До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Асиметрична відповідь: як носити складне вбрання

Асиметричні вбрання з колекцій нового сезону приковують погляди. Вони досить складні, аби прикрасити собою streetstyle-звіти, але й доволі самодостатні, аби не вимагати додаткових стилістичних витребеньок.

Текст: Катя Федорова

Реклама

Асиметричне вбрання завжди асоціювалося в мене з яскравими й сильними жінками, які не бояться бути в центрі уваги. У пам'яті виринають образи звабливої Б'янки Джаггер в Studio 54 в сукні Halston, що грайливо оголювала її засмаглу ключицю. Деббі Гаррі в вбранні з однією бретелькою з кліпу Heart of Glass чи розгулюючій по Коні-Айленд у розпусній майці на одне плече і майже неіснуючих шортах. А також героїні серіалу "Династія", які чинили підступи одне одному, вдягнені в блискучі сукні з асиметричним верхом, низом, а часом і їх комбінацією в найкращих традиціях показів Тьєррі Мюглера і Крістіана Лакруа тих часів. З ікон 1990-х – це, звичайно, реперка Ліл Кім у знаменитому фіалковому комбінезоні, що прикривав тільки половину торса. Недарма першими асиметричні вбрання почали носити давньогрецькі амазонки – ті самі, які відрізали собі праві груди, щоби було зручніше стріляти з лука.

Saint Laurent

Амазонки з їхніми варварськими методами лишилися в підручниках історії, а публічно оголити половину грудей в 2017-му готова хіба що реп-ікона Нікі Мінаж. На щастя, всім іншим дизайнери пропонують менш радикальні альтернативи. 80-ті – епоха надлишку і декадансу, а заразом й асиметричний крій вже декілька сезонів поспіль переживає друге народження. На останньому Тижні моди можна було знов спостерігати агресивно-сексуальні вбрання – до прикладу, асиметрічні сукні Saint Laurent, що немов перекочували на подіум з прокуреного кутка легендарного паризького клубу Les Bains Douches. Чи геометричні топи з колекції Давіда Кома для Mugler – їх цілком могла би носити велика Грейс Джонс.

Proenza Schouler

У цьому сезоні набирають популярності й більш концептуальні рішення, котрі на тлі асиметрії, що оголює, видаються поривом свіжого вітру. При цьому деякі покликані захищати від поривів вітра справжнього – тепер асиметричний крій приховує тіло, що в осінню негоду виявляється особливо доречним. Піонером руху нової моди "набакир" став Демна Гвасалія. У минулому році в колекції Balenciaga дизайнер пропонував oversize пуховики й плащі, спущені з плечей і такі, що, на жах вашої мами, оголюють шию. У новому сезоні він показав класичні картаті пальта, об'ємні парки і дафлкоти, застебнуті, кажучи мовою перукарів, на глибокий косий проділ. Таким чином дизайнер руйнує звичні оку пропорції – і героїні streetstyle-звітів тепер можуть красуватися на мостових Парижа так само ефектно, як моделі на знімках з архівів Крістобаля Баленсьяґа. Якщо все ж зважитися на настільки впізнавану покупку, потрібно бути обережним з копіями з мас-маркету – їхні версії, як і самостійні спроби застебнути ґудзики в неправильному порядку, можуть видатися смішними не тільки глядачам з сусіднього під'їзду.

Balenciaga

Випробувати новий тренд з меншими репутаційними ризиками можна за допомогою звичного й незамінного у холодну пору трикотажу. На останньому показі Michael Kors брак одного рукава на светрі компенсував іншим светром, артистично зав'язаним на шиї. Так в вогкому Бостоні в мої університетські роки модниці використовували джемпери як шарфи. За 15 років цей простий прийом допоможе додати асиметричності найбазовішому вбранню. Стилісти осінньої колекції Pringle of Scotland пропонують зав'язувати светри й кардигани по діагоналі, на манер по диагонали, на манер винагородної стрічки королеви краси, – відмінний прийом, аби оживити нудне плаття чи сорочку по закінченню робочого дня. Та найсвіжіший спосіб носити трикотаж в цьому сезоні продемонстрував корейський дизайнер Едон Чой. Він пропонує не протягувати руки в свої светри oversize, а драпірувати і зав'язувати їхні рукави так, як диктує ваша фантазія.

Деббі Гаррі

Правильно підібрана асиметрична сукня дозволить бути в центрі уваги, не докладаючи особливих зусиль. Дизайнери пропонують масу варіантів, з якими їхнім володаркам не захочеться розлучатися щонайменше років десять. У Proenza Schouler складні поєднання кольорів, шарів та фактур, через які проглядає оголена шкіра, збивають з пантелику і привертають погляд. У колекції Джонатана Андерсона для Loewe контраст чернечого чорного шовку і розкішних розписних вставок заплутує і зачаровує. У колекції Marques ' Almeida зваблює несподівана відстутність рукава в струмливих жіночних сукнях. А стараннями Фібі Файло для Céline класичне чорне плаття нового, більш вільного силуету за допомогою силуетних вставок з джерсі і широкого пояса перетворюється на ультрасучасне вбрання. Такі речі – для дівчат, які знають, що цікава дискусія часом розпалює бажання куди більше, ніж найвідвертіше декольте.

Eudon Choi

З асиметричним вбранням – як і з будь-яким іншим яскравим трендом – важливо знайти саме ту річ, в якій, попри складність крою чи багатство деталей, буде так само комфортно, як і в улюбленій футболці. Інакше є ризик видатися не володаркою запаморочливого предмету, а його заручницею.

<b>асимметрия</b>

Читайте також:

Дьявол носит красный: 20 огненных сумок​

Модний кодекс: як поводити себе на показах згідно з етикетом

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.