До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нове ім'я: що потрібно знати про гурт DZ'OB

29 червня на Leopolis Jazz Fest дебютує гурт DZ'OB – унікальний для України колектив, який міксує техно з авангардною академічною музикою. Хто такі DZ'OB, розповідає Vogue.ua.

Гобой, кларнет, фагот, скрипка, віолончель і електроніка – музиканти з гурту DZ'OB знають, як зробити нетривіальний перформанс. Група зародилася в Дніпрі: за словами віолончеліста Олексія Бадіна, ідея створення DZ'OB з'явилася, коли він навчався на першому курсі консерваторії. Точкою відліку DZ'OB можна вважати 2014 рік.

Реклама
Гурт DZ'OB

За останні три роки музиканти випустили три альбоми: DZ'OB (2016), Basement Suite (2017), Beings for Throbbing (2018). Музика – складна, насичена: вона видає те, що кожен з семи учасників – меломан, не визнає кордонів і легко ставиться до синтетики жанрів. Так, Олексій Бадін розповідає, що на нього в дитинстві сильно вплинула музика композитора Олександра Шнітке з мультфільму "Олівець і гумка", який він побачив у п'ятирічному віці. "Якщо говорити про академічну музику, то я люблю композиторів бароко і музику ХХ століття. У багатьох наших композиціях це виразно чути – барокові композитори Перселл, Рамо; елементи класичних форм – кончерто гросо, тріо сонати, змішуються з поліритмією і складними ритмами, властивими Стравінському і композиторам ХХ століття. Друге і не менш важливе – це сучасна електронна музика: IDM, техно, дабстеп, драм'н'бейс. Свого часу ми дуже любили альбом Alarm Will Sound і їх перероблення композицій Афекса Твіна. Власне DZ'OB і розпочався з авторських перекладень композицій Афекса Твіна".

Про електронну складову потрібно розповісти детальніше: на те, як звучить DZ'OB, сильно вплинула андеграундна культура Дніпра в кінці 90-х. Про це розповідає звукорежисер групи, електронний музикант Макс Андрух, – до слова, єдиний з семи музикантів в гурті без консерваторської освіти: "Дніпро на рубежі 90-х і 2000-х було просякнуте техногенним духом, драм-н-бейс-рух був досить потужним, пройти повз було нереально. Квінтесенцією IDM, D'n'B, BreakCore, breakbeat jungle, Ambient музики в середині 90-х став напрямок Drill'n'Bass – багато в чому завдяки таким виконавцям, як Aphex Twin, Squarepusher, Amon Tobin з їх складним програмуванням, ломаними і дуже різноманітними ритмами і при цьому расивим мелодизмом і атмосферою. Але, якщо копнути глибше, наше коріння росте з академічної та джазової музики, представників якої можна перераховувати дуже довго".

DZ'OB – єдина українська група, яка працює в жанрі електроакустичного IDM. Термін слід розшифрувати: прийнято вважати, що це "інтелектуальна танцювальна музика". За останні кілька років музиканти встигли виступити на ключових українських фестивалях, від Hedonism до Jazz in Kyiv і Koktebel Jazz Festival; і відіграти концерти на майданчиках, які, на перший погляд, складно поєднуються в один смисловий ланцюжок. Це і київський клуб Closer, і Філармонія. На запитання про те, який все-таки майданчик для них ідеальний, музиканти відповідають: "На заході нормальна практика – проведення неакадемічних заходів у великих залах, як, наприклад, Mouse on Mars в Ельбські філармонії або Gorillaz у Манчестерській опері. Нам ідеально! Думаю, зовсім скоро техно і дабстеп увійдуть у філармонії, а гості нічних клубів перестануть дивуватися фаготу і гобою".

.

У межах Leopolis Jazz гурт дасть концерт 29 червня о 12:00 у дворі палацу Потоцьких. Зіграють композиції з останніх двох альбомів, трохи Афекса і Шостаковича, і нові треки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.