До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Я і Фелікс": яким буде новий фільм Ірини Цілик

Режисерка Ірина Цілик, призерка кінофестивалю "Санденс" за фільм "Земля блакитна, ніби апельсин", починає роботу над новим проєктом. Це повнометражний фільм "Я і Фелікс", одну з головних ролей у якому зіграє письменник Юрій Іздрик. Його можна побачити в першому тизері стрічки.

"Ми були дітьми в 90-х. Тепер дорослі — це ми", — так звучить слоган фільму. "Я і Фелікс" — це екранізація нового роману письменника Артема Чеха "Хто ти такий?" (Артем — чоловік Ірини Цілик). Навесні 2021 книга вийде у видавництві Meridian Czernowitz. Книга й фільм розповідають про дорослішання хлопчика Тимофія в 90-х, його сім’ю, друзів, перше кохання й стосунки з колишнім контррозвідником Феліксом, який став частиною його сім’ї. Історія розвивається на тлі бурхливих 90-х і розказана через призму дитячого сприйняття.

Реклама
"Я і Фелікс"

Про майбутній фільм Ірина Цілик розповіла Vogue.ua:

"Історії про дитинство свого чоловіка я слухаю стільки, скільки його знаю, тобто вже 14 років. Чех — талановитий оповідач, і я неодноразово ловила себе на думці, мовляв, це було б круто зняти. Коли він нарешті почав писати автобіографічний роман "Хто ти такий?" про своє дитинство і юність у Черкасах, про близьких йому людей і, зокрема, про стосунки з ветераном Афганської війни, контррозвідником і другом його бабусі, я почала серйозно думати про те, що із цього б вийшов хороший фільм. Ідеться не тільки про спогади Чеха й Цілик, це знайомі й близькі речі для різних людей нашого й не тільки нашого покоління. Ми ще шукаємо "обличчя" цього фільму, тому що говорити про наші 90-ті можна дуже по-різному. Я сама ловлю себе на тому, що негативні спогади про моє дитинство і юність досі зі мною, але я бачу їх досить розмито, тому що фокусуюся переважно на іншому: на залитих сонцем дворах, біганині з друзями, замазуванні зеленкою колін, походах у ліс і на риболовлю, перегляді діафільмів, грі з батьковими нунчаками, іграх — всьому тому, що в мене ніхто не забере".

Ірина Цілик

Над фільмом працюють продюсери Володимир Яценко ("Додому", "Дике поле") і Ганна Соболевська ("Додому") кінопродакшену ForeFilms. "Я знаю Іру давно, ще як письменницю, мені давно подобалися її книги, — каже Ганна Соболевська. — Тоді я навіть не думала, що як продюсерка працюватиму з Ірою над її повнометражним ігровим дебютом".

"Я і Фелікс"

"Насправді ми з Ірою хотіли працювати ще до її міжнародного успіху, — говорить Володимир Яценко. — Якби вона прийшла до нас раніше, але із цим самим сценарієм, рішення було точно таким же. Але, звісно, те, що вона перемогла на "Санденсі", багато в чому полегшує нашу подальшу роботу. Для мене важливо, що це один з перших випадків, коли я працюю над повнометражним фільмом з автором-жінкою й мені цікавий її погляд на чоловіче дорослішання".

Знімати картину почнуть восени 2020 року.

Фото: Марія Павлюк

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.