До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Садовий дрес-код: літній гардероб для світських заходів надворі

Весільні церемонії в саду і чаювання на галявині — хороший привід по-новому поглянути на літній гардероб.

За роки відвідування світських заходів я виробила правило: бездумно відповідаю згодою тільки на весільні та наближені до весілля запрошення: найошатніші гості і шалені веселощі — саме там. До дрес-коду для таких випадків я була дуже байдужою: сміливо одягала відверті чорні сукні і туфлі на високих підборах і в паркову ротонду, і на застілля на галявині. Винятком стало тосканське весілля приятельки Леї, де як подружці нареченої мені довелося вбратися яскраво. Я здалася, але ненадовго — через дві години змінила карамельне вбрання на смоляно-чорну сукню Alessandra Rich.

Реклама
Леді Мері Чартеріс і Адвоа Абоа на The Serpentine Pavilion, червень 2018, Лондон

З свіжопідстриженого газону, який того вечора слугував танцполом, мене на руках ніс брат нареченої. Розписатися під очевидною faux pas не хотілося — я і далі залишалася вірною чорному і для наступного весілля подруги в Великобританії знову вибрала його. І дарма. Під склепінням англіканської церкви Суррея я остаточно переконалася: чорна вдова — зовсім не та гостя, якій раді на знаменній події. Урок я засвоїла і надалі до свят з нагоди дівич-вечорів, вінчання і народження первістків почала готуватися ретельніше.

Багатоходові ритуали, які супроводжують значущі події в житті сучасної дівчини, — висока наука. Правила святкового протоколу не народжуються на подіумі, а століттями визрівають у вищому суспільстві — вони до сих пір працюють в Англії і нью-йоркському Верхньому Іст-Сайді. Жорстко регламентований дрес-код британської аристократії зазнав безліч змін, але найсуворішими заходами крім весіль і хрестин дітей, як і раніше, залишаються публічні виходи на Королівську регату Генлі і скачки в Аскоті. Тут наказано носити дивовижні капелюхи, витримувати довжину спідниці нижче коліна і заборонено оголювати плечі.

Іконами стилю в Британії вважають демократичною за мірками вищого світу Кейт Міддлтон і, звісно, Меган Маркл (новоспечений номер один у списку fashion-інфлюенсерів за версією New York Times). Ностальгічно налаштовані модниці орієнтуються на принцесу Діану і принцесу Маргарет, а світська біблія Tatler рекомендує брати приклад з ювелірного дизайнера Сабіни Гетті і героїні Джулії Робертс у "Красуні".

Лорен Санто Домінго на Save Venice Enchanted Garden Ball, квітень 2014, Нью-Йорк


Але ніщо не вічне під сонцем. Сьогодні на урочистих церемоніях і чаюваннях в саду золоту молодь рятують молоді британські бренди — романтичні сукні у Сьюзі Бік у Vampire's Wife, RIXO London і Erdem. Особи блакитних кровей ніжно люблять колекції датчанки Cecilie Bahnsen — минулого літа в одній з її суконь виходила заміж топ-модель Керолайн Браш Нільсен. Нові стандарти в одязі для великосвітських зустрічей на пленері — скульптурні форми і оборки в вікторіанському стилі, рясні квіткові принти і подоли довжиною строго за коліно. З нагоди виїзних заходів молодь, наприклад модель і діджей леді Мері Чартеріс і модель леді Амелія Віндзор, свої фамільні прикраси не носять (сережки — взагалі під негласною забороною), а замість обов'язкових класичних перлів воліють їх сучасні версії з колекцій прогресивного японського лейбла Mizuki або театральну біжутерію Simone Rocha. До чорного списку у нової британської аристократії за великими діамантами і каблуками консервативної висоти потрапили панчохи і колготки. Таке цілком природне для решти світу рішення для манірного британського світу звучить майже революційно.

<b>На планере подиум</b>

У Верхньому Іст-Сайді більш волелюбні порядки. У салонах на 87-й вулиці рівняються на стиліста Ванессу Трайна, засновницю modaoperandi.com Лорен Санто Домінго і Софію Санчез, дружину продюсера модних шоу Александра де Бетака. Американські світські дівчата однаково віддані спокусливим slip dresses — сукням-комбінаціям, як у українських лейблів Bevza і Sleeper, і споконвічно американській класиці — бавовняним сукням-сорочкам (найкращі — у Altuzarra, в буколічних колекціях BROCK Collection і в вікторіанських Rodarte і BATSHEVA). Класичні костюми на садові вечірки ніхто не носить. Зате на посиденьках, тривалих до пізнього вечора, стане в нагоді кашемір від Ralph Lauren і Loro Piana — краще з гардероба чоловіка. Довжина нижче коліна обов'язкова, але квітковий принт тут не шанують так, як у Британії. Напрямок думки, щоправда, схожий: пір'я, мережива і яскраві кольори — на тлі зеленої трави можна сміливо косплеїти картину будь-якого майстра XIX або початку XX століття.

Головними інструментами для стайлінгу світські дівчата вважають аксесуари. Вся увага — на дивовижні сумки на зразок шовкових торбинок The Row, ридикюлів Prada і мініатюрні версії класичної Kelly у Hermès. У пошані — ексцентричні туфлі, прикрашені пір'ям, перлами або парчею з колекцій Christian Louboutin і Manolo Blahnik і нових модних лейблів як-от Midnight 00. Фамільні коштовності поступаються місцем вінтажним прикрасам Cartier або виробам молодих дизайнерів. Популярні також мінімалістичні прикраси Charlotte Chesnais, Ana Khouri і CVC Stones — марки, що належить чоловікові Ванессі Трайна.

<b>На планере предметка</b>

Соціальні ритуали змінюються майже з тією ж швидкістю, що і весь навколишній світ, — і садовий дрес-код мальовничо еволюціонує. Але дещо на цьому святі життя залишається непорушним. Серед відважних героїнь світських хронік, одягнених у барвисті сукні і химерні туфлі, як і раніше немає місця спадкоємицям родини Адамс у чорних вбрання. А шкода!



Текст: Рената Харькова

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.