До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Оскар-2018: хто така Октавія Спенсер

Vogue.ua продовжує серію публікацій про акторів, номінованих на "Оскар". Одна з найдосвідченіших акторок у переліку – американка Октавія Спенсер, у чиїй біографії вже є "Оскар".

Октавія Спенсер у фільмі "Приховані фігури"

"Золотий глобус", "Оскар", BAFTA – 45-річна Октавія Спенсер одна з найтитулованіших актрис в нинішньому списку претендентів на звання кращої актриси 2017 року. Якщо зірки складуться, то на сцену за "Оскаром" Октавія підніметься вже вдруге – після нагороди за фільм "Прислуга" в 2012 році.

Реклама
На церемонії "Оскар" в 2012

У драмі про боротьбу за права афроамериканців в США в 1960-ті роки Октавія Спенсер зіграла Мінні – прислугу, котра працює в будинку стервозної і багатої мешканки невеликого містечка в Міссісіпі. Особиста історія Мінні про приниження, які вона терпить від господині, стає частиною викривальної книги "Прислуга", яку напише головна героїня – молода та амбіційна журналістка Скітер (Емма Стоун). "Прислуга" стала для Октавії Спенсер знаковою роботою: до цього її в основному знали завдяки серіалам, а характерна Мінні в її виконанні зробила артистку зіркою – й принесла їй всі можливі кінопремії. Щоправда, були у цього успіху й недоліки. В інтерв'ю Октавія розповідала, що після фільму за нею закріпилося конкретне амплуа: їй запропонували чотири ролі прислуги в різних сценаріях, і жодна з них не була така гарна, як "Прислуга".

Церемонія "Оскар", 2012 рік

Октавія Спенсер виросла в Алабамі в багатодітній родині. Її батьки померли, коли вона була ще дитиною, й Октавія як старша дитина в сім'ї взяла на себе виховання молодших. Кар'єру в кіно вона почала в 18 років, як раз після смерті матері – як інтерн на знімальному майданчику фільму "Довга дорога додому". На зйомках познайомилася з Вупі Голдберг, яку до сих пір називає своїм учителем і найближчим другом. У 90-ті роки і на початку 2000-х Октавія Спенсер знялася в більшості популярних на той момент серіалів – від "Швидкої допомоги" до "Поліції Нью-Йорка". Зарекомендувала себе як комедійна актриса – так, журнал Entertainment Weekly називає Октавію Спенсер однією з кращих комедійних актрис нашого часу.

"Дивергент"

Після "Прислуги" кар'єра актриси круто змінилася. "Мені нарешті почали пропонувати серйозні ролі", – говорить Спенсер. У 2013 вона знялася у фільмі "Станція" Фулбрайт". Історія про вбивство поліцейським невинного темношкірого хлопця, заснована на реальних подіях, стала одним з найпомітніших фільмів року і отримала приз "Особливий погляд" на Каннському кінофестивалі. У цей же смисловий контекст лягає ще дна робота Спенсер – фільм "Приховані фігури". Вона зіграла одну з трьох талановитих жінок-вчених, які працюють в NASA в 60-ті роки і проводять дослідження для польотів США в космос, а паралельно стикаються із жахливою дискримінацією і сегрегацією. Октавія Спенсер зізнається, що коли отримала сценарій, не могла повірити, що ця історія реальна і що ще якихось 50 років тому темношкірі жінки терпіли такі приниження. В інтерв'ю актриса багато говорить про актуальну сьогодні тему diversity: "У великому кіно мало латиноамериканців, мало азіатських акторів. Ви розумієте, що я маю на увазі? Ось це і є відсутність різноманітності".

"Станція "Фулбрайт"
"Приховані фігури"

Цього року Октавія Спенсер номінована на "Оскар" за роботу з режисером Гільєрмо дель Торо в його гучній стрічці "Форма води". Як і в "Прислузі", в стрічці у неї характерна роль: її Зельда – балакуча й енергійна жінка, котра працює прибиральницею в секретній лабораторії і допомагає своїй подрузі Елайзі, головній героїні фільму, викрасти зі стін лабораторії амфібію і врятувати його від загибелі. Зельда і Елайза – дві протилежності: зовні жвава Зельда вважає за краще не висовуватися і не втручатися в "великі справи", які творяться в лабораторії; тендітна й тиха Елайза тим часом готова ризикнути всім заради порятунку близької їй істоти.

"Форма води"

Часта гостя церемоній "Оскар" і "Золотий глобус", на червоних доріжках Октавія Спенсер завжди елегантна. Перевагу віддає класичним вечірнім сукням Versace, Valentino і Carolina Herrera з акцентом на талії та грудях, в основному чорного кольору.

<b>октавия спенсер</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.