До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 культових фільмів про космос

Від нових літальних апаратів до космічного туризму — щороку людство стає на крок ближче до мрій про освоєння космосу. Майбутнє, яке десятиліттями зображували в літературі й кінематографі, скоро настане. У цьому матеріалі згадуємо 10 фільмів, у яких розповідається як про вже наявні досягнення, так і про речі, з якими нам, можливо, ще доведеться стикнутися.

"Космічна одіссея 2001 року", 1968

Епопея Стенлі Кубрика 1968 року, яка і через більш ніж півстоліття після його дебюту лишається кінематографічним шедевром. Фільм, що задав тон більшій частині науково-фантастичного й космічного кіно, яке створювали в наступні роки. Кубрик працював з автором наукової фантастики Артуром Кларком над історією, яка оповідає про подорожі на Юпітер, щоб дослідити дивний інопланетний моноліт, який, можливо, впливає на еволюцію людини.

Реклама

"Аполлон—13", 1995

"Г’юстон, у нас проблема"! Ця захоплива драма стала одним із найпопулярніших і найулюбленіших космічних фільмів серед глядачів. У центрі сюжету — історія про невдалу місію на Місяць у 1970 році. Одна з головних переваг фільму полягає в його неймовірній увазі до деталей. Режисер Рон Говард зробив усе можливе, щоб стрічка була максимально правдивою: забезпечив підтримку NASA для навчання акторів і навіть знімав на борту літака зі зменшеною гравітацією, щоб зробити ефект невагомості реалістичнішим.

"Армагеддон", 1998

Мабуть, це найгірший з найкращих космічних фільмів, проте так само популярний, як і ті, що зібралися в цьому списку. "Армагеддон" — науково-фантастичний фільм-катастрофа, який оповідає про групу космонавтів-бурильників, що їх NASA відрядила, аби зупинити гігантський астероїд, який мав зіткнутися із Землею й знищити її. Однією з головних переваг фільму став його безпрецедентний акторський склад, до якого увійшли Брюс Вілліс, Бен Аффлек, Біллі Боб Торнтон, Лів Тайлер, Оуен Вілсон і Стів Бушемі.

"Соляріс", 2002

У цьому фільмі режисера Стівена Содерберга, знятому за мотивами однойменного роману Станіслава Лема, Джордж Клуні грає психолога, який вирушає на космічну станцію, що обертається навколо планети Соляріс. Персонаж Клуні має дізнатися, що саме сталося на станції з ученими, які вже давно не виходили на зв’язок, і чи можливо й далі досліджувати планету.

"Місяць 2112", 2009

Дебютний фільм Данкана Джонса — це історія про астронавта Сема, який сам керує космічною станцією на Місяці. Він переживає особисту кризу наприкінці трирічної місії. Разюча гра Сема Роквелла в ролі людини, чиє життя перетворюється на несподіваний безлад, змушеної протистояти трагедії свого власного існування у майже немислимий спосіб, не залишить байдужих.

"Інтерстеллар", 2014

Всесвіт — неймовірно величезний. І "Інтерстеллар" краще за будь-який інший фільм змушує глядача відчути це. В антиутопічному трилері Крістофера Нолана в центрі сюжету герой Меттью Макконагі, який грає космонавта, вимушеного знайти нову планету для людства, що бореться за виживання на Землі. Це не тільки історія про сумну долю людей, а й водночас ода приголомшливій, надзвичайній красі космосу.

"Марсіанин", 2015

Хоч яким запаморочливим, масштабним і фантастичним буде черговий фільм Рідлі Скотта, він завжди розповідає про людину, часто самотню й у пошуках. Таким є герой фільму "Марсіанин" — астронавт Марк Вотні, який застряг на Марсі, тоді як його команда подумала, що він загинув під час піщаної бурі. Вотні доводиться покластися на свою винахідливість, щоб знайти спосіб сигналізувати Землі, що він живий, а також залучити кмітливість і, наприклад, навчитися вирощувати картоплю прямо на Марсі. З таким сюжетом фільм міг би бути нескінченно драматичним, але в підсумку виявився дуже смішним і людяним.

"Прибуття", 2016

Заняття з мови, що маскуються під блокбастер, і фільм про інопланетян для людей, яким не подобаються фільми про інопланетян, — це стрічка "Прибуття". Вона оповідає про лінгвіста, якого завербувала армія Сполучених Штатів, щоб дізнатися, як спілкуватися з прибульцями, до того як їхнє вторгнення перетвориться на війну з людством. Сюжет картини заснований на оповіданні Теда Чана "Історія твого життя".

"Приховані фігури", 2016

Цей фільм повертає глядачів у NASA 1960-х років, за часів космічних перегонів, і розповідає реальні історії трьох афроамериканок, які відіграли вирішальну роль у досягненнях Сполучених Штатів у цьому "змаганні". Крім наукових висот, героїням вдалося домогтися успіху й у соціальному контексті, подолавши упередженість, пов’язану з расовою сегрегацією й сексизмом на робочому місці.

"Людина на Місяці", 2018

Фільм "Людина на Місяці" з нагоди 50-річчя висадження на Місяць оповідає про життя американського астронавта Ніла Армстронга в 1960-ті роки, перший політ людини на Місяць і роботу NASA під час місії "Аполлон-11". В основу сценарію стрічки покладено книгу Джеймса Генсена "Перша людина: Життя Ніла О. Армстронга".]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.