До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мистецтво бездіяльності: що означає голландський Niksen?

У італійців є чудова фраза, що дуже просто і лаконічно описує стан, коли можна нічого не робити, коли можна насолоджуватися la dolce far niente, що у перекладі означає "красою байдикування". Італійці давно опанували завидну навичку отримувати задоволення від бездіяльності. Для них це якісно проведений час, так само ласий і пікантний, як домашня паста з щойно зробленим соусом помодоро. 2019 року темп життя стає тільки інтенсивнішим, а бажання сповільнитися і почути тишу всередині себе – сильнішим. Не дивно, що спроба збагнути і прийняти концепції способу життя інших культур стоїть на чолі самого бажання "умиротворитися".

Спочатку стало відомо про хюґе – данський підхід, який дозволяє нам залишитися вдома в оточенні затишку, тепла і приємних дрібниць, які роблять життя зручним і класним. Шведи подарували нам лагом. Якщо коротко, це мистецтво радіти тому, що вже маєш і ставитися до життя з мисленням "всього в міру". Шотландці недавно розповіли про coorie (читати "куурі") – про повернення до таких базових речей, як збереження тепла (в серці, розумі і тілі), прогулянки на свіжому повітрі (під час дощу, в град і в спеку) і підтримка рівноваги. А тепер і голландці поділилися своєю концепцією боротьби зі стресом під назвою niksen. Як і у італійців, сенс концепції – в байдикуванні, але це легше сказати, ніж зробити, так?

Реклама

"Усвідомленість – це предмет мислення, а niksen – про вчинки (ні)", – каже професор Рутт Вінховен, соціолог у Роттердамському університеті Erasmus у Нідерландах, що вивчає щастя. "Під час практики niksen ви не концентруєтеся на своїх думках, а дозволяєте їм вільно плисти". Тобто дозволяєте своєму розуму блукати без мети (знову ж, простіше сказати, ніж зробити).

Історично niksen вважали лінню, але тепер це повноцінне заняття. "Сядьте на лавочці в парку і займіться чимось напівавтоматичним – в'яжіть або просто спостерігайте за тим, що вас оточує", – розповідає Вінховен про те, як застосувати niksen на практиці. Один із способів, щоб почати – переконатися, що у вас є один вечір на тиждень, коли ви можете нічого не робити. Корисно відмовитися від ґаджетів в кінці дня або нічого не робити в поїзді і під час ходьби. Просто йти і ні про що не думати.

Нещодавно Всесвітня організація охорони здоров'я (World Health Organization) офіційно визнала вигорання хронічним захворюванням, викликаним стресом сучасного життя. За іронією долі, бізнес і робота також є складовими щастя в житті сучасної людини. "Сьогоднішній темп життя дуже швидкий, бо є, чим насолоджуватися, – каже Вінховен. – Це одна з причин високого рівня щастя в сучасному суспільстві. Діяльність є потужним двигуном щастя, бо вона підтримує нас у формі і дає активним людям енергію для роботи і відносин, у той час як більш повільний темп стає джерелом нудьги". Як каже професор, концепція niksen забезпечує полегшення тим, хто почувається пригнічено через життя на високій швидкості, а також допомагає людям, які відчувають тиск через постійну зайнятість.

Вирішальною ланкою в концепції niksen є вміння виділити час, у який можна (потрібно) нічого не робити. "Відпочинок став питанням особистого вибору, а не загальною нормою", – каже Вінховен. Наприклад, всі звикли ставитися до неділі, як до вихідного дня, але не 2019 року. Зараз особистий відпочинок повністю залежить від вас: сидите ви в саду чи просто дивитеся у вікно – суспільство більше не диктує, коли слід насолоджуватися такими дозвільними моментами, але вкрай важливо знайти для них час. Автор книжки The Science of Boredom: The Upside (And Downside) Of Downtime, Санді Манн стверджує, що нам слід серйозніше ставитися до "простоїв" і не сприймати їх, як бездіяльність або марнування часу. Як каже письменниця: "Саме бездіяльність може виявитися найкращою дією, яку ви можете зробити".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.