До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Якою буде нова київська галерея The Naked Room

На Рейтарській, одній з найдинамічніших і богемних вулиць Києва, 14 грудня відкрилася галерея The Naked Room. Напередодні відкриття команда Vogue.ua поспілкувалася з її засновниками – режисером Марком Вілкінсом, кураторами Марією Ланько, Єлизаветою Герман і Маріанною Факас.

Єлизавета Герман, Марія Ланько, Марк Вілкінс і Маріанна Факас

У новій галереї – незвичайна атмосфера. Незважаючи на назву "гола кімната", місце зовсім не здається таким. Кожен шматок облупленої штукатурки, залишки старих шпалер – дуже красномовні і, здається, можуть розповісти багато історій про те, що було тут раніше. До минулого засновники галереї поставилися делікатно і практично не проводили ніяких оновлень, тільки зробили акуратний ремонт.

Реклама

"Ми повністю відмовилися від традиційної ідеї білого куба, на який часто схожі сучасні галереї. Замість цього вирішили зробити книжковий корнер, винний бар і кав'ярню, щоб у The Naked Room було затишно і хотілося залишитися якомога довше. Існує стереотип, пов'язаний з галереями сучасного мистецтва: люди бояться в них заходити, бояться білих холодних стін, тиші, елітарності сучасного мистецтва, яке ніби-то неможливо зрозуміти. Наша мета – зламати цей стереотип самим простором. Місце передбачає, що ви зможете розслабитися тут", – розповідає куратор Єлизавета Герман.

Незважаючи на те, що галерея з'явилася досить стрімко, здається, що ця ідея давно жила в головах її творців. Просто потрібен був знак і щасливий збіг обставин, щоб все відбулося. Режисер з Берліна Марк Вілкінс оселився в Києві зовсім недавно, але думки про проекти, які можна запустити в Україні, з'явились у нього ще під час першого візиту до Києва 15 років тому. "Україна була такою закритою: зачинені вікна і двері, височенні паркани і огорожі, тераса за терасою – все ніби-то ховалося. Після Революції Гідності люди несподівано відкрилися – почали розмовляти з незнайомцями, дивитися один на одного. Я переїхав до Києва, щоб підтримувати українську культуру", – розповідає Марк.

Олена Субач і В'ячеслав Поляков

Єлизавета Герман і Марія Ланько працюють разом уже 5 років. Яскраві і молоді куратори, Герман і Ланько добре відомі в арт-середовищі: вони працювали над книгою і виставкою "Мистецтво українських шістдесятників", фестивалем молодих художників в "Мистецькому Арсеналі", проектом "Що важливо" в Izone. Як незалежні куратори заснували проект "Відкритий архів" – онлайн-базу, де вони збирають інформацію про українських художників. Перша виставка The Naked Room – це в якомусь сенсі результат архіву. Дівчата познайомилися з львівськими фотографами Оленою Субач і В'ячеславом Поляковим 2015 року і з тих пір активно стежать за їх практикою.

Галерея відкривається фотосеріями "На кордоні" Олени Субач і "Львів-Божа воля" В'ячеслава Полякова. Обидва художники живуть у Львові і роблять міжнародну кар'єру. В'ячеслав публікувався в The British Journal of Photography, отримав нагороду Vienna Photobook Festival Award. Субач – лауреат престижної New East Photo Prize. У листопаді 2018 року вони увійшли в шортлист премії Bird In Flight. Їх візуальна мова по-справжньому міжнародна, просочена естетикою постінтернету. "Не так багато українських художників можуть легко, з іронією і одночасно теплом дивитися на українську реальність", – розповідають куратори.

<b>the naked room</b>

Субач і Поляков почнуть естафету виставок талановитих, але маловідомих художників. "Наша ідея – робити якісні презентації художників, які представляють українське сучасне мистецтво, без обмежень у віці або професійному досвіді. Ми вибираємо коло авторів нашого покоління, але це покоління не обов'язково відповідає нашому віку, а, радше, належить до того часу, в якому ми живемо. Нам важлива їх здатність транслювати через своє мистецтво важливі і гострі смисли справжнього", – пояснює Герман. Є у кураторів і ще одна важлива амбіція – виростити нове покоління українських колекціонерів.

Крім виставок, в галереї відбуватимуться Naked Statement – невеликі акції на два-три дні, які допоможуть експериментувати з більш гнучким форматом. Організатори планують запрошувати художників, з якими хотіли б попрацювати в майбутньому, або організовувати проекти, які не дуже вписуються у формат галереї. "Це цікавий компроміс для художника – взяти участь у такому форматі на один вечір".

Експозиції, лекторії, кіносеанси, книжковий корнер, кав'ярня і бар – в галереї The Naked Room чекатимуть гостей щодня з ранку і до вечора. Можливо, занадто багато місій для 50 метрів квадратних, але, здається, у них все вдасться.

Текст: Марина Шулікіна

Фото: Марія Павлюк

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.