До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про новий фільм Педро Альмодовара "Паралельні матері"

1 вересня Венеційський кінофестиваль відкрився фільмом Педро Альмодовара "Паралельні матері". Глядачі зустріли прем’єру оваціями. Розповідаємо все, що треба знати про нову стрічку культового іспанського режисера.

"Паралельні матері"

У новому фільмі 71-річний Педро Альмодовар повертається до своєї улюбленої теми — материнства. "У моїй фільмографії багато історій матерів, — каже режисер. — Але раніше я знімав кіно про ідеальних матерів — яких зустрічав у житті, якою була моя мати. Та героїні, що стали частиною цієї історії, — зовсім інші. Нині мене як оповідача надихають саме неідеальні матері".

Реклама
Пенелопа Крус, Педро Альмодовар та Мілена Сміт на прем’єрі у Венеції

Головні героїні нової стрічки режисера — дві жінки, Джаніс і Ана, що знайомляться в лікарняній палаті в пологовому відділі. Джаніс 40 років, вона успішна фотографиня й живе для себе (її грає Пенелопа Крус). Її назвали Джаніс на честь співачки Дженіс Джоплін — мати Джаніс була гіпі, померла у 27 років від передозування наркотиками, тому виховувала дівчину бабуся. Джаніс не планувала народжувати дітей, але випадково завагітніла від свого коханця, успішного археолога. Ана, друга героїня, молодша за неї на 20 років — дівчину зґвалтували на вечірці й вона завагітніла. Джаніс звиклася з думкою, що незабаром стане матір’ю, і навіть рада цьому. Ана — наляканий і травмований підліток... Дівчата проведуть разом кілька днів у лікарні, розмовляючи про все на світі, — і ця зустріч змінить їхнє життя.

Про те, що іспанський режисер знімає новий фільм, стало відомо на початку року. За словами Альмодовара, це щирий, домашній фільм. Стрічку зняли за місяць у Мадриді навесні цього року, у дуже камерному форматі. Проте ще до своєї прем’єри він встиг наробити чимало галасу. Кілька місяців тому в інстаграмі з’явився плакат до фільму із зображенням соска. Майже відразу фото прибрали — через правила, що стосуються наготи. Рішення інстаграму розкритикував рух "Free niples" — активістки назвали це не тільки дискримінацією, а й цензурою щодо мистецтва. Зрештою інстаграму довелося вибачитися перед громадськістю й творцями фільму.

Головну роль у фільмі грає беззмінна муза режисера Пенелопа Крус і юна дебютантка Мілена Сміт. Для Крус та Альмодовара це дев’ятий спільний фільм. Вперше вони зустрілися на знімальному майданчику в 1997 році, під час роботи над стрічкою "Жива плоть". Крус мала в цій стрічці невелику роль на вісім хвилин, з яких і почалася між ними дружба. Альмодовар досі вважає, що це його найкращий фільм. У 2006 році Крус зіграла головну роль у видатній стрічці Альмодовара "Повернення", яка принесла їй номінації на премію "Оскар", "Золотий глобус", Гільдії кіноакторів США і BAFTA та статус зірки інтелектуального, авторського кіно.

"Паралельні матері"

Після прем’єри стрічки "Паралельні матері" критики написали, що, можливо, Джаніс — найкраща роль у кар’єрі 47-річної Пенелопи Крус, а, крім того, завдяки цьому фільму може запалати й нова зірка — 24-річної іспанки Мілени Сміт, яка зіграла Ану. У Венеції їй пророкують приз Марчелло Мастрояні (вручається найперспективнішим молодим акторам). За плечима в Мілени — модельний досвід і знімання в іспанській драмі "Переступити межу".

Мілена Сміт

Свою першу велику роль вона зіграла саме в Альмодовара, і тепер її талант обговорює весь світ — як і стиль. У Венеції Мілена Сміт вже встигла закохати в себе модних критиків: на червоній доріжці дівчина з’явилася в ефектній атласній сукні Balmain, яку створив Олів’є Рустен спеціально для неї. Сукню було прикрашено 95 000 кристалів Swarovski.

У Венеції прем’єра стрічки "Паралельні матері" мала неабиякий успіх — глядачі дев’ять хвилин аплодували стоячи. "Нова картина Альмодовара присвячена матерям від і до, — пише Indiwire. — Між плутаниною й секретами він досліджує, що таке материнство... Біологічний зв’язок з дитиною — це добре, але чи завжди біологічна мати — справжня? Наскільки це важливо, порівнюючи з тим, щоб навчити дитину класно різати картоплю для іспанського омлету?.. Чоловіків же у фільмі майже не видно. Гасло на футболці Джаніс "Ми всі маємо бути феміністками" напевне висіло над столом Альмодовара, коли він писав сценарій".

"Паралельні матері" вийдуть в український прокат уже цієї осені.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.