До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як і навіщо розвивати візуальний смак

У світі, де щохвилини штампується контент різного формату та спрямованості, вміння створити привабливий візуальний ряд прирівнюється до надздібності. І її можна розвинути. Нижче ділимося кількома способами, як розвинути візуальний смак.

Photo: Grant Faint / Getty Images
Спостерігайте за світом

Одне з визначень креативності звучить так: це стан розуму і відкритість по відношенню до того, що відбувається навколо. Фундаментом цього стану є такі якості, як спостережливість, допитливість, увага до дрібниць і впевненість, що навіть маленька дія має значення.

Реклама

Здатність візуально сприймати інформацію і віртуозно її інтерпретувати в сучасному світі називають "надивленістю". Ця навичка допомагає збільшити діапазон життєвого досвіду, при цьому не має значення, пов'язана ваша професійна діяльність або хобі з творчістю, чи ні. Звичайне спостереження за побутовими речами, природою і тим, як живуть, що носять і які кольори вибирають інші, допомагає краще зрозуміти світ і себе в ньому.

Звертайте увагу на колір і текстуру

І колір, і текстура мають ключове значення для створення чого завгодно, що включає в себе зображення й історію, яку потрібно розповісти. Текстура у візуальному ряді означає опис поверхні матеріалу, яку можна відчути через ілюзію дотику. Колір, зі свого боку, відіграє важливу роль у створенні емоційних зв'язків між контентом і глядачем.

Кожна світлина, яку ви бачите в Instagram, містить і те, й інше, проте лише деякі зображення здатні викликати трепет, радість, роздратування, злість й інші сильні почуття. Тому на шляху розвитку власної "надивленості" звертайте увагу на свої реакції на певні кольори і текстури. Запам'ятовуйте. А потім створюйте щось на підставі свого візуального досвіду.

Читайте і візуалізуйте

Практика візуалізації дозволяє подумки побачити те, що ви хочете втілити в реальності. Читання один із методів розвитку навички перетворювати думки на картинки. Є кілька варіантів скористатися цією порадою: візьміть художній твір, де автор щедрий на описи (дивіться нашу добірку нових книг для відпустки), і уявіть, ніби ви читаєте фільм. Рушайте на прогулянку з аудіокнигою у вухах. Погортайте арт-буки, уявляючи, яке б призначення побаченому ви придумали у своєму житті.

Починайте з малого

Практику "надивленості" у своїх проєктах і хобі починайте з мінімалістичного підходу. Ми радимо скласти список з референсів, щоб прямувати пункт за пунктом і відзначати для себе найулюбленіше, відмовляючись від того, що не відповідає стилю, якого ви хочете дотримуватися. Цей метод допоможе визначити свій стиль і посил, які зрештою стануть візуальною мовою спілкування з вашими глядачами і передплатниками.

Прагніть до балансу і гармонії

Найскладніший (і водночас приємний) період у розвитку візуального смаку це час між початком творчості і фінальним набуттям індивідуального стилю. Звісно, навіть нарешті знайшовши візуальну ідентичність, все одно потрібно залишити собі можливість бути гнучким і пробувати нове. Проте вміння поєднувати різне, створюючи гармонійний образ, фінальна (недосяжна) мета. Але розвинений смак, креативне і критичне мислення допоможуть на цьому шляху, повному краси й експериментів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.