До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як створювали образи героїв серіалу "Друзі"

Упродовж 10 років телетрансляції глядачі побачили 236 епізодів "Друзів" — одного з найпопулярніших серіалів в історії. У ньому розповідається про іноді складне, але завжди веселе життя шести близьких друзів — Моніки, Рейчел, Фібі, Росса, Чендлера і Джої. Також "Друзі" — це універсальний гід стилем 1990-х. У серіалі демонстрували найкраще з епохи: від білих майок з джинсами Levi's і суконь у білизняному стилі до "батькових" кросівок і шльопанців на платформі.

У Instagram набирає популярності акаунт з назвою @everyfriendsoutfit ("Кожне вбрання з „Друзів""). Vogue.ua поспілкувався із засновницею сторінки Емілі Перрі й художницею костюмів серіалу Дебре Макгвайр, і розпитав у них про улюблене вбрання персонажів, процес підбирання образів і вплив шоу на модну індустрію.

Реклама
Про створення костюмів

Той, хто коли-небудь дивився серіал "Друзі", може собі уявити неймовірні обсяги роботи на знімальному майданчику. Мабуть, найбільше завдань мала костюмерка шоу Дебра Макгвайр, зважаючи на те, скільки персонажів і акторів масівки з’являється в кожному епізоді. "Справ завжди було занадто багато, — зізнається Дебра. — Ми отримували сценарій у понеділок, примірювали в середу перед пробним зніманням у четвер і виходили із шоу в п’ятницю. Купівля, примірювання, припасування костюмів, постійні зміни сценарію. Я припускаю, що ми працювали 70 годин на тиждень. Часто доводилося працювати у вихідні, тож можете додати до цього ще 15 годин".

Логічне запитання, яке спадає на думку щодо такого інтенсивного знімання — скільки ж усього костюмів було використано за час існування шоу. "Я не знаю конкретної кількості, але впевнена, що це тисячі", — говорить Емілі Перрі. За словами Дебри Макгвайр, вона купувала близько 75 вбрань на тиждень, і кожен персонаж носив від 2 до 10 вбрань за серію, а всього було випущено 236 епізодів. Макгвайр важко було назвати точну цифру, але вона підрахувала орієнтовну кількість: "У нас іноді було 9 днів у сценарії, кожному із 6 персонажів по костюму — це 54 вбрання, плюс приблизно 3 запрошені зірки й ще 27 костюмів, що становить 81 костюм у серії! 24 серії за сезон і виходить майже 2000, які множимо на 10 і отримуємо 20 000 костюмів за всі сезони".

"Із часу створення цього акаунту я завжди намагалася зазначати, скільки вбрань або предметів одягу носить персонаж за серію. Іноді Рейчел носить шість убрань упродовж 22-хвилинного епізоду! Так що все дійсно складається", — каже Перрі.

Всі ці речі художниця костюмів купувала в універмагах, бутиках, шила на замовлення, шукала онлайн, співпрацювала з дизайнерами — загалом усіма можливими способами. До слова, найчастіше речі саме купували. Макгвайр вважала за краще купувати одяг, а не пропонувати дизайнерам позичати речі, щоб мати змогу змінювати їх на власний розсуд, що ускладнювало пошук конкретних дизайнерів або брендів. "Наприклад, до того, як я розмістила жовту сукню Рейчел без бретельок, — говорить Перрі, — багато хто просив, щоб я її виставила, тому що це було їхнє улюблене вбрання. Дебра розповіла, що знайшла сукню в уже закритому британському бутику під назвою IDOL".

Про улюблені образи персонажів

Як більшість фільмів і серіалів, герої "Друзів" також мали пам’ятні вбрання, які вже стали культовими. Ще однією особливістю вбрання "Друзів" стало те, що Дебра Макгвайр змогла створити індивідуальний образ для кожного з героїв і підкреслити індивідуальний стиль кожного персонажа.

Але всі завжди мають своїх улюбленців. Зокрема, авторка @everyfriendsoutfit найбільше шанує гардероб Моніки: "Мені подобається її стиль, тому що він класичний і простий. Велика частина її гардероба зосереджена навколо базових предметів з класичними принтами або візерунками: сукні з квітастим малюнком, одяг з ґудзиками, прямі джинси, комбінезони, трикотаж і денім. Її стиль — це те, що я намагаюся відтворити у своєму повсякденному житті. Моніка — уособлення моди 1990-х".

Також серед улюблених образів "Друзів" Емілі вирізняє: разючу колекцію tie-dye Фібі, комбінезони, канадський смокінг Моніки, топи з горлом Рейчел, і візерунчасті сорочки Чендлера.

Зі свого боку Дебра каже, що її улюбленими образами стали: культова жовта сукня Рейчел, всі костюми із серій-флешбеків, бордова сукня Моніки з краплеподібним викотом, образ Джої з усім одягом Чендлера і вбрання Чендлера для роботи в офісі.

Про акаунт @everyfriendsoutfit

"Дивно, що хтось знайшов на це час! І це дійсно приємно", — каже Макгвайр. З нею важко не погодитися, особливо всім шанувальникам серіалу і прихильникам моди 1990-х. Засновниця акаунту Емілі Перрі розповідає, що на створення @everyfriendsoutfit її надихнув колосальний результат роботи Макгвайр. "Я бачила, як інші люди створювали акаунти, присвячені моді в „Няні" або „Сексі й місті", я хотіла такий для „Друзів", тому зробила його. Мода в „Друзях" завжди здавалася набагато невимушенішою, простішою й доступнішою, а для не експерта з питань моди — це те, що робить її цікавою".

"Я завжди любитиму друзів. Хоча це більше не моє улюблене шоу і воно далеко не ідеальне, — каже Перрі. — Коли я стала старшою, то почала критикувати шоу й розпізнавати проблемні аспекти та суперечливі сюжетні лінії. Але тепер можу дивитися й надавати увагу моді — це одна з моїх улюблених частин шоу. Створення цієї сторінки дало мені змогу глибше зануритися в стиль кожного персонажа, знайти й поділитися кумедними речами, які носили Моніка або Фібі. Крім того, я змогла привернути увагу до того, що носять чоловіки в шоу, — у них так багато приголомшливого вбрання, яке часто залишається поза увагою".

Про вплив "Друзів" на моду

На запитання про те, як серіал "Друзі" вплинув на модну індустрію, Дебра скромно відповідає: "Світ знає це краще, ніж я. Багато хто стверджує, що це дійсно так".

Безсумнівно, головною трендсетеркою шоу була Рейчел. І річ не тільки в любові до моди та роботі в індустрії. Вона завжди мала прекрасні стрижки, які впродовж усіх сезонів копіювали дівчата в усьому світі. Найпопулярнішою була стрижка перших двох сезонів: вона так подобалася багатьом, що зрештою дістала назву на честь персонажа.

"Друзі", безумовно, дуже вплинули на моду: і коли вперше вийшли в ефір, і через багато років потому продовжують це робити. В останні п’ять років спостерігається відродження тенденцій епохи 90-х, і ви можете безпосередньо звертатися до "Друзів" як до експертів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.