До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 цікавих фактів про Валерія Залужного

Генерала й головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного називають легендарною постаттю в історії незалежної України. Завдяки його командуванню російським військам не вдалося реалізувати своїх марнославних планів, як-от захопити Київ чи пройтися переможним парадом у містах України до 9 травня. У цьому матеріалі розповідаємо 6 цікавих фактів про людину, яка очолює боротьбу українського народу проти окупантів.

Валерій ЗалужнийФото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine

1. Валерій Залужний народився 8 липня 1973 року в Новоград-Волинському в родині військовослужбовців. Він ріс і виховувався у військових частинах, тож з ранніх років не уявляв себе ніким іншим, як людиною, що служитиме державі.

Реклама

2. Залужного вирізняє те, що він не навчався в жодному російському чи радянському військовому училищі. У 1997 році закінчив з відзнакою загальновійськовий факультет Одеського інституту Сухопутних військ. Згодом здобув другу вищу військову освіту в Національній академії оборони та закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняхівського. У Головнокомандувача ЗСУ є й цивільний диплом. У 2020 році він став магістром міжнародних відносин в Острозькій академії.

Валерій ЗалужнийФото: Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine

3. Залужний пройшов усі щаблі військової служби: командир навчального взводу, командир бойового взводу, командир навчальної роти, командир роти курсантів, командир батальйону. В одному з інтерв’ю казав, що завжди прагнув розвивати кар’єру, адже "поганий той солдат, який не мріє стати генералом". Так з величезним досвідом Залужний обійняв посаду головнокомандувача українського війська.

4. Валерій Залужний – єдиний український головнокомандувач, що воював. Він брав участь у бойових діях на Донеччині. Про свій досвід розповідав в інтерв’ю: "Для мене війна почалася в середині липня 2014 року з призначення заступником командира сектора „С", що формувався на Донеччині. Відтоді керував майже всіма угрупованнями, які там створювали. Дійшов аж до начальника штабу Об’єднаних сил. Запам’яталися, мабуть… солдати. Досі з багатьма з них зідзвонюємося, листуємося. Я радий, коли можу їм чимось допомогти, вирішити якісь військові чи побутові питання".

Валерій Залужний

5. Під час повномасштабного вторгнення російської федерації Залужний відзначився підходом до командування. Генерал використовує маневрову оборону, що дає змогу Збройним силам України протистояти ворогу, який переважає і кількістю особового складу, і технікою. Військові експерти стверджують, що для Залужного в армії найважливішим та найціннішим є людське життя. Його називають одним з найвідкритіших генералів, який розуміє проблеми солдатів і молодших офіцерів.

6. Авторитетне видання Politico назвало Залужного "залізним генералом". На початку квітня медіа присвятило йому аналітичний матеріал, де назвало його "яскравим представником нового покоління українських військових, які змогли відірватися від авторитарного радянського минулого" й зазначило, що "командувач стане легендарною постаттю в історії України. Адже успіхи української армії здивували весь світ". А в травні Залужний увійшов по списку 100 найвпливовіших людей 2022 за версією журналу Time.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.