До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Кармен Делль'Орефіче — про моду, моделінг і своє життя

3 червня 1931 року народилася Кармен Делль'Орефіче — американська супермодель і актриса. В індустрії моди вона відома як подіумна модель з найдовшою кар’єрою. Вперше вона знялася для обкладинки Vogue у віці 15 років і відтоді не полишала свою справу. У день народження Кармен vogue.ua згадує її висловлювання про моду, моделінг і своє життя.

Кармен Делль’Орефиче Кармен Делль'Орефіче

За останні 25 років у мене було більше журнальних обкладинок, ніж за всю мою довгу кар’єру. Сьогодні я перебуваю на території, яку бізнес вважає неповороткою: вік і сиве волосся. Повільно, але я почала володіти цією територією, тому що обстоювала вік.

Реклама

Моя філософія — це баланс спогадів про минуле, але не життя в ньому. Такий підхід допомагає усвідомлювати, де ви перебуваєте в цей момент, проєктувати в майбутнє й бути готовим до змін.

Кармен Делль’Орефиче на обложке VogueКармен Делль'Орефіче на обкладинці Vogue, 1947

Мода — це більше смак, ніж гроші — ви маєте розуміти своє тіло й підбирати одяг під свої потреби.

Я жінка 80 років, яка працює й намагається зрозуміти, який образ я можу спроєктувати і як зробити це з гідністю.

Кармен Делль’Орефиче на обложке Vogue, 1947Кармен Делль'Орефіче на обкладинці Vogue, 1947

Як модель я не мала особистості. Я була хамелеоном, мовчазною актрисою. Я була аморфною річчю. Не мала індивідуальності, була сповнена самотності й урочистості. Я не була типом дівчини з обкладинки.

Моє життя було приголомшливим. Скільки інших жінок мого віку можуть сказати, що знімок на їхню пенсійну картку зробив Норман Паркінсон?

Кармен Делль’Орефиче на обложке Vogue, 1948Кармен Делль'Орефіче на обкладинці Vogue, 1948

Гроші, які я заробила, дали мені змогу зберегти моє життя у власних руках. Я мала приголомшливе тіло, і мені заплатили за його використання.

Мода циклічна, але нічого не змінилося. Коли вона абсурдна, то ще абсурдніша, ніж будь-коли, і коли вона прекрасна, то ще прекрасніша, ніж будь-коли. Тепер все більше людей думає: "Я вдягаю своє тіло, а не мені доводиться міняти тіло, щоб носити одяг". Я захоплююся ростом індустрії моди.

Кармен Делль’Орефиче, 1996Кармен Делль'Орефіче, 1996

Я повністю сформована інтересом моєї матері до моди. Як угорська іммігрантка вона не могла дозволити собі одяг і сама робила його з патернів. Це була поважна навичка, і це було фінансово доцільно. Працювати над чимось пристрасно — це ключ. Мені пощастило, що здебільшого в моєму житті я мала честь працювати над чимось, чим була дуже захоплена.

Кармен Делль’Орефиче, 1993Кармен Делль'Орефіче, 1993

Я роблю все можливе з руйнівним впливом часу на моє тіло, і я завжди в процесі роботи. Я не можу написати мемуари, бо я не можу зробити це цього або наступного тижня... Я намагаюся надихати молодих людей і шанобливо представляти літніх; ми не можемо завжди бути такими, як колись, але ми можемо намагатися.

Ключ до подолання негараздів — бути готовим зрозуміти, що вам досить того, що ви маєте, незалежно від того, що у вас відібрали. Ми постаємо перед труднощами, але нам не потрібно на них зациклюватися, якщо маємо уяву й спосіб допомогти собі змінити курс. Іноді ми не можемо — знаючи різницю — це мудрість і визнання того, що маємо вдосталь.

Кармен Делль’Орефиче, 1987Кармен Делль'Орефіче, 1987

Мода так важлива, що для зрячої людини — це перша мова, якою вона розмовляє. Ми "оцінюємо" — хоча це й дуже різке слово, але ми справді приймаємо й оцінюємо зовнішній вигляд інших людей. Хто це? Що в нас спільного? Ці й подібні моменти — це негласна візуальна взаємодія.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.