До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підсумки 2018: кого модна індустрія втратила цього року

2018 рік приніс fashion-світу не тільки безліч гучних дебютів, обговорюваних колаборацій і яскравих колекцій, а й забрав життя багатьох діячів, які модній індустрії присвятили своє життя. Vogue.ua згадує їх імена і досягнення.

Юбер де Живанши

Юбер де Живанши помер 10 березня у віці 91 рік. Його називали одним з останніх кутюр'є "золотої епохи кутюра". Свій модний Будинок він відкрив ще 1952 року, близько товаришував з Крістобалем Баленсьяґою, його музою була Одрі Хепберн, а сам він у кожній своїй колекції оспівував жіночу витонченість і грацію. Серед прихильниць його творчості крім Хепберн також були: Жаклін Кеннеді-Онассіс, Грейс Келлі, Глорія Гіннес і герцогиня Віндзорська. Сам Живанши називав себе щасливою людиною, адже присвятив все життя улюбленій справі.

Реклама
Юбер де Живанши

У липні 2018 року Клер Вейт Келлер, креативний директор Givenchy сьогодні, присвятила йому кутюрну колекцію бренду. Світ моди знову згадав, як багато йому дав цей аристократ зі скромною усмішкою.

Кейт Спейд

Американська дизайнер Кейт Спейд була знайдена у себе в нью-йоркській квартирі мертвою 5 червня 2018 року. Вона повісилася на шарфі. За словами її близьких, сестри і чоловіка, Спейд страждала від депресії і нападів тривожності, але регулярно працювала з лікарями над цими проблемами і перед трагедією здавалась щасливою.

Кейт Спейд

Бренд Kate Spade був заснований 1993 року, а саму Спейд називали однією з найяскравіших американських жінок-дизайнерів початку 1990-х. Спочатку Спейд спеціалізувалася на виробництві сумок, але потім розширила свій бізнес – в середині нульових під її маркою крім одягу та аксесуарів також продавали парфуми і товари для дому. 2007 року вона покинула бренд, але 2016-го запустила марку Frances Valentine.

Карло і Джильберто Бенеттон

Цей рік приніс відразу два нещастя в родину Бенеттон, власників мас-маркет гіганта United Colors of Benetton. З різницею в кілька місяців померли його співзасновники Карло і Джильберто, їм було 74 і 77 років. Обидва випадки пов'язані з тривалими хворобами.

Родина Бенеттон

Карло і Джильберто разом з ще одним братом і сестрою заснували компанію Benetton 1965 року і завоювали любов покупців не тільки різнокольоровим трикотажем, а й провокаційними рекламними кампаніями. Уже в ті роки бренд говорив про важливість diversity. Пік популярності United Colors of Benetton припав на 80-90-ті роки. Зараз його продажі падають.

Анна Гарві

10 жовтня колишній редактор британського Vogue, Анна Гарві, померла в Лондоні на 75-му році життя. Гарві провела у видавництві Conde Nast близько 30 років, але широкому загалу була, перш за все, відома як стиліст принцеси Діани.

Анна Гарві

Її називали однією з найвпливовіших жінок в модній індустрії. Кар'єру вона розпочала ще на початку 1970-х з роботи в журналі Brides, а 1977-го приєдналася до команди Vogue. Її також називали правою рукою Анни Вінтур. Останнім часом вона займалася запусками Vogue по всьому світу, в тому числі була редакційним директором української версії видання. Окрема глава її кар'єри – співпраця з Діаною Спенсер. До неї молода Діана прийшла відразу після одруження з принцом Чарльзом. Розповідають, що у Гарві її чекали сотні одиниць одягу та аксесуарів, а примірка затягнулася на кілька годин.

Ванда Феррагамо і Фульвія Вісконті Феррагамо

Сім'я Феррагамо цього року втратила відразу двох сильних жінок. У квітні на 68-му році життя померла донька Сальваторе Феррагамо, Фульвія, яка займала пост креативного директора лінії чоловічих і жіночих аксесуарів з шовку. А вже 20 жовтня у віці 95 років з життя пішла її мати Ванда. Вона багато років очолювала Salvatore Ferragamo, а останні кілька років займала пост Почесного президента компанії.

Фульвія Вісконті Феррагамо та Ванда Феррагамо

З Сальваторе Феррагамо Ванда познайомилася 1940 року. Їй тоді було 18, а йому 42 роки. Разом вони пробули 20 років. Овдовівши, Ванда Феррагамо зуміла не тільки зберегти бізнес чоловіка, але і розширити його, перетворити у міжнародний впізнаваний бренд.

Zombie Boy

Манекенник Zombie Boy, якого в реальному житті звали Рік Дженест, був знайдений в серпні мертвим у своїй квартирі в Монреалі. Він наклав на себе руки, що пов'язують з психологічними проблемами.

Zombie Boy

Його близька подруга, співачка Леді Ґаґа, тоді прокоментувала: "Самогубство Ріка для мене перебуває за межами спустошення. Ми всі повинні працювати над тим, щоб змінити ситуацію, що склалася і більше уваги приділяти психологічному здоров'ю. Будь ласка, якщо вам погано і ви страждаєте, зателефонуйте рідним чи друзям прямо зараз. Ми повинні рятувати один одного".

Джудіт Лібер

Дизайнера Джудіт Лібер називали "королевою сумочок". Саме вона придумала робити аксесуари, що нагадують звичайні предмети побуту – як-от пачка картоплі-фрі чи банка дієтичної коли, і покривати їх переливчастими кристалами.

Джудіт Лібер

Засновниця фантазійних аксесуарів за своє життя отримала безліч премій, а її сумки можна було побачити в музеях: Metropolitan Museum of Art в Нью-Йорку, Victoria and Albert Museum в Лондоні і в Taubman Museum of Art в Роанку. Свій бренд Джудіт продала ще 1998 року, але продовжувала купувати свої твори на аукціонах.

Армен Парсаданов

Не обійшлося без втрат і в українській fashion-індустрії. У лютому 2018 року пішов з життя український фотограф Армен Парсаданов. Він був постійним контриб'ютором українського і американського Vogue, його знімки публікували The Calvert Journal і Dazed. Він знімав арт-проекти з дизайнером і художницею Машею Ревою, зокрема, для книги Симона Порта Жакмюса. У своїх особистих проектах, таких як Nutshell, Армен документував типажі і особистості київської молоді. У листопаді у BURSA Gallery відкрили виставку його робіт SALUT ARMEN.

Армен Парсаданов

З 25 листопада виставка перенесена в культурний центр "Майстер-клас", в якому довгий час працював Армен, і який підтримав виставку. Це виставковий простір на вулиці Богдана Хмельницького 57б, де раніше був Master Club.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.