До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Приймати всередину: чи діє колаген насправді?

Колаген має велике значення для здоров'я і еластичності шкіри, а також для здоров'я волосся, нігтів і кісток. Природне вироблення колагену організмом сповільнюється з 25 років, тому експерти радять приймати його додатково. Чи корисний питний колаген? Існує міф, що приймати колаген внутрішньо марно, тому що він розпадається на амінокислоти ще в шлунку. У матеріалі з’ясовуємо, чи ефективний прийом колагенових добавок насправді.

Photo: Getty Images

Колаген є одним з будівельних блоків нашої шкіри, який впливає на її здоров'я і еластичність. Закладені природою резерви колагену недовговічні, а здатність нашого тіла виробляти його самостійно знижується до 25 років, спричиняючи втрату еластичності, пружності, сяйва і наповненості. "Ми не можемо цьому запобігти, але можемо це сповільнити", — говорить косметичний хірург доктор Бенджі Діллон. Так, важливо приймати вітамін С і наносити SPF, але експерти погоджуються і з тим, що прийом добавок з колагеном теж потрібен.

Реклама

"При щоденному прийомі колагенові добавки поповнюють наш організм різними видами генового білка, при цьому формат добавки може бути різним: у вигляді порошку, гелю, напою, капсули або пігулки, — пояснює Кей Алі, офіційний нутриціолог Beauty Pie. — Було ідентифіковано 28 різних типів колагену, але саме колаген першого типу найчастіше присутній в нашій шкірі, кістках, зубах, сухожиллях, зв'язках, судинах і органах. Зазвичай його добувають з тварин (свинина, яловичина) і морепродуктів".

Колаген The Beauty Chef Collagen

Клінічні випробування показали, що щоденний прийом добавок з колагеном може уповільнити процес розщеплення власного колагену в організмі. "При щоденному прийомі ефективної дози можна очікувати, що шкіра стане наповненішою і гладенькою", — говорить Алі. Додатковий прийом колагену також може сприяти виробленню гіалуронової кислоти завдяки "здатності стимулювати рецептори HAS2 в дермі", що означає, що шкіра буде зволоженішою. Чим старшими ми стаємо, тим менше у нас залишається колагену, і тим вдалішою ідеєю стає додатковий прийом колагену, особливо після 40 років.

Проте упродовж тривалого часу компетентного журі з питань колагену не було, тому деякі експерти досі не впевнені в ефективності колагенових добавок. Але з огляду на те, що в останні роки стали доступними більш інноваційні засоби, багато хто згоден з тим, що колаген варто приймати не тільки для здоров'я шкіри, але і для волосся та нігтів. "Я довіряю різним варіантам напоїв, як-от Skinade, — говорить доктор Діллон. — Послужний список бренду налічує достатню кількість клінічних досліджень, що показують чудові результати, тому я їм вірю. У багатьох випадках з іншими продуктами споживання колагену лише означає, що він розщеплюється під час травних процесів в організмі".

Колаген Skinade

Тим часом Алі зазначає, що багато колагенових добавок, доступних на ринку, не забезпечують кількості колагену, необхідної для уповільнення його розпаду в організмі: "Десять грамів — середня необхідна кількість", — говорить вона, вказуючи на те, що потрібно купувати формули гідролізованого колагену, бо вони краще засвоюються нашою травною системою і потрапляють туди, куди треба.

Текст: Hannah Coates

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.