До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Північне сяйво: інтерв'ю з музикантом Högni

30 листопада у Києві вперше виступить ісландський музикант Högni, в минулому – соліст групи GusGus. На сцену київського Будинку звукозапису Högni вийде зі струнним оркестром. Напередодні він розповів Vogue.ua про рідну країну, музику бароко і київський концерт.

Хегні Егільссон

В Ісландії Хегні Егільссон – один з найвідоміших музикантів. Його однаково люблять як шанувальники інді-музики, так і ті, хто слухає музику популярну.

Реклама

Егільссон почав кар'єру в інді-групі Hjaltalín 2003 року, фронтменом якої він є і сьогодні. Дебютний альбом група випустила тільки 2007-го, а прорив здійснила 2009 року, коли представила другу платівку Terminal. Вона стала "альбомом року" на Icelandic Music Awards, а її п'ять синглів провели 44 тижні в топ-20 Національного Радіо.

Пізніше випадкова зустріч звела разом Хегні і ді-джея President Bongo (Стефана Стефенса) з групи GusGus, напевно, найвідомішої групи з Ісландії після Бьорк. До 2011 року Хегні став частиною групи і взяв участь у створенні Arabian Horse – альбому, який багато хто вважає найкращим альбомом GusGus на сьогодні. Паралельно Хегні не залишав й інших проектів – наприклад, написав музику до фільмів "Добре серце" (2009), "Вікінги" (2013) і "Сірі дні" (2013), а також працював над музикою для театру. "Я завжди писав свою музику, неважливо, чи був я з GusGus або Hjaltalín. Я до сих пір дуже ціную спадщину цих груп, вона буде жити вічно. Але для мене життєво важливо створювати саме свою музику", – розповідає музикант.

2017 року Егільссон випустив сольний дебютний альбом "Two Trains" на британському лейблі Erased Tapes. Робота над ним зайняла у Хегні 7 років, в значній мірі через те, що він був зайнятий іншими проектами, а також боровся з психологічним розладом. "Мова в альбомі про Ренесані. Про наше відродження", – точно описує свою нову платівку Хогні.

У "Two Trains" йдеться про глобальні речі, але, в той же час, це дуже інтимний і особистий запис. Högni розповідає, що в центрі його життя – музика і тільки музика. "Музика – це повітря, яким я дихаю. Вода, яку я п'ю". У дитинстві Хегні почав грати на скрипці, ще у підлітковому віці навчився грати на гітарі і почав писати музику. Через кілька років Хегні освоїв фортепіано і став справжньою людиною-оркестром, а участь в шкільному хорі допомогла йому натренувати свій голос.

Музика бароко і електроніка – улюблені жанри артиста. "Коли я вчився грати на скрипці, я грав шедеври класичної музики. Але вони побудовані за таким же принципом, як і будь-які красиві мелодії в поп-музиці. Немає різниці, який жанр, якщо музика змушує серце битися частіше – значить, тоді ти все робиш правильно".

За вдачею Хегні – людина складна, меланхолійна, тонка. Свою музику він описує складно і навіть злегка казково – як "вічний потік напруженості і повідомлень, вбудованих в архітектуру тону і тембру". Але в той же час легко говорить, що якби пояснював дитині, як звучать його пісні, то сказав би, що "це казка".

З такою думкою і справді можна погодитися. Тільки ці казки темні, з безліччю таємниць. Мабуть, головним антагоністом в історіях Хегні стали його психологічні проблеми. "Людська психіка – це глибокий колодязь. У своєму житті я намагався бути чесним, але зараз я в основному намагаюся бути справжнім. Хвороба сформувала мою музику, і, мабуть визначила її".

Хегні Егільссон

Хегні любить все, що його оточує. "Світ, його задоволення і пороки. Любов, яка втрачена і знайдена. Горе, приховане за фіранкою долі. Сміх дитини, що спостерігає за яскравою повітряною кулькою. Вода, яка проходить через моє серце". А ще – Ісландія, його мальовнича батьківщина. А ще – коні: відомо, що сучасні ісландські коні – потоки коней, які були у вікінгів. "Якби я був твариною, то неодмінно білим конем з двома чорними точками", – чи то жартома, чи серйозно розповідає музикант в кінці інтерв'ю. Також Хегні зізнається, що у нього є мрія – виступити разом з оркестром київської опери. Всесвіт напевно його почує – можливо, наступного разу ми почуємо його на сцені київської Національної опери.

Топ-5 улюблених пісень Högni:

  • Luther Vandross Never too much.

  • Don Maclean American Pie.

  • Alfred Schnittke Psalms of Repentance
  • Nina Simone Feelings
Franz
  • Schubert Das Tod und die Madchen

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.