До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Новий рік з родиною: правила етикету

До Нового року залишилося трохи більше тижня. Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування, розповідає про те, як підготуватися до свята за всіма правилами етикету.

Коли і з чого потрібно починати підготовку до Нового року?

Підготовка до теплого і традиційного свята насправді почалася вже. Багато століть тому. Засновниками цих традицій стали древні греки і римляни. Будинок прикрашали квітучими і зеленими рослинами. Атмосфера ошатного будинку і безліч подарунків за ідеєю повинні були утримувати вдома дітей. Святкування ж на вулицях, як правило, переходили у масові заходи. А сімейний затишок і спілкування всіх членів сім'ї з дітьми залишався головною традицією. Це свято домашнє, і його завжди дуже чекають.

Реклама

Що стосується підготовки будинку то, чим раніше, тим краще. І важливий весь антураж: під'їзд, сад, балкони. Все вимагає уваги, не тільки внутрішнє оздоблення будинку. Дуже важливо подумати про тих, хто поруч. І замість того, щоб ламати голову над питанням, що подарувати людині, у якої все є, варто подумати, що подарувати тим, у кого нічого немає. Це прикрашає сім'ю краще, ніж нове авто або розмір квартири.

Новий рік не стільки про дітей, скільки про сім'ю в цілому. Незважаючи на всі реклами і комерційні трюки, Новий рік – це історія про сімейні традиції. Про сімейне древо, веселощі і єдність. Це саме той момент, коли можна відчути сповна силу клану.

І, по правді, підготовка до свята і теми задані нам давно. Адже ми не вибираємо гостей на сімейне свято, сім'я формується майже в природному процесі. А Новий рік – свято не однієї господині будинку, а всіх гостей і кожного. Запрошення в сім'ю не прийняти не можна. Але і сподобатись всім неможливо. Головне правило свята – нікого не образити.

Тему для свята вибирати легко. Це можуть бути атмосферні інтерпретації зимових казок, або традицій певної країни, наприклад. Декор, фотографії, кухня, і виконавці – все це можна присвятити тій місцевості, де живуть рідні або вихідцями якої є вся родина. Такий колаж в знак пам'яті або успіху кожного члена сім'ї. Подумати про кожного і присвятити увагу кожному. Емоції турботи і любові – це головний подарунок. І цього, як правило, не вистачає найзайнятішим, успішним чи тим, що втратили себе.

Як запрошувати в гості, по телефону чи особисто?

Як вам зручно. Хоч за допомогою месенджера. Але до цієї справи можна також залучити дітей. Вони можуть рознести ваші запрошення разом з невеликими сувенірами на згадку. Виконати пісню і створити настрій задовго до свята.

Як не образити тих, кого не запросили?

Оптимальна кількість гостей або непоєднуваний формат не повинні вас налаштовувати робити новорічний стіл меншим. Нові члени великої родини: молоді дружини, нові наречені, гості проїздом, овдовілі і ті, що втратили рідню. Потрібно запрошувати всіх. Адже цінні тільки увага і пам'ять. І немає ніяких правил як-от "50 знайомих + 50 незнайомих". Сім'я не вибирає. Повірте, все можна виправити розсаджуванням.

Який традиційний новорічний дрес-код?

Доречний одяг для сімейного свята – подарунки членів сім'ї минулих років, це певні знаки уваги. Фамільні прикраси – теж доречні. Звичайно, всім сподобатися неможливо, але головне – нікого не образити занадто короткою спідницею або надмірним декольте. Пізніше можна переодягтися, але не в момент збору сім'ї. Ідеально –тематичний костюм, накидки, кейпи і елементи теми заходу. До речі, відмінна ідея влаштувати маскарад, щоб уникнути соціального моменту. Хтось в Fendi, а хтось у природному вінтажі, але всі мають органічний вигляд.

Як грамотно скласти меню?

Краще готувати багато і на всі смаки. Розподілити фірмові страви по членах сім'ї. Для деяких це замінить обов'язковий подарунок. А емоції гастрозахоплення компенсують хвилювання.

Мода на новорічні фотосесії з погляду етикету?

Обов'язкова і найголовніша фотографія, адже саме так і формується сімейний альбом і, якщо його немає, то ніколи не пізно впровадити цю традицію. Адже краса сім'ї цінується за кількістю осіб на фотографії.

Фільм "Іронія долі" як фон – поганий тон?

Свята вирізняються темою і традиціями. Є багато українських фільмів про Новий рік або про фольклор. Важливий візуальний ряд і екран або телевізор грають в цьому не останню роль. Кліпи, фільми – важливо вибирати рідне, міжнародне і класику. Важлива атмосфера та сюрпризи!

Чи повинні гості допомагати готувати чи все бере на себе господиня?

Чим більше залучених, тим смачніше і більше шансів, що все сподобається. На буфет залишків можуть з'їхатися наступного дня. Залученість прибирає критику. До того ж у всіх таланти різні і, наприклад, кулінарам легше спекти, приготувати і оформити, ніж вибирати подарунки.

Що доречно приносити з собою – їжу чи алкоголь?

Якщо це алкоголь, то він не повинен бути строкатим. Різна їжа повинна лягати на один вид напоїв. А на якісний алкоголь можна і скинутися. Вище і краще того, що ви п'єте щодня. Якісного піде менше. А ефект – вищий. Гостинність – це про атмосферу, музику і хороший алкоголь.

Які тенденції новорічного сервірування столу?

Я завжди за національний момент і сімейні трофеї. Те, що стоїть у сервантах: порцелянові снігуроньки і вази, келихи навіть самотні і трофейні – все на стіл. Всі старовинні предмети з порцеляни і наївні фігурки дитинства. А в різні келихи з кольорового скла можна поставити живі квіти.

Які правила розсадження, хто сідає як голова столу?

Ідеальний сімейний стіл – з обтічними кутами, круглий або овальний. І звичайно, ніхто не скасовує особливої уваги до літніх людей і господарів будинку.

Як прощатися?

"А тепер ви до нас!". Прощатися тепло і з запрошеннями на візит влітку або взимку, це ідеальна відповідь на жест сімейної гостинності.

Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування @tatyanapolyakova_etiquette.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.