До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Музика і море: гід фестивалем Odessa Classics

З 2 по 11 червня в Одесі вже всьоме пройде фестиваль класичної музики Odessa Classics. В цьому році фестиваль готує безліч сюрпризів: до прикладу, саме в Одесі відбудеться європейська прем'єра концерту для скрипки, фортепіано та оркестру одного з найзатребуваніших композиторів сучасності Тан Дуна, володаря "Греммі", BAFTA і премії "Оскар" за музику до кінофільму "Тигр, що крадеться, дракон, що затаївся". Для тих, хто збирається в Одесу, Vogue.ua підготував великий гід фестивалем з коментарями його арт-директора, піаніста Олексія Ботвінова.

Концерт-відкриття

Відкриття фестивалю відбудеться 2 червня в одному з найкрасивіших оперних залів Європи — Одеському театрі опери та балету. Зірка вечора — молодий французький піаніст Люка Дебарг, який вийде на сцену разом з Національним симфонічним оркестром України під управлінням диригента Володимира Сіренка. Професіонали називають 30-річного Дебарга феноменальним піаністом і "сенсацією", а за його плечима — виступи в найпрестижніших залах світу, включаючи Карнегі-хол і Кеннеді-центр, Театр на Єлисейських полях і Паризьку філармонію, Берлінську філармонію. У програмі — Моцарт, Верді і Мендельсон.

Реклама

2 червня в Національному театрі опери і балету

Програма сучасної української музики

У цьому році на фестивалі вперше з'явилася програма сучасної української музики. "Програма дуже цікава і різноманітна, — розповідає Олексій Ботвінов. — Якщо радити не надто досвідченому глядачу, то хотів би виділити проєкт партесної музики від "Open Opera Ukraine" (багатоголосий український спів XVII-XVIII століття). Програма представляє недавно відкриті твори українського композитора 17-го століття Миколи Дилецького, який творив абсолютно в європейській традиції музики бароко — що, як на мене, абсолютно сенсаційне відкриття команди "Open Opera Ukraine". Музика ця прекрасна і цілком доступна для сприйняття з боку недосвідченого слухача. А літературно-музичний проєкт одеської літераторки Олени Андрейчикової і джазового піаніста Олексія Пєтухова взагалі розрахований на найширшу аудиторію. Проєкти Антонія Баришевського, Золтана Алмаші та вокального ансамблю "Alter Ratio" порадують цінителів сучасного мистецтва.

Докладніше про програму читайте на сайті фестивалю

Концерт під відкритим небом

Одна з найкрасивіших подій Odessa Classics — концерт під відкритим небом, на Потьомкінських сходах. Цього року захід буде ще масштабнішим, ніж зазвичай: відеоекрани та звукова апаратура будуть розташовані не лише на легендарних Потьомкінських сходах, але й на Приморському бульварі. а також в Грецькому і Стамбульському парках. У програмі у виконанні Національного симфонічного оркестру України під управлінням Володимира Сіренка прозвучить українська і європейська класика. Також у концерті візьме участь Олексій Ботвінов, він виконає разом з оркестром перший концерт Чайковського. Незвичайну відеопартитуру для цього концерту створив київський відеохудожник VJ Videomatics.

4 червня на Потьомкінських сходах

Головна прем'єра фестивалю — "Подвійний концерт для скрипки і фортепіано з оркестром" Тан Дуна

"Замовляти твори спеціально для фестивалю класичної музики традиція, яку підтримують найбільші і найпотужніші фестивалі світу, розповідає Олексій Ботвінов. Ось тепер і Odessa classics в цьому почесному ряду. Насправді, замовляючи новий твір композитору із лідерів світового топ-10, яким є Тан Дун, можна розраховувати на те, що результат буде отримано через 5-7 років, адже автори такого калібру неймовірно зайняті, і їхня "черга на твір" затягується для замовника надовго. Проте нам дуже пощастило: спільно з нашим фестивалем у партнерстві виступив оркестр Сан Франциско New Century Chamber Orchestra і ми отримали результат усього через рік після запиту. Це велика удача. І концерт вийшов дійсно дивовижним, незвичайним. Він дуже віртуозний, з феєричною партією не лише для нас з Даніелем Хоупом, але і для двох ударників. Це буде справжній феєрверк на сцені!"

11 червня в Одеській філармонії

Концерт одного з найкращих оркестрів світу — Цюріхського камерного оркестру

Сенсація нинішнього фестивалю в тому, що в цьому році в ньому беруть участь п'ять оркестрів (!). Поряд з провідними українськими — Національним симфонічним оркестром України (Київ) і Національним одеським філармонічним оркестром виступлять два камерних західноєвропейських колективи — Цюріхський і Брюссельський, а відкриває фестивальну програму 2 червня Симфонічний оркестр Хайфи, який приїде в Одесу в повному складі — це понад 60 музикантів.

9, 10 та 11 червня на фестивалі виступить один з найкращих музичних ансамблів світу Цюріхський камерний оркестр на чолі зі своїм художнім керівником, володарем "Греммі", скрипалем Даніелем Хоупом. Артисти зіграють три концерти. Зокрема, прозвучать романтичні серенади композиторів різних епох і музика Альфреда Шнітке у виконанні Даніеля Хоупа і Олексія Ботвінова. За словами Олексія Ботвінова, Цюріхський оркестр від самого свого заснування 70 років тому відразу став одним з провідних європейських камерних оркестрів. А в останні роки, після приходу художнім керівником геніального скрипаля Даніеля Хоупа, оркестр досяг просто феноменального рівня синхронності і якості звучання. Зараз це провідний струнний колектив світу.

9, 10 та 11 червня

Виставка "Нонконформісти"

Фестиваль Odessa Classics це не лише музика, але ще й мистецтво. В рамках фестивалю в Музеї західного та східного мистецтва відкриється виставка "Нонконформісти", присвячена культовій течії в сучасному мистецтві. Нонконформізм 70-х – 80-х років є одним з найважливіших явищ для мистецького життя Одеси. Саме з цією групою художників пов'язана одна з перших публічних неформальних виставок у Радянському Союзі. Йдеться про акцію "Сичик + Хрущик", яка відбулася в центрі Одеси в 1967 році. Низка квартирних виставок, організованих нонконформістами упродовж 70-х років, стала важливим кроком для розвитку свободи слова в пізньорадянський період. На виставці будуть представлені роботи з колекції Анатолія Димчука найбільшого в Україні збірника одеського нонконформізму.

Виставка працюватиме з 1 по 23 червня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.