До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія кохання: Йоко Оно і Джон Леннон

Не можна заперечувати, що в Джона Леннона і Йоко Оно була яскрава й епічна історія кохання. Але їхній союз також страждав від постійно супровідних суперечностей і думок друзів, членів сім’ї та незнайомців.

Культове фото Йоко Оно і Джона Леннона для обкладинки журналу Rolling Stone

Джон і Йоко познайомилися в листопаді 1966 року в лондонській галереї. Оно готувалася до виставки. Ексцентрична японсько-американська художниця, яка любила експериментувати й мала особливе почуття гумору, відразу справила враження на Леннона. На момент знайомства, Йоко й гадки не мала, ким був Джон, і не була вражена його популярністю, хоча The Beatles вже були міжнародними суперзірками.

Реклама

Їхні стосунки стрімко розвивалися. Йоко попросила Джона фінансувати одне з її майбутніх художніх шоу. Джон запросив Йоко до себе додому створювати музику, поки його дружина Синтія відпочивала в Греції. Вони записали альбом експериментальних звуків, після чого їхній роман спалахнув остаточно. В інтерв’ю The Rolling Stone Джон згадував про це так: "Була північ, коли ми почали Two Virgins. Коли ми закінчили, був світанок, а потім ми кохалися на світанку. Це було дуже гарно".

<b>Yoko & John 2</b>

Зрештою Леннон розлучився зі своєю дружиною, а Йоко незабаром завагітніла, але втратила дитину через викидень. Менш ніж за три роки після знайомства пара узаконила свої стосунки, це було 20 березня 1969 року. У класичному стилі 1960-х Оно вийшла заміж у мініспідниці й капелюсі, а Леннон вибрав піджак, водолазку й кордові штани — обоє вбралися в total look білого кольору.

Джон Леннон і Йоко Оно були нерозлучними, він згадував її в багатьох своїх піснях — від Do not Let Me Down до The Ballad Of John and Yoko. Відео до останньої, до речі, задокументувало їхнє весілля й медовий місяць. Тому ж The Rolling Stone Леннон сказав, що коли люди хочуть дізнатися історію його кохання з Йоко, їм просто потрібно послухати баладу. Ця пісня також вказує на ще одну велику подію в їхньому спільному житті: протест "У ліжку за мир", який розпочався 25 березня 1969 року в президентському люксі готелю Hilton в Амстердамі. Упевнені, що преса кишітиме новинами про їхній шлюб, Леннон і Йоко вирішили використати цю увагу, щоб висловити свою опозиційну думку про війну у В’єтнамі.

Загалом, Джон і Йоко зробили кілька альбомів разом, створили багато фільмів, художніх творів і вистав. Активно залучені в справи одне одного Джон і Йоко часто разом проводили репетиції в студіях звукозапису, знімали кліпи й навіть виходили на сцену, що спричинювало конфлікти з іншими учасниками гурту.

За рік після весілля Йоко й Джона The Beatles приголомшили світ новиною про розпад гурту. Шанувальники швидко звинуватили Йоко в тому, що трапилося. Але насправді в 1970-му помер менеджер "Бітлз" Браян Епштейн. Його смерть складно переживали всі учасники, між ними росла напруженість, що й стало справжньою причиною розриву.

<b>Yoko & John</b>

До 1973 року Йоко вирішила, що їм з Джоном варто зробити перерву. Вона поїхала до Нью-Йорка, а Леннон налагодив стосунки з помічницею Йоко, Мей Пенг, з якою зустрічався півтора року, поки не помирився з Оно. Джон і Йоко возз’єдналися 1975 року і цього ж року стали батьками. Сина — Шона Леннона — Йоко народила саме в день народження Джона.

Оно і Леннон і далі працювали разом у низці різних проєктів, зокрема створювали музику. Вони були разом упродовж 11 років до трагічного вбивства Джона в 1980 році.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.