До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хлопець з обкладинки Vogue: інтерв'ю з Кроу Кіаном

Наше інтерв'ю з канадським красунчиком Кроу Кіаном відбувається після показу круїзної колекції Louis Vuitton у переобладнаному терміналі TWA нью-йоркського аеропорту імені Кеннеді. У послужному списку Кроу це третє шоу для Будинку – завдяки команді Ніколя Жескьєра вперше він вийшов на подіум півтора роки тому. Тоді на субтильного хлопця з гострими вилицями і чорними ґудзиками воронячих очей в кастингу жіночого шоу Louis Vuitton звернула увагу вся індустрія.

"Ніколя створює одяг під конкретних моделей, знаючи, хто саме братиме участь в його шоу, – розповідає Кіан. – Коли це відбувається, почуваєшся дуже щасливим: твій образ стає найкращим відображенням тебе". У Кроу – ламкий хлоп'ячий голос (іноді він збивається і стрибає через кілька нот) і тихий сором'язливий сміх. Кіан каже, що мріє про чоловіче шоу Louis Vuitton: "Я один з небагатьох хлопців-моделей, які виходили на подіум у жіночих показах Дому. Було б круто взяти участь і в чоловічому дефіле".

Реклама

Історію успіху моделі з передмістя Ванкувера можна вважати тріумфом волі і ілюстрацією того, як пильно модний бізнес сьогодні дивиться в бік інклюзивності – расової, сексуальної та гендерної. За останні десять років в індустрії можна знайти чимало прикладів успішних трансжінок (моделі Андреа Пежіч, Леа Т, Валентина Сампайо і муза Алессандро Мікеле, модель і акторка Гері Неф), але трансчоловіків, які стали зірками, – небагато, і Кроу – один з них.

"У масовій свідомості майже немає історій про трансгендерів з позитивним фіналом, – зауважує Кроу. – Зазвичай це трагічні сюжети – як у фільмах "Хлопці не плачуть" або "Дівчина з Данії". Своїм прикладом Кроу намагається довести: у людей, чиє тіло при народженні не відповідає тому, ким вони почуваються, є майбутнє.

Модельну кар'єру Кроу Кіан розпочав у Канаді – свою першу роботу він ще дівчинкою робив у 12,5 років, а вже в 13 разом з матір'ю вирушив до Японії. "Завжди мріяв там побувати, – згадує він. – Напевно, це мене і зачепило: можливість подорожувати і відкривати для себе нові культури". В інтернеті можна знайти чорно-білі ролики в дусі реклами парфумів – в них довговолоса Каянна заграє з камерою. У неї рідкісна, дещо відсторонена, краса героїв з казок Ганса Крістіана Андерсена – такою могла б бути Герда в "Сніговій королеві".

Моделінг став для Кроу джерелом заробітку і спробою розібратися в собі. На зйомках він намагався вжитися в роль молодої жінки, але остаточно усвідомив, що ця роль не для нього: "Завдяки моделінгу я зрозумів, що не почуваюся жінкою і ніколи не зможу нею бути". Незадовго до повноліття Кроу прийняв рішення про зміну статі.

Сьогодні в інтерв'ю модель майже не використовує своє колишнє жіноче ім'я. За паспортом він Krow – це варіація сrow ("ворона" англійською). "Я використовув цей нік на конвенціях по косплею, яким захоплювався в дитинстві, – розповідає Кіан, – а потім зрозумів: хочу, щоб це було моїм справжнім ім'ям". Він любить ворон: цих птахів часто і безпідставно наділяють містичними негативними якостями. Кроу, якого в дитинстві постійно дражнили однолітки, цей сюжет дуже близький.

У вересні програму британського кінофестивалю Raindance відкриє документальний фільм "Трансформація Кроу". Історію перетворення дівчини на ім'я Каянна в хлопця Кроу до Лондона везе канадська режисерка і продюсерка Джина Гоул Лазарович. Вона знайшла Кроу в Facebook і протягом трьох років документувала його історію, особисто її фінансувала.

Низку подій – перші ін'єкції тестостерону, зміну документів і кастинг на дебютний показ Louis Vuitton – Гоул Лазарович знімає на довірчій відстані витягнутої руки, майже на правах друга. Це історія без трагічного початку і, хочеться вірити, зі щасливим кінцем. Але, за законом жанру, в ній є темні місця – наприклад, зізнання Кроу в тому, що як дівчина, він не раз думав про самогубство.

У зміни статі під прицілом кінооб'єктива є своя ціна – публічність і розголос, яких багато в цій ситуації хочуть уникнути. Кроу був готовий цю ціну заплатити. "У важкі моменти я думав про підлітків, яким важливо побачити цей фільм, – розповідає Кіан. – Я вірю, що такі проєкти необхідні: вони допомагають людям зрозуміти, через що проходять трансгендери і як з цим жити".

Чи почувається він інашке у тілі чоловіка? Кроу сміється: "Коли я починав перехід, то, зрозуміло, уявляв, що коли-небудь буду спекотним красенем з купою м'язів. Цього, як бачиш, не сталося". За мірками індустрії він має досить жіночний вигляд: тонкі риси обличчя, худорляву статуру. Але канони краси швидко змінюються, а бренди все частіше звертаються до різних типів фігури і зовнішності. Список клієнтів Кіана зростає: в осінньо-зимовому сезоні він брав участь у показі жіночої колекції Acne Studios (щоправда, в маскулінному брючному костюмі) і в чоловічих дефіле Alexander McQueen і Balmain.

У Кроу досі зберігаються світлини Каянни з минулого життя, є і улюблені. Я питаю, що він відчуває, коли дивиться на цю дівчину. "Мені стає дуже сумно – бо я знаю, через що їй довелося пройти". Сьогодні Кроу 23 роки – весь світ перед ним, а з виходом документального фільму на великі екрани події почнуть розвиватися стрімко. Але в його історії є щось важливіше і значущіше, ніж визнання і успіх. "Я зробив цей перехід не заради когось, а заради себе, – в кінці нашої розмови зізнається Кроу. – Зробив, щоб бути тим, хто я насправді". Його ламкий юнацький голос у цей момент звучить дуже щасливо.

Текст: Веня Брикалін

Фото: Paul Mpagi Sepuya

Стиль: Darren Kinoshita

Зачіски: Fitch Lunar

Макіяж: Dindi Hojah

Асистент фотографа: Matthew Morrocco

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.