До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 відомих винаходів Сальваторе Феррагамо

5 червня 1898 року народився Сальваторе Феррагамо — італійський дизайнер взуття, який у 1920-х закохав у свої туфлі весь Голлівуд, а трохи згодом і весь світ. Його роман зі взуттям почався ще в дев’ятирічному віці, коли після закінчення початкової школи (іншої в його містечку Боніто, за 100 кілометрів від Неаполя, не було) він вирушив у підмайстри до шевця, хоч батьки були проти.

Сальваторе Феррагамо

В 11 років у нього працювало вже двоє людей, таких самих юних, як і він, а ще через три роки Феррагамо керував вже шістьма працівниками. Потім він вирушив у США, де побачив, що взуття можуть шити машини, проте знайшов себе в індивідуальному пошитті, а серед його клієнток були Ава Гарднер, Одрі Гепберн і Мерілін Монро. Vogue.ua згадав найвідоміші винаходи талановитого взуттєвого майстра.

Реклама
Сальваторе Феррагамо і Одрі Гепберн
Його Величність — підбор

Природно, що взуття на підборах було ще до того, як Сальваторе Феррагамо народився, але він дуже полюбляв експерименти і якось вигадав квадратний каблук, а також клиноподібні форми. Однак загальне визнання йому принісло винайдення високої металевої шпильки. Сталося це в 1950-х, а надихнула дизайнера на створення таких нестійких, але дуже спокусливих туфель, голлівудська діва Мерілін Монро.

Туфлі Salvatore Ferragamo для Мерілін Монро

Всього у Сальваторе Феррагамо близько 300 патентів, адже він мріяв створювати не лише гарне, а й зручне взуття. Спеціально для цього взуттьовик вивчав анатомію, математику й інженерну справу.

Сальваторе Феррагамо і Софі Лорен
На висоті

Саме Сальваторе Феррагамо мають подякувати всі шанувальниці взуття на танкетці. Її він придумав для відомої нью-йоркської модниці Пеггі Ґуґенгайм, а його туфлі на F-подібній танкетці 1947 року навіть здобули премію Neiman Marcus, яку тоді називали "Оскаром" у світі моди.

Туфлі Wedges для Пеггі Ґуґенгайм
Під владою кольору

Сальваторе Феррагамо був впевнений, що саме колір здатний навіть класичні туфлі змусити заграти по-новому, і до вибору відтінків для своїх пар ставився з особливим трепетом. Сам він розповідав, що в його відчутті кольору поєдналися пейзажі рідної південної Італії, ідеї друзів-художників, мексиканський вплив після життя в Каліфорнії й фрески епохи Відродження, які він побачив у Флоренції.

Босоніжки на райдужній платформі Salvatore Ferragamo, створені для Джуді Гарленд

Одним з головних Феррагамо називав червоний колір, якого багато й у сучасних колекціях Salvatore Ferragamo.

Трансформація

1951 року Феррагамо представив на розгляд публіки туфлі Kimo. Їхня особливість — змінний носик, завдяки якому вони набувають дуже різного вигляду. На їх створення дизайнера надихнули японські табі. Клієнтки були в захваті, а сам італієць на кілька десятиліть уперед передбачив моду на речі-трансформери.

Презентація моделі Kimo під час модного шоу у Флоренції, 1951
Туфлі Kimo, Salvatore Ferragamo

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.