До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мерилін Монро та 5 її знакових кінообразів

1 червня 1926 року народилася Норма Джин Мортенсон-Бейкер, відома як Мерилін Монро. Блискуча упродовж усієї своєї кар'єри, вона назавжди запам'яталася шанувальникам кінематографа своїми білявими локонами, пустотливою усмішкою і чудовою фігурою. Прославилася актриса й неймовірним убранням своїх героїнь, яке для неї ретельно підбирали найкращі художники з костюмів. Щоб привернути до неї увагу, дизайнери тієї епохи, зокрема Вільям Травілла, вибирали сукні-футляри, високоякісні матеріали і прекрасні кольори, які досі справляють незабутнє враження.

Біла сукня з фільму "Сверблячка сьомого року" (1954)

Мэрилин Монро в фильме Мерилін Монро у фільмі "Сверблячка сьомого року" (1954)

Відкрита спина, глибокий виріз і спідниця розміру XXL — мабуть, це найбільш культова сукня в історії кіно. Цю сукню авторства Вільяма Травілли було створено спеціально для фільму. Мерилін Монро дозволила повітряному потоку, який виходить з шахти метро, легенько здіймати її спідницю елегантним рухом. Сцена була означена двома поцілунками між актрисою і її партнером на екрані Томом Юеллом, а сукня сприймалася як відображення особистості героїні: наївна, але пустотлива. Для публічного знімання сцени знадобилося 14 дублів, що привернуло увагу допитливих перехожих і фотографів, які зібралися подивитися на рух сукні. Кадри, зіпсовані вигуками публіки, довелося перезнімати на приватній студії в Голлівуді.

Реклама

Рожева сукня з фільму "Джентльмени віддають перевагу блондинкам" (1953)

Мерилін Монро у фільмі "Джентльмени віддають перевагу блондинкам" (1953)

Прямуючи услід за процесією танцівниць у сукнях, що розвіваються, Мерилін Монро починає один з найвідоміших музичних номерів в історії кінематографа: "Діаманти — найкращі друзі дівчат". У шокуючій рожевій сукні-бюстьє з вечірніми рукавичками вона зачаровує публіку й інших персонажів своїм сліпучим виглядом. Атласну рожеву сукню з величезним вузлом на талії було також розроблено Вільямом Травіллою, який працював з актрисою в багатьох фільмах. Останньої миті сукня замінила оригінальний костюм: нижню білизну, вкриту дорогоцінним камінням. Після виходу скандальних світлин, на яких Мерилін Монро позувала оголеною, режисер Ховард Хоукс зупинив свій вибір на менш відвертому вбранні.

Золота сукня з фільму "Джентльмени віддають перевагу блондинкам" (1953)

Мерилін Монро у фільмі "Джентльмени віддають перевагу блондинкам" (1953)

У фільмі "Джентльмени віддають перевагу блондинкам" Вільям Травілла дав волю своїй уяві. Натхненний спокусливими формами Мерилін Монро, дизайнер і друг актриси створив ще одне культове вбрання: знамениту золоту сукню з приголомшливим вирізом. Ця неймовірна сукня, яка з'являється у фільмі всього на кілька митей, залишається перлиною кінематографа. І недаремно — Вільям Травілла зшив сукню просто на тілі Мерилін Монро, що дозволило йому ідеально драпірувати її вигини.

Сукня кольору фуксії у фільмі "Як вийти заміж за мільйонера" (1953)

Мэрилин Монро в фильме Мерилін Монро у фільмі "Як вийти заміж за мільйонера" (1953)

У цьому фільмі Мерилін Монро з'являється в розкішній атласній сукні на одне плече кольору фуксії. Ще одна робота Вільяма Травілли, в якій бюст'є поєднується з асиметричним плечовим паском через виріз. Свідоцтво моди тієї епохи, фільм "Як вийти заміж за мільйонера" сповнений культових убрань, які носила Мерилін Монро: червоний купальник у стилі пін-ап, інкрустований діамантами; білий халат і, звісно ж, біла сукня-олівець з хутряною накидкою. Шарль Лемер, який відповідав за створення костюмів для фільму, був удостоєний "Оскара" в 1954 році.

Бузковий светр у фільмі "Займемося коханням" (1960)

Мэрилин Монро в фильме Мерилін Монро у фільмі "Займемося коханням" (1960)

Попри весь карнавал екстравагантних суконь, Мерилін Монро могла зачарувати будь-кого навіть у звичайнісінькому вбранні. Коли Жан-Марк Клемент (Ів Монтан) прибуває до нью-йоркського театру, щоб подивитися репетиції сатиричної п'єси, заснованої на фактах з його життя, він, звісно ж, не очікує зустрітися віч-на-віч з Амандою Делл, яку велично зіграла Мерилін Монро на піку своєї краси. Тривав 1960 рік, актриса погойдувала стегнами, просто одягнена в рожево-ліловий в'язаний светр і чорні колготки. Найчистіша чуттєвість, особливо, коли вона співає помилково наївну пісню My Heart Belongs to Daddy!

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.