До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Догляд за шкірою: 10 надійних порад від дерматологів

Від дерматологів ми засвоїли щонайменше таку важливу науку: сонцезахисний крем — це антивіковий косметичний засіб номер один, і якщо його не використовувати щодня, то від решти косметики буде мало користі. На щастя, є ще безліч практичних порад, якими діляться гуру в догляді за шкірою. Ось десять порад, на які варто зважати.

1. Між висипами й кондиціонером для волосся є зв’язок

Дерматолог Кендалл Дженнер Крісті Кідд розповіла про це давно, а інші дерматологи хором повторили. Якщо у вас схильна до акне шкіра, то краще не використовувати кондиціонер для волосся під час душу — можна замінити кондиціонер засобом, який не потрібно змивати. Або використовуйте його з особливою обережністю, щоб кондиціонер не потрапив на шкіру й не забив пори (що може підсилити проблему). У цьому разі є кілька варіантів: або збирати волосся за допомогою шпильки, або рушників, коли наносите кондиціонер. Коли йдеться про висипи на спині, варто дотримувати покрокової інструкції дерматолога Кендалл: вимити волосся, нанести кондиціонер, змити кондиціонер, зібрати волосся на маківці й добре вимити тіло там, куди міг потрапити кондиціонер. Або наносити засіб, нахиливши голову (перекинувши волосся через бортик ванни).

Реклама
2. Вітамін С має бути першим засобом, який ви наносите на шкіру

Завдяки дерматологам ми усвідомили важливість щоденного використання сонцезахисного крему. Але вони також наполягають на тому, що вітамін С має бути першим засобом, який наносимо на шкіру вранці — у формі сироватки або концентрату — перед зволожувальним і сонцезахисним кремом. Дерматолог Рікардо Руїс вже згадував про це у своїй книзі Antiaging: "Єдиний рецепт, який допомагає зберегти шкіру молодшою, — це сироватка або крем з вітаміном С, який потрібно наносити вранці разом із сонцезахисним кремом. І в поєднанні з ретиноєвою кислотою й АНА-кислотами на ніч".

3. Відкриті пори не можна закрити або усунути

Хоча є косметика й хитрощі, що обіцяють закрити пори шкіри, дерматологи стверджують, що це неможливо. "Пори неможливо закрити, їх можна тільки тримати в чистоті", — каже доктор Ана Моліна, яка покликається на той факт, що розмір пор різний для кожного типу шкіри й тільки з віком їхній розмір може змінюватися, оскільки шкіра стає менш еластичною й втрачає здатність зберігати звичний розмір пор. Безумовно, попри те, що пори не можна закрити, можна подбати про їхній зовнішній вигляд за допомогою очищення й ексфоліації. Дерматологи також рекомендують використовувати креми з ретиноєвою, гліколевою або саліциловою кислотою, які допоможуть зробити пори менш помітними. Але потрібно, щоб такі препарати попередньо призначив лікар.

4. Змивайте макіяж очей, щоб запобігти темним колам

Демакіяж — не вибір, а потреба. Це потрібно не тільки для дотримання гігієни, але і як пояснює дерматолог Едуардо Лопес Бран, залишки макіяжу в слізних каналах можуть спричинити запалення або інфекції. Крім того, в експерта є ще одна рекомендація, яка допоможе запобігти затриманню рідини в зоні під очима (саме вона призводить до утворення темних кіл): спіть з додатковою подушкою, щоб голова була піднята.

5. Повторне нанесення сонцезахисного крему

Ось як пояснює це дерматолог Наталія Хіменес: "Попри всі досягнення в зоні фотозахисту, на жаль, нині ми не маємо "повного захисту від сонця", який був би ефективним упродовж 24 годин. Є безліч досліджень, які засвідчують, що 80% бар’єрної здатності сонцезахисного крему втрачається впродовж двох годин після нанесення, тому важливо використовувати захист повторно". Тож якщо ми хочемо, щоб фотозахист зберігав свою ефективність, його потрібно використовувати повторно, навіть якщо на обличчі є макіяж. У такому разі дерматолог рекомендує дві альтернативи: мінеральні пудри або серпанки з SPF.

6. Відлущувальна маска має зніматися безболісно

Маску, зняття якої проходить болісно, ​​не можна використовувати. Такі маски, до речі, стали трендовими і їх хвалять за ефективну боротьбу із чорними цятками. "У жодному разі маска, яка корисна шкірі, не має викликати біль під час її нанесення чи зняття", — зауважує дерматолог Лідія Мароньяс. І, якщо це станеться, то маска може спричинити контактний дерматит, а в деяких випадках — залишити садна. Варто також зазначити, що експерти ставлять під сумнів ефективність таких масок у боротьбі із чорними цятками, оскільки "вони усувають тільки поверхневий шар шкіри, тож пори швидко заповнюються кератином і засмічуються знову".

7. Вкладайте гроші в гарні засоби особистої гігієни

Не захоплюйтеся ароматними й екзотичними запахами, а вибирайте мило й гелі для душу з позначкою pH 5,5. "Потрібно навчитися вкладати в засоби особистої гігієни. Коли ми миємося лужним милом, яке піниться й має чудовий запах, то ліпідний шар, що захищає шкіру, руйнується, шкіра сохне й подразнюється", — стверджує дерматолог Хуліан Конехи-Мір Санчес.

8. Не мийтеся надто часто й активно

Щоденна гігієна всієї шкіри на тілі — ще одна поширена помилка, про яку часто говорять дерматологи. Особливо, коли ми дуже натираємо шкіру милом і водою, яка в результаті руйнує гідроліпідний бар’єр, що захищає шкіру. Ось чому дерматологи, особливо в разі сухості шкіри або дерматиту, радять обмежити щоденне вживання мила для певних зон (зони пахв, паху й інтимної гігієни) та використовувати засоби гігієни для всього тіла двічі-тричі на тиждень.

9. Сонцезахисний крем без олії в складі

Особливо, коли маєте змішаний тип шкіри (найпоширеніший) — або є схильність до жирності чи вугрового висипу. Як стверджує доктор Палома Корнехо, сонцезахисні креми — це косметика, яка спричинює більшість комедонів. Тому важливо вибирати безолійні або навіть гелеві текстури, щоб запобігти цій проблемі.

10. Вітамін К проти темних кіл

Від синюватих кіл під очима, які поширені у власників світлої шкіри, дерматологи рекомендують креми з вітаміном К у складі. Чому? За словами Паломи Корнехо, цей вітамін зміцнює судинну стінку й механізм коагуляції, поліпшуючи мікроциркуляцію в цій зоні.

Текст: Ana Morales

За матеріалами vogue.es

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.