До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як нейлон став головним матеріалом серед аксесуарів

Нейлон — безсумнівно, один з найцікавіших матеріалів в історії моди. Саме тому ця тканина стала особливо популярною серед сумок і аксесуарів у 2021 році. Незвичайні часи потребують незвичайної моди — і нейлон, безперечно, охоплює і те, й інше: він міцний, водостійкий, доступний за ціною й годиться для різних речей, від кутюрних суконь до сумок.

Burberry

В осінньо-зимовому сезоні 2021/2022 багато брендів представили нейлонові сумки. Серед них був утилітарний нейлоновий рюкзак Sacai, сумки на ремені з логотипом Alexander McQueen, стьобані мінісумки Marni й прикрашені зірками об’ємні аксесуари від Miu Miu бузкового і яскраво-рожевого кольорів.

Реклама
Dsquared2

Попри те, що нейлон офіційно винайдено 1938 року, широко використовувати його почали в часи Другої світової війни, коли внаслідок дефіциту шовку панчохи стали виготовляти з доступного нейлону. "Нейлон відроджується безпосередньо тепер з тієї ж причини — це доступна альтернатива, проста у вжитку та догляді, — пояснює Сара Коллінз, професорка моди в SCAD. — З огляду на час розбрату й невизначеності, як-от Друга світова війна або, скажімо, пандемія, споживачі зосереджуються на розумному використанні своїх ресурсів".

Daniel W. Fletcher

До 1950-х нейлон можна було знайти в усьому: від светрів і чоловічих костюмів до пальт і спідниць. Цей матеріал уже здобув популярність на подіумах Парижа. Коко Шанель, Жан Пату й Крістіан Діор почали використовувати синтетичні волокна від DuPont (винахідника нейлону). Фотографа Горста П. Горста запросили задокументувати використання нейлону та інших синтетичних матеріалів у роботі провідних дизайнерів світу, включно з Ніною Річчі, Емануелем Унгаро, П’єром Карденом і Мадам Гре наприкінці 1950 років.

Prada

Але, як пояснює Коллінз, "нейлонові сумки — порівняно сучасна мода, тому мають коротку історію. У той час як пластмасу, зокрема Lucite, використовували в 1950 роках для виготовлення аксесуарів, нейлон не часто траплявся в жіночих сумках до Prada". У 1984 році бренд представив Vela, тепер відомий як культовий нейлоновий рюкзак. Сьогодні в Prada можна знайти майже все у вишуканому нейлоні: спідниці, сукні, пов’язки на голову, капелюхи й навіть пуховики. У 2019 році лейбл представив Re-Nylon, альтернативу своїм нейлоновим деталям минулого, у якому кожен предмет виготовлений з Econyl — екологічно чистої пряжі, зробленої із залишків виробництва.

BOSS

Звісно, неможливо ігнорувати вплив 2000 року на моду і як наслідок — на нейлон. Наприклад, сумки Prada Re-Edition, як випливає з назви, являють собою нові версії аксесуарів, випущених у 2000, 2005 і 2006 роках. А оскільки дедалі більше дизайнерів-початківців, від Sunnei до Marine Serre, експериментують з тканиною, не дивно, що покоління Z тягнеться саме до нейлону.

Vogue.ua зібрав найстильніші нейлонові сумки, які варто додати до власного гардероба вже нині.

Текст: Kristen Bateman

За матеріалами vogue.com.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.