До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зіркові татусі про подарунки до Нового року

Promotion

Рівноправність, розмаїтість й інклюзивність – поняття, котрі багато в чому визначили 2017-й рік. З одного боку одруження принца Гаррі за актрисою Меган Маркл, мама якої – темношкіра, з іншого – запуск б'юті-лінійки Ріанни FENTY PUMA, в якій понад 40 тонів тональної основи під будь-який відтінок шкіри.​ Однак виховувати ці якості потрібно з дитинства – впевнені творці ляльок Monster High з їхнім девізом "Тут раді всім", і зоряні українські татусі, котрі вчать дочок цінувати індивідуальність з перших іграшок.

Реклама
Анатолій Анатоліч
Анатолій Анатолічз донькою Алісою в образі Клодін Вульф

Розкажіть, що означає бути батьком в сучасному світі​?

Це велика відповідальність, як і в стародавньому світі. Це коли татусі в давньому хутрі добували м'ясо мамонтів, а зараз добувають гроші. Але відповідальність, впевнений, не змінилася. Але при цьому це велике щастя, що ми з доньками Алісою і Лолітою – справжні друзі. Більшою мірою, навіть з Алісою, вона старша, і у нас більше розуміння в деяких речах. Можемо з нею поїхати куди-небудь на зйомку, ну і починається весь цей антураж, софіти ... Тому це і відповідальність, і задоволення. Два в одному, це дуже мотивує. Тому ті, хто кажуть, що спочатку кар'єра, а потім діти – дурні і не розуміють, як це все разом працює. Діти мотивують і в житті, і в кар'єрі. Все, що у мене важливе сталося, пов'язано з моїми доньками. Без них нічого не було б. Їм за це подяка. У нас з ними взаємовигідна співпраця.

І все-таки, ви помічаєте різницю, що в сучасному світі якісь зміни відбуваються? З'являються нові гаджети, нові іграшки? Все-таки, це накладає якийсь відбиток?

Так, наприклад, боротьба за планшет, такі моменти у нас бувають. А методи виховання особливо не змінюються. Я в нашій родині – добрий поліцейський, дружина суворіша – в цьому наш з нею баланс. Сучасні діти набагато розумніші за нас в дитинстві. Аліса вже говорить англійською. Сьогодні був на святі, вона говорила французькою. І я за неї вже точно не встигаю. Думаю, коли їй буде 15, вона буде точно знати більше ніж я, щонайменше – в мовах.

Як ви розподіляєте час між роботою, вихованням дітей і особистим часом?​

Якщо стоїть питання піти в спортзал або забрати Алісу з Лолітою зі школи, то я, звичайно, вибираю дочок. Буває таке, що я кілька днів можу їх не бачити, тому що їду на ранковий ефір – діти ще сплять, потім цілий день зйомки мого проекту "Зе Інтерв'юер", після чого я пізно приїжджаю – вони вже сплять. 1 січня ми їдемо до Флориди і два тижні проведемо тільки з сім'єю, більше нікого. Я відмовився від усіх робіт, від усіх божевільних заробітків і корпоративів заради того, щоб побути з дітьми.

Це дуже добре, коли батьки знаходять баланс

Ми проводимо часто час разом, я можу сам з ними сходити в кіно. Я їм пропоную сходити на концерт Open Kids і питаю, чи хочуть вони сходити зі мною на концерт O.Torvald? І вони ухвалюють рішення. У таких моментах ми з ними не як тато з донькою, а як друзі.

Чи обговорюєте ви з дітьми питання толерантності і рівноправ'я?​

Це дуже важливий момент для мене, і моя любов до Monster High в тому, що завдяки цим лялькам вони розуміють, що краса – вона дуже різна, наприклад, вони бачать темношкіру ляльку і для них вона красуня. Якби мені подарували темношкіру ляльку в 6 років в Кривому Розі, я б офігів, напевно.

Аліса фарбує тіні різними кольорами і ми їй не забороняємо, не нав'язуємо стандарти. Вони грають в ляльки, котрі теж різні. Дівчатка бачать, що Monster High, зі шрамом на обличчі – це красиво, чи з якимись зябрами на руках, чи зеленого кольору, з дивною формою очей. Для них це дуже важливий момент. У такому вигляді толерантність, якраз, і виховується. Якщо в житті вони бачать людину, яка трохи відрізняється від інших, навіть зовні, вони це сприймають нормально. Monster High показують, що краса може бути дуже незвичайною.

А ви знаєте які улюблені іграшки у ваших дітей?​

Вони люблять Little Pony, Monster High і "диснеївських" принцес. У них все періодами. Був період, коли вони любили принцес "Холодне серце". Нещодавно ми були в штатах і привезли персонажів з мультика "КоКо". А перед цим у них був період, коли вони були закохані в Ваяну. А ось з таких, до яких діти повертаються – це Monster High. Добре, що раз на період виходять нові "монстрики" і кожен раз новий вибір. У нас ляльок дуже багато.

Ви вже знаєте, що подаруйте їм на Новий Рік?

Нещодавно вони написали листи Дідові Морозу. Аліса замовила балетну пачку, а Лоліта м'яку пандочку. Багато подарунків у них пов'язані з танцями, з балетом, ще з чимось. Цього року, крім усього, ми їм даруємо поїздку до океану, вони його ніколи не бачили. На морях вони були, а ось океан побачать вперше. Також поїдемо в Діснейленд. 1 січня ми відлітаємо і це буде дійсно подарунок під ялинку, вони Новий рік зустрічатимуть в очікуванні завтрашнього дня, збираючи валізи. Це подарунок для батьків теж, загальний подарунок для всієї родини.

А листи писали Діду Морозу?

Написали по два листи. Лола ще не вміє писати – Аліса писала за двох. Вона, до речі, вдома розмовляє російською, а листи дідові Морозу пише українською з вкрапленнями, іноді, англійських слів.

У новорічну ніч ви будете з сім'єю чи працюватимете? Я так розумію, ви їдете першого?​

Так, останні 16 років я проводив на роботі. Цей рік виняток – я буду з родиною, чому я дуже радий. Ми запросимо друзів, запалимо камін, включимо різдвяну платівку. Сподіваюся сніг не розтане до 31 грудня. Хочу в новорічну ніч їсти олів'є і дивитися "Один вдома" в колі своєї сім'ї – ідеальний Новий рік.

Дядя Жора
Дядя Жора з донькою Устиною в образі Дракулора
Розкажіть, що означає бути батьком в сучасному світі?

Світ змінюється. Я тато зі стажем – в мене вже три доньки і всі різного віку, що означає абсолютно різні інтереси і свої, специфічні вимоги. А догодити треба всім. Чим далі рухаємося, тим світ стає усе більш сучасним, змінюються іграшки, змінюються захоплення і бажання. Зараз переходимо з звичайних іграшок на гаджети й іграшки з сенсом та історією – так грати дівчатам цікавіше.

Як ви розподіляєте час між роботою, вихованням дітей й власними захопленнями?

Це проблема, але я намагаюся встигати скрізь. Час швидко летить і це не завжди помічаєш, коли ти весь час в роботі. Лише на якомусь етапі розумієш, що ти занадто поглинений в роботу і потрібно знайти час, щоб бути більше з сім'єю. Діти ж дуже швидко виростають. Спочатку це непомітно, але потім вони міняються на очах зі швидкістю світла. У нас є сімейні традиції. Ми завжди разом їздимо на море. У поїздки ми намагаємося брати дітей. Старша дочка Уляна вже підросла, їй 15 років і їй цікаво подорожувати. Вона побувала з нами в Америці, Лондоні, Європі, сама вже їздила зі школярами. Ми використовуємо будь-яку можливість, щоб проводити час разом. У нас обов'язкове правило – подорожувати сім'єю.

Все-таки складно поєднувати виховання трьох дітей й роботу?

Так, але є і розподіл обов'язків. Мама у нас директор по дітях, тато по роботі та інших питань. Більше часу приділяє вихованню і іншим турботам все-таки мама. Я вклинююсь або в вільні вихідні, або вечорами, тому що моя робота – це проведення свят і легкі виховні бесіди. Мій формат – вечірній, я вночі активніший. У нас прикольна схема: вранці вона з дітьми, а ввечері з ними я. Є вічна проблема, часу постійно не вистачає. Але намагаюся з цим воювати, ми зі старшими ходимо часто в кіно і багато балакаємо про все.

Що для вас означає девіз ляльок Monster High – "Тут раді всім", обговорюєте ви з дітьми питання толерантності?​

Так, звичайно, всі питання обговорюємо, я взагалі любитель демократичних методів, тому в нас в сім'ї заведено більше говорити, більше обговорювати. Деякі речі ми обговорюємо на прикладі когось, щоб дітям було зрозуміліше. Ось якийсь хлопчик чи дівчинка зробив те, чи те ... Повинен бути якись грунт й розуміння, що добре, а що погано. Обов'язково потрібно більше говорити з дітьми. Повага до своєї й чужої індивідуальності, незалежно від ступеня її прояву – ось наше сімейне кредо! Немає такого, що хтось провинився – та й усе. Я знаю, що в сім'ях є різні методи виховання, але у нас все по-іншому. Мені легше поговорити, переконати чи пояснити, що це було неправильно, так робити не слід, і які наслідки можуть виникнути, якщо так зробити. Але не шляхом страху, а щоб дитина сама зрозуміла і переосмислила, прийшла до цієї думки ... Важливо, коли дитина сама може прийти до тих чи інших висновків. Цим мені подобається "культура Monster High", герої через мультфільми і образи доносять меседжі, що кожен – унікальна особистість, пропагують позбавлення від невпевненості собі – повірте для дівчаток це дуже важливо. І перегляд одного такого мультфільму або година гри з такою лялькою зробить для дитини набагато більше, ніж нудні повчання.

Скоро новорічні свята, ви вже знаєте, що подаруєте на Новий рік дітям? Або ось День святого Миколая якраз пройшов, як ви його відзначили?​

Миколай заходив, всім усе приніс, а питання, як він заходить в будинок, залишається відкритим. Ми намагаємося відтягнути це почуття віри в Миколая, Діда Мороза й написання листів. Ось моя найстарша вже конкретно підходить до питання – "хочу те чи те", середня ще пише листи Дідові Морозу й вірить в диво, а молодшій поки все одно. Діти на Новий рік завжди замовляють подарунки й скільки б їм не було років, наша батьківська задача полягає в тому, щоб для них це завжди було сюрпризом. Спочатку потрібно акуратно випитати, довідатись, а потім піднести красиво. Я зазвичай працюю на Новий Рік, але намагаюся підготувати якийсь цікавий подарунок, складаю "квест" і діти, коли вранці встають і йдуть під ялинку, відразу включаються в гру: перша записка 1, за нею друга, зайти в ту кімнату й починається ... Поки не буде знайдено. Навіть якщо подарунок очікуваний – інтрига залишається. Одна справа просто відкрити й побачити, а інше – докласти зусиль, щоб знайти.

В цьому році ще не писали листи Дідові Морозу?

Ще ні, за пару днів до Нового Року. Побажання є вже звичайно, але без конкретики.

Ви знаєте, які улюблені іграшки в ваших дітей?

Як батько трьох дочок, я, як ніхто, розумію, що кожна дівчинка – це свій окремий Всесвіт, я приблизно орієнтуюся, але завжди потрібно бути напоготові (сміється).

У Новорічну ніч усе-таки будете працювати?​

Так. У нас Новий рік – це 1 січня. За традицією, що склалася в родині, ми готуємося до святкування заздалегідь. Зручно, що в цьому році я в Києві. Складніше, коли я в іншому місті чи в іншій країні. А коли в Києві, то робимо святкову вечерю до мого виходу на роботу, а потім вже збираємося сім'єю зустріти Новий Рік 1 січня. В цьому році ми з немовлям і тому будемо зустрічати в домашньому режимі. Діти починають зустрічати, а тато приєднується після роботи й святкуємо довго-довго. А потім, за традицією, кудись летимо в теплі краї.

Андрій Шабанов
Андрій Шабанов з донькою Сонею в образі Френки Штайн

Розкажіть, що означає бути батьком в сучасному світі?​

Це дуже абстрактне питання. Багато хто говорить, що бути батьком в сучасному світі дуже складно. Я вважаю, що єдина складність у батьківстві з дочкою – це уявити, як я видаю її заміж. Не повірите, але це таки найскладніша частина батьківства. Все інше – це як, напевно, в усіх. У людей не вистачає часу, щоб проводити його з дітьми в достатній кількості – і це проблема. Ми з Лєрою (мамою Соні та Маші) ухвалили рішення, що важлива не кількість часу, який ти проводиш з дітьми, а його якість. Не обов'язково проводити з ними 6 або 8 годин на день.

У першу чергу дитина повинна бачити щасливу маму, яка всміхається і сяє. І якщо маму робить щасливою кар'єра підприємця, а не домогосподарки, то так тому і бути, це прекрасно. З батьком аналогічно. А от твердження ніби хороша мати, це та, яка сидить вдома з дітьми – це найбезглуздіший суспільний стереотип. Якщо жінка щаслива при цьому, то це теж прекрасно, але якщо ні, вона не буде поганою матір'ю, займаючись в житті чимось ще.
До речі, цей же стереотип дає негласне публічне право чоловікам не сидіти з дитиною, а займатися кар'єрою, бо ж він, бачте, чоловік! Мені здається, що з кожним роком різниця в батьківстві між чоловіком і жінкою стає все більш непомітною. У тій же Швеції вже кілька років як ввели декретну відпустку для татусів. Тому що вона жінка, вибачте, не молочна фабрика, вона теж людина, і їй теж хочеться жити цікавим життям. Так, вона анатомічно змушена годувати дитину, але тупо скинути на неї всю цю справу, сказати, ти ж мати, ти сиди вдома, а я побіг на роботу – це не справедливо.

Як ви розподіляєте час між роботою, вихованням дітей і власними захопленнями?

Звичайно ж, у мене є перекіс у бік роботи. Я багато працюю, але я повинен забезпечити дітям нормальне, гідне фінансове становище. Ніхто ж не буде за мене працювати, реалізовувати плани і проекти. Наш стандартний ранок: 2-річна Маша прокидається о 7 ранку, а заснула вона після півночі, і починає носитися по квартирі. Будить усіх. І хоче до нас в ліжко, де ми вже сидимо і спілкуємося. Няня приходить біля 10-ї і до цього у нас є час побути разом. Старшу Соню в 8 ранку відводимо на шкільний автобус, і дві години ми з Машею вільні від усього. Це важливо.

З Сонею ж спілкування по буднях тільки ввечері, тому мені дуже припала до душі спільна з нею фотосесія. Кілька годин разом в середині робочого тижня – спасибі Monster High за цей подарунок.

Філософія ляльок Monster High – "Тут раді всім". Чи обговорюєте ви з дітьми питання толерантності і рівноправ'я? Як це робите?​

Спеціально і цілеспрямовано – ні. Але якщо в Соні виникають питання подібного характеру, то, звичайно ж, ми розповідаємо, як це повинно бути, і відповідаємо на них відповідно до нашого розуміння і уявлення, що таке добре і погано. У нас в сім'ї кожен має право на свою думку і бачення, ми прищеплюємо рівноправність з дитинства. Особливо це важливо для дівчаток – вони повинні вміти висловлювати свою точку зору з дитинства, це потім їм добре допоможе в житті.

Які улюблені іграшки в ваших дітей?

Про смартфон, Youtube і всякі "додатки" – це само собою, про них не говоримо. Маша до усвідомленої гри з ляльками ще не доросла, але вона божевільний фанат різних конструкторів і будь-який похід у дитячий центр закінчується саме їх покупкою. А в Соні є практично всі ляльки Monster High. До слова, найулюбленіша якраз Френкі Штайн (Не питайте, звідки я знаю їхні імена). Коли я отримав пропозицію брати участь у цьому проекті, то запитав у неї і вона без сумнівів відповіла: "Ти що? Звичайно! Це ж моя найулюбленіша!". Мені філософія цих іграшок також близька. Адже в моєму дитинстві як було: лялька – це класична дівчинка-відмінниця, яка добре себе поводить, одягається, як мама, говорить, і зустрічається з хорошим хлопчиком. Така собі естетика "American sweethearts". І ось ця "вилизаність" й "ідеальність" ніколи мені не подобалася.

Уже знаєте, що подаруєте на Новий рік?​

Маша ще нічого не розуміє. Ясно, що ми їй щось подаруємо, звичайно. Але я як практичний тато подарував запас підгузників. Їй все одно, а мені зручно. І совість не мучитиме, тому що я буду знати, що подарунок зроблений. Але з точки зору якогось дарунку – ми подаруємо якийсь цікавий дитячий конструктор розміром з півкімнати, який вона буде збирати.

А з Сонею в нас розмова інша – ми з'ясовуємо чого б їй хотілося, запитуємо. Тому що мої батьки свого часу дуже часто не влучали з подарунком. Знаєш, як у добропорядній одеській єврейській сім'ї, кращий подарунок – це светр чи книга. Ну, а хто ж хоче светр чи книгу?

Соня вірить в Діда Мороза? Пише листи?

Звичайно, вона вірить і пише листи. У нас і Святий Миколай існує, і Дід Мороз – аж ціла банда цих всіх дядечків-дідусів, в яких вона вірить.

У новорічну ніч ви будете з сім'єю чи все-таки робота?

Я працюю. Вже четвертий рік поспіль. У мене була перерва роки три. Я звичайно ж хочу взяти всіх з собою, щоб зустріти Новий Рік всім разом, але блін Маші 2,5 року. Куди? Соня і Лєра, їм потрібна компанія подружок, з якими їм буде комфортно. Тому навряд чи вони полетять зі мною, я буду сам. Але 1-го січня – додому!

Новий рік – це пора нових надій і обіцянок, але важливо, щоб і до, і після бою курантів ми, попри шрами, луску і хвости, залишалися добрими людьми. Приклад батьків завжди перший і найголовніший, а потім вже можна підбирати правильні іграшки чи мультфільми. Ляльки Monster High бажають усім страшно-прекрасного Нового року і всіх свят, які з'явилися в цьому році в календарі!​

Одяг та аксесуари: United Colors of Benetton від мережі ARGO

Одяг: магазин українськиї брендів Всі.Свої

Make Up + Hair:Make up Academy

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.