До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ми з України: 5 фактів з життя художника Архипа Куїнджі

Архип Іванович Куїнджі — визначний український художник-пейзажист, і цей факт потрібно знати кожному з нас. Він народився 27 січня в Маріуполі, в сім’ї бідного шевця-грека, рік народження достеменно невідомий — різні джерела називають 1841, 1842, 1843 роки. Осиротівши в 6 років, Архип зрозумів, що безтурботного дитинства йому не приготовлено, тому рано почав працювати: пастухом, на будівництві, ретушером у фотографів. Навчання в школі Куїнджі давалося вкрай важко. Він був байдужим до знань, недисциплінованим, а уроки здавалися йому нудними та безперспективними. Але малювання займало його повністю. Архип розмальовував і шкільні підручники, і вуличні паркани.

Архип Куїнджі
Архип Куїнджі

Реклама

Куїнджі та Крим

Якось хист хлопчака до малювання помітив хлібороб, у якого той працював. Тому і порекомендував Архипові їхати у Феодосію, щоб стати учнем Айвазовського. Прибувши у Крим, Куїнджі був приголомшений красою місцевої природи, що стала поштовхом для написання низки картин: "Ай-Петрі", "Море. Крим", "У Криму". Але учнем великого Айвазовського Архип Куїнджі не став. Художника не вразила манера малювання юнака, і він довірив Архипу змішування фарб. А згодом доручив пофарбувати паркан. Не витримавши такого знущання над своїми прагненнями, у 1865 році Куїнджі вирушає до Петербурга, в Академію мистецтв.

"Корабель у морі. Крим", 1875
"Корабель у морі. Крим", 1875

Виставка однієї картини

Архип Куїнджі вступив до Академії мистецтв з третьої спроби. У 1868 році він виставив на академічній виставці картину "Татарська сакля у Криму" (яка не збереглася до наших днів). Завдяки цій картині Куїнджі одержав від Академії звання вільного художника, а згодом і право скласти іспит для отримання диплома. Художник досліджував різні кольори та їх поєднання на хімічному рівні. Наприклад, у своїх роботах він використовував фарби на основі бітуму, що ідеально підходять для темних зображень. Візитівкою Архипа Куїнджі є робота зі світлом. Чого варта тільки картина "Місячна ніч на Дніпрі". Митець назвав її головним творінням свого життя.

"Місячна ніч на Дніпрі", Архип Куїнджі
"Місячна ніч на Дніпрі", Архип Куїнджі

На картині зображено берег Дніпра. Лінія горизонту опущена, тому більшу частину картини займає небо. Куїнджі так сильно любив цей витвір, що 1880 року влаштував виставку однієї картини. Щоб побачити "Місячну ніч на Дніпрі", у Санкт-Петербурзі люди шикувалися у довжелезні черги. Справа в тому, що художник повісив роботу в затемненій кімнаті, вимкнувши світло, за винятком кількох ламп, які під кутом були спрямовані на картину. Відвідувачі, коли підходили до експонату, буквально примружувалися від яскравого сяйва місяця. Критики звинувачували художника в магії та в ілюзіоністських прийомах, хтось говорив про використання флуоресцентних фарб, а насправді це була тонко підібрана палітра і мазки, зроблені великим майстром.

Природа України — в серці назавжди

Архип Іванович практично усе життя провів у Санкт-Петербурзі, але природа України була з ним завжди. Найбільш відомі його роботи — цьому доказ: "Місячна ніч на Дніпрі", "Вечір на Україні", "Українська ніч", "Дніпро вранці", "Райдуга". Для прикладу, над картиною "Вечір на Україні" художник працював 23 роки.

"Дніпро вранці", Архип Куїнджі
"Дніпро вранці", Архип Куїнджі

Був мільйонером, але жив скромно

Архип Куїнджі — один із небагатьох митців, якому вдалося розбагатіти. Однак він жив скромно, допомагав молодим талановитим художникам, був меценатом: подарував Академії мистецтв солідну суму на проведення щорічних Весняних виставок та на преміювання обдарованих початківців. Останні 28 років життя Куїнджі називають "мовчазним періодом" художника: він експериментував із власним стилем, продавав свої картини й успішно займався підприємництвом: купував та продавав землю в Криму та дохідні будинки. Таким чином йому вдалося заробити 3,5 млн рублів. Більшість статків він передав своїм бідним учням, на благодійність та в рідну церкву в Маріуполі. Дружині залишив солідну пенсію, а в заповіті згадав усіх живих на той момент родичів.

27 січня 2022 року компанія Google присвятила свою обкладинку Архипу Куїнджі на честь 180-річчя з дня народження художника
27 січня 2022 року компанія Google присвятила свою обкладинку Архипу Куїнджі на честь 180-річчя з дня народження художника

Маріупольський художній музей імені Архипа Куїнджі

Щоб відкрити цей музей, знадобилося 100 років. Вперше про його створення заговорили у 20-х роках ХХ століття, а відкрили Маріупольський художній музей імені Архипа Куїнджі 29 жовтня 2010 року. У його колекції було 2200 творів живопису, графіки, скульптури видатних митців: Тетяни Яблонської, Івана Марчука, Михайла Дерегуса, Івана Айвазовського і, звісно, Архипа Куїнджі та його учнів.

Музей Архипа Івановича Куїнджі був розташований у будівлі 1902 року, яка пережила Першу та Другу світові війни, але була зруйнована російськими загарбниками у березні 2022 року
Музей Архипа Івановича Куїнджі був розташований у будівлі 1902 року, яка пережила Першу та Другу світові війни, але була зруйнована російськими загарбниками у березні 2022 року

У 2022 році трапились жахливі події — розпочалася повномасштабна війна в Україні, яка торкнулася кожного з нас і не оминула мистецтво. 21 березня 2022 року окупанти зруйнували музей Куїнджі в його рідному Маріуполі, а картини вивезли. Після себе Архип Куїнджі залишив не тільки 170 витворів мистецтва (які зберігаються в різних колекціях), а й пам’ять про себе як про Людину високої моралі та благородства, незатьмарену багатством і популярністю, завжди вірну своєму ремеслу.

Текст: Оксана Багрій

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.