До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Вибрано новий музичний символ країни з нагоди 30-річчя Незалежності України

19 серпня відбудеться концерт-фінал всеукраїнського композиторського конкурсу "Українська концертна увертюра" від Благодійного фонду Марії Дідковської "Відкрита музика міста", де Національний симфонічний оркестр зіграє три найкращі твори, а лауреати отримають свої нагороди.

Фото: Дар’я Шрамко

На мальовничій локації Національного музею історії України на гостей заходу чекає історична для української класичної музики подія — прем’єра сучасної концертної увертюри, яка стане альтернативою легендарному твору Миколи Лисенка з опери "Тарас Бульба" 1890 року. З нагоди Дня Незалежності Національний симфонічний оркестр зіграє твори трійки лауреатів конкурсу, зокрема й переможну увертюру. До того ж цього вечора прозвучить музика українських і світових композиторів, а також виступить видатна Національна капела "ДУМКА". Всього на одній сцені зберуться понад 140 виконавців.

Реклама
Фото: Дар’я Шрамко

Всеукраїнський композиторський конкурс "Українська концертна увертюра", ініційований Благодійним фондом Марії Дідковської "Відкрита музика міста", стартував наприкінці 2020-го за підтримки юридичної фірми ASTERS і світського порталу JetSetter.ua. Його головна мета — розкрити музичний потенціал країни та створити сучасну увертюру, яку можна буде використовувати під час усіх урочистих офіційних заходів. Композитори отримали унікальну можливість показати свій талант і долучитися до створення нової музичної історії. Заявки на участь у конкурсі подали понад 40 авторів, проте на оцінку журі потрапили тільки 35 увертюр.

За результатами конкурсу лауреатами стали: Олександр Шимко (третє місце), Володимир Рунчак (друге місце) та Богдан Кривопуст (перше місце). Саме їхні роботи прозвучать під час святкового концерту.

Фото: Дар’я Шрамко

Роботи конкурсантів оцінювало поважне журі, до складу якого ввійшли найавторитетніші музиканти країни на чолі з видатним композитором Євгеном Станковичем. Важливо зазначити, що жоден з членів журі навіть не здогадувався, чию увертюру він оцінював, адже всі партитури були анонімними й позначені лише порядковими номерами. За прозору механіку конкурсу відповідала юридична фірма ASTERS, що забезпечувала юридичну підтримку на кожному етапі, а також надала призовий фонд.

Про подробиці конкурсу можна дізнатися на сайті openmusic.city.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.