До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про Олега Псюка – фронтмена гурту Kalush

16 травня святкує день народження фронтмен гурту Kalush Олег Псюк. У 28 років Олег уже встиг попрацювати на будівництві й кондитерській фабриці, написати кілька гітів, прославити на весь світ свою маму Стефанію та виграти "Євробачення". Розказуємо найцікавіше.

Фото: @kalush.official

"Я була приємно здивована тим, що Олег сказав зі сцени Євробачення про Маріуполь та Азовсталь". І відразу ж написала йому смс: „Ти молодець!". Він зробив свою роботу, зробив те, що мав зробити для людей", – каже мама Олега Псюка, Стефанія Псюк. Що ж, ці материнські слова – найкраща похвала для музиканта, який присвятив своїй матері пісню – а згодом переміг з цією композицією на одному з найпопулярніших пісенних конкурсів у світі. Та якби Kalush Orchestra й не посіли б першого місця на "Євробаченні", для кожного українця вони однаково були б переможцями – після того, як попри можливість дискваліфікації Олег Псюк просто зі сцени закликав світ допомогти Маріуполю. Тому що ми знаємо: нема доречного чи недоречного місця для того, щоб говорити правду.

Реклама

Олег Псюк народився в Калуші Івано-Франківської області. Калуш – самобутнє містечко на схилах Карпат, перші згадки про яке датуються XV століттям. У Калуші Олег виріс, після школи працював на місцевому будівництві, закінчив тут політехнічний коледж (а згодом – Львівський лісотехнічний університет). До того, як захопитися музикою, Олег встиг попрацювати на місцевому заводі й на кондитерській фабриці.

Олег Псюк написав перший трек у 15 років, бо "спершу на районі просто слухали реп, і якось з кентами подумали, що теж так можемо" (з інтерв’ю виданню rap.ua). Перші треки були присвячені школі й одноліткам та вулиці, а надихали на творчість улюблені репери Псюка – з-поміж них, звісно, Емінем. В інтерв’ю виданню rap.ua кілька років тому музикант розповідав, що Калуш попри невелику кількість населення – місто, де купа талановитих реперів, що виростають на вулиці. Проте пояснює це Псюк дещо іронічно. "У Калуші є хімічний завод, і через нього, напевно, кожен другий, хто тут пробує робити реп, талановитий. Я не знаю жодного калуського репера, який би спробував, і в нього виходило калічно".

Сьогодні Олег Псюк – справжня реп-зірка, лідер гурту з 600 тисячами підписників в інстаграмі, але так було не завжди. За всіма правилами драматургії, був час, коли музику Псюка слухали тільки друзі в Калуші, а відео на Youtube ледве набирали понад тисячу переглядів. У той час Олег виступав під псевдонімом Псючий син і писав брутальний, чесний реп про життя в невеликому місті. Саме про це його альбом "Торба", що вийшов у 2018 році. Його варто послухати, якщо ви любите реп, – це чесна музика, з якої можна багато дізнатися про життя та минуле самого Олега Псюка (особливо трек "Торба").

У дописі на фейсбуку у свій день народження Псюк написав, що справді його життя було різним, і саме весь цей досвід допомагає йому тепер. "Народившись у Калуші, я дістав багато притаманної емпірики і було не так просто її врізноманітнити. Протягом усього мого життя я мінявся, змінювалися мої погляди та пріоритети, але завжди було кілька якостей, які мною рухали і які б я ніколи ні на що не проміняв. Працелюбність, цікавість і моя захламність у всьому, хоч за що я брався".

Олег Псюк у Калуші

У 2019 році Олег Псюк написав у фейсбуку, що збирає реп-гурт. Так народився гурт Kalush – окрім Псюка, до нього ввійшли мультиінструменталіст Ігор Діденчук, МС Килиммен та бек-вокаліст Джонні Дивний. Гурт назвали на честь Калуша, рідного міста Олега Псюка. Колектив дуже швидко став популярним: після виходу другого треку "Ти гониш" музиканти почали співпрацювати з американським гіп-гоп-лейблом Def Jam, а ще за рік – з новоствореним лейблом зірки українського гіп-гопу alyona alyona, що мав на меті підтримувати український реп. До речі, Псюк завжди створював реп українською, бо "українська мова – наймелодійніша у світі", – написав якось Олег в інстаграмі. Це вирізняло його серед інших колег, – традиційно український реп здебільшого був російськомовним.

Один з найпопулярніших гітів Kalush – спільний з alyona alyona трек "Гори" (2021), який буквально за тиждень набрав мільйон переглядів (наразі вже 12 мільйонів). Цей трек і кліп, знятий у карпатських горах – присвята Україні, яка є важливим мотивом у творчості обох музикантів. І для alyona alyona, і для Kalush немає нічого особливого чи надто пафосного в тому, щоб надихатися Україною. Радше це про пошук власної ідентичності, цікавість до власного коріння та спробу зрозуміти, хто ти є. До речі, одне з найпоширеніших питань, що порушують у своїй творчості й світові репери.

А ось трек "Стефанія", з яким гурт Kalush Orchestra представляв Україну на "Євробаченні", був уже присвячений мамі Олега Псюка – Стефанії Псюк. Після перемоги вона стала найвідомішою мамою в Україні. Та відомо про Стефанію, яка вважає, що краще цікавитися її сином, ніж нею, насправді небагато: вона живе в Калуші, працювала там на заводі, а тепер у крамниці. Уперше почувши цей трек, вона подумала, що Олег написав його своїй дівчині Саші – і тільки пізніше зрозуміла, що це присвята їй. Однак після повномасштабного вторгнення росії цей трек набув нового значення: тепер "Стефанія" – це щира присвята всім матерям України, які чекають своїх синів і дочок з війни, а також нашій батьківщині Україні.

"Пісня присвячена моїй мамі, – розповів на пресконференції після перемоги Олег Псюк. – У ній взагалі немає жодного слова про війну, але після війни вона набула нових значень. Багато людей почали говорити та сприймати її, як "Україно, моя мати". Пісня стала дуже близькою для українського народу, своєрідним гімном війни, але мені сподобалося б формулювання "гімн перемоги України". Мама Стефанія Псюк зізналася журналістам, що раніше не слухала музику сина, віддаючи перевагу Олегу Виннику, а ось тепер щораз частіше слухає Kalush.

Як і годиться для справжнього репера, Олег Псюк уже встиг стати трендсетером. Колись він сам носив широкі штани, як в Емінема, а тепер тисячі людей у всьому світі гуглять рожеву панамку, без якої Псюк не з’являється на публіці. В інтерв’ю Олег розповідав, що любов до рожевих панамок постала після відвідування секондгендів у Калуші, а одну зі своїх найулюбленіших панамок він знайшов в інстаграмі. Що стосується убору, в якому Олег Псюк вийшов на сцену в Турині, – це виготовлена вручну зі 100-відсоткової вовни панама українського бренду shkoura.

Фото: @kalush.official

Про майбутні плани Олег Псюк поки говорить мало, але точно відомо, що музиканти планують розіграти нагороду з "Євробачення" на аукціоні, щоб передати кошти на підтримку України. Ну а згодом як переможці "Євробачення" вони вирушать у світовий тур, який став ще однією нагодою сказати на весь світ про війну в Україні та закликати допомогти нашій країні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.