До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 місць в Будапешті, які обов'язково варто відвідати

Це місто схоже на магічну коробку чудес – його можна відкривати нескінченно, кожного разу знаходити нові сюрпризи, дізнаватись нові місця і нових людей. В Будапешт варто приїжджати в усі пори року: влітку – гуляти по зелених вулицях, кататися по Дунаю і обов'язково вирушити на знаменитий музичний фестиваль "Зіґет", а взимку – щоб спробувати ароматний кюртешкалач і гарячий глінтвейн на площі Верешмарті під час різдвяного ярмарку. Vogue.ua розповідає про найцікавіші місця Будапешта, які ніяк не можна пропустити під час подорожі в це місто.

Вид згори

Для того, щоб краще розгледіти Будапешт і зробити красиві знімки,перш за все, варто подивитися на нього зверху. Ідеальними для цього є кілька міських будівель. Угорська національна галерея розташована в Буді – саме тут, на території Будайської фортеці, колись жили угорські королі, і саме тут був коронований Франц Йосип 1867 року. Тому зараз галерея цікава і як архітектурна споруда, і як відмінне зібрання колекції угорського мистецтва. Також варто уважно стежити за графіком галереї – тут часто проводять виставки, які стануть приємним бонусом до подорожі в Будапешт. А за красивим видом потрібно неодмінно піднятися до купола замку – звідти відкривається ідеальна панорама.

А щоб побачити місто зверху, але вже з іншого боку, найкраще піднятися до купола найбільшого міського собору – Базиліки святого Штефана. Вона збудована на площі святого Іштвана, з якої багато туристів починають знайомство з Будапештом.

360 bar

Альтернативою традиційним будівлям, з яких відкривається вид на Будапешт, слугує бар на даху одного з будинків на проспекті Андраші. Бар виправдовує свою назву, оскільки з його будь-якої точки місто видно як на долоні. В меню – як класичні коктейлі, так і десяток фірмових напоїв, а також звична європейська їжа: салати, паста і кілька видів кесадильї. Єдине, варто пам'ятати, що "360" закритий з жовтня до квітня.

Ruine pubs

Спуститися на землю і продовжити похід по модних барах найкраще в Єврейському кварталі. У 2000-х тут вирішили, що перебудовувати або ремонтувати напіврозвалені і занедбані будівлі занадто дорого і почали віддавати їх під концептуальні лофти і арт-простори. Нині в 7-м модному хіпстерському районі щовечора місцеві і туристи влаштовують бар-серфінг. Почати можна в Anker't: колись тут була фабрика, а тепер – стильний затишний бар під відкритим небом. Тут добре і просто посидіти з друзями, і влаштувати запальні танці – простір ідеальний для всього.

Anker't bar

У Ellato Kert подають мексиканські напої та страви, влаштовують арт-шоу і виступи музикантів, в Fogas Ház, один з перших руїн-барів Будапешта, який зараз перетворився в справжній арт-хаб, вирушають за гучними вечірками, а в Mazel Tov – за їжею і колоритом. Подібних хіпстерськіх закладів тут десятки, тому щовечора можна відкривати все нові місця.

Szimpla Kert

Szimpla – справжня точка відліку руху руїн-барів, з якої, по суті, все почалося. Її відкрили 2002 року на місці занедбаної фабрики як альтернативний міський арт-простор. Зараз під брендом Szimpla Kert функціонує студія звукозапису і програма з пошуку молодих талантів, це база для зустрічей учасників урбан-рухів і соціальних активістів. У вихідні цей руїн-паб з еклектично-кітчевим декором перетворюється в модний хіпстерській маркет, на якому фермери продають все, що душі завгодно: мед, зелень, паприку, м'ясо, овочі та фрукти.

<b>Szimpla</b>

Метро

Після перекусу в модному місці в Єврейському кварталі, можна вирушити в будь-яку точку міста прямо на метро. Якщо особливих цілей немає, то варто сісти на жовту гілку і побачити підземку такою, якою вона була 120 років тому. Лінія М1 – це, фактично, найперше метро в Європі, яке до того ж зберегло свій історичний вигляд. У маленьких старовинних вагончиках поміщається зовсім небагато людей, але зате пасажири відчувають себе, як у справжній машині часу. Не менш цікавий вигляд мають і станції по всьому маршруту – тут залишилися старі дерев'яні каси, а стіни прикрашають назви станцій, викладені плиткою.

станція метро в Будапешті на лінії М1
Купальні

Під час дослідження міського метрополітену, можна дуже швидко дістатися до одного з найприємніших місць Будапешта, Szechenyi Furdo. Легендарні будапештські лазні – це мрія багатьох жителів різних міст, адже це справжнє спа під відкритим небом. Завдяки географічному розташуванню з-під землі на всій території міста б'ють цілющі джерела з теплою водою, збагаченою корисними солями і мінералами. Всього в Будапешті 27 купалень – в деяких з них можна не тільки відпочити, зробити масаж або пройти курс лікування, але ще і відвідати модну вечірку прямо в басейні. Але перший раз варто вирушити саме в купальню Сечені – це найбільший і, мабуть, найкрасивіший термальний комплекс у всій Європі.

Готель Гранд Будапешт

У самому центрі міста розташована не менш цікава і красива купальня "Геллерт". Вона побудована при однойменному готелі, який вартий особливої уваги. Зведений 1918 року, він, а точніше, його старовинні фото, стали одними з референсів для режисера Уеса Андерсона і художника Адама Штокхаузена під час створення макету готелю для стильного і красивого фільму останніх років – "Готель Гранд Будапешт". Тут необов'язково жити, сюди варто просто зайти і подивитися на класичний приклад модного на початку минулого століття стилю сецешн – уважно розглянути всю будівлю, сходи всередині, мозаїчні вітражі на вікнах і, звичайно, зробити селфі на тлі гранд-готелю.

Danibus Hotel Gellert
старе фото з зображенням готелю
макет готелю з фільму "Готель Гранд Будапешт"
хол готелю Gellart
Ludwig Museum

За сучасним мистецтвом в Будапешті варто вирушати в Ludwig Museum. Велика споруда на 10 тисяч квадратних метрів розташована в Пешті, біля Національного театру. Тут в будь-який час можна подивитися колекцію американського поп-арту з роботами Ворхола і Раушенберга, але головний фокус музейних кураторів спрямований на сучасних східно-європейських художників. До 11 вересня тут досліджують мистецтво з Косово та Албанії, а також демонструють знамениту виставку-колаборації Women in Chanel фотографа Пітера Фараго і його дружини, стиліста Інжели Кліметц-Фараго. Для цього проекту дует зняв виключно моделей з Польщі та країн Центральної Європи. У жовтні в музеї представлять проекти, присвячені авангардному мистецтву Вроцлава і новому поколінню польських художників.

відкриття виставки Women in Chanel в Будапешті (фото: Ludwig Museum)
виставка Women in Chanel (фото: Ludwig Museum)
Ресторани з зірками Мішлен

У Будапешті дуже багато кав'ярень, великих красивих ресторанів, що нагадують про імперську спадщину і невеликих закладів, у яких пропонують ситні угорські страви. Але також тут є чотири ресторани, удостоєних престижними зірками Мішлен. Найвідоміший – Onyx – прямо в центрі міста на площі Верешмарті – тут, за допомогою нових технологій приготування, переосмислили традиційну місцеву кухню. А всього лише рік тому його шефа Тамаш Селла назвали найкращим шеф-кухарем Європи: він став переможцем на церемонії Bocuse d'Or Europe, яку називають Нобелівською премією в гастрономії.

інтер'єр ресторану Onyx

Але першим угорським закладом, який отримав зірку Мішлен, був ресторан Costes. Сучасний мінімалістичний дизайн і європейська кухня з авторськими винаходами шефа, португальця Мігеля Роша Вієри, що колись працював в легендарному El Bulli – його головні переваги. Рік тому під цією ж вивіскою в Будапешті відкрили новий заклад Costes Downtown, з відкритою кухнею і окремими пропозиціями на сніданок, ланч і вечерю. Вміння і талант шефа очевидні, адже рівно через рік і цей ресторан отримав свою мішленівську зірку. Ще один заклад з знаменитого гіда – WineKitchen (Borkonyha) – сімейний ресторан в форматі французького бістро і відмінної винотеки, який розташований прямо біля Базиліки святого Штефана. А наймолодший з "мішленівської четвірки" Будапешта – стильний і дуже сучасний ресторан Tanti, що, зокрема, пропонує окреме недільне меню.

<b>GastroBudapest</b>

Кінофабрика

Ще одне цікаве місце, яке пропонує гостям Будапешт – кінофабрика Korda Filmpark. Це не просто студія, тут знімали "47 ронінів" з Кіану Рівзом, "Війну світів Z" з Бредом Піттом, "Хеллбой 2", серіал "Борджіа" і ще багато знаменитих голлівудських картин. Сюди варто приїжджати на весь день, тим більше, що Кінопарк збудований на виїзді з міста. Тут можна замовити екскурсію і побачити кінодекорації, дізнатися, як створюють фільми, розробляють каскадерські трюки, накладають грим і навіть взяти участь в інтерактивних програмах. Ідеально після цього вирушити в село Етьєк по сусідству, що, фактично, перетворилося на своєрідний гастро-хаб, куди приїжджають, щоб покуштувати крафтової їжі: місцевих сирів, шинки і, звичайно, вина – головної гордості тутешніх місць.

кіностудія Korda
декорації на кіностудії Korda

Редакція висловлює подяку Hungarian Tourism Agency.

Реклама

Читайте також:

10 мест в Женеве, которые обязательно стоит посетить

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.