До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що вибрати: Riedel – найвідоміші винні келихи у світі

Розумітися у вині сьогодні не просто модно, це вже стало частиною світського етикету, тому знання з енології ніколи не будуть зайвими. Однак розкрити смак навіть дуже рідкісного чи дорогого вина неможливо без правильно підібраних келихів. Концепції "сортових келихів для вина" вже більше 60 років, придумав її австрійський скляр Клаус Рідель, а його марку Riedel досі вважають "найбільш дружньою" з вином. Vogue.ua уважно вивчив історію цього бренду і заодно з'ясував, в яких келихах краще пити червоне бургундське, а які – чудові для свіжих білих вин.

@riedel_official

Бренду Riedel вже 260 років, і він до сих пір залишається сімейним бізнесом. Зараз ним керує вже 11 покоління сім'ї Рідель, а почалася ця історія успіху ще в середині XVIII століття. За цей час марка пережила безліч війн, економічних спадів і тиску, однак вірність своїй справі і людяність завжди перемагали. Під час пруської окупації Ріделі прихистили у себе кілька сімей-біженців, наполеонівські війни змогли пережити завдяки впровадженню нових способів виробництва і зміні системи збуту, а в середині XIX століття стали ще відомішими завдяки романтичним акварельним малюнкам на своєму склі. Крахом для компанії став 1945 рік, коли всі його виробничі потужності націоналізували, а Вальтера Ріделя відправили на заслання до Східного Сибіру. У табори відправили і його сина Клауса, якому вдалося втекти. Тільки через 10 років бренд Riedel воскрес – з допомогою сім'ї Сваровські Клаус Рідель зміг купити невеликий збіднілий скляний завод в містечку Кюфштайн. Його справжньою пристрастю стали келихи.

Реклама
@riedel_official

Під керівництвом Клауса у скляному виробництві Ріделів з'явився новий напрям: прості і елегантні келихи для вина з тонкими стінками. У каталозі 1961 року Клаус представив свою концепцію келихів, які були спеціально розроблені для різних типів вин, і це вкотре підкреслило новий підхід компанії Riedel. Інші виробники приділяли увагу лише зовнішньому вигляду келихів, а Клаус Рідель перший задумався про їх функціональність. Нова революція на ринку трапилася 1973 року, коли компанія створила серію келихів ручної роботи "Сомельє". Біля її витоків було важливе відкриття Клауса: практично всі келихи для вина були занадто малими і не давали повною мірою оцінити багатство цього напою. Серія "Сомельє" мала великий успіх у всьому світі. Георг Рідель (10-е покоління) розвинув теорію Клауса серією "Винум". Він налагодив машинну видувку спеціальних келихів для різних сортів винограду, і завдяки цьому кроку келихи Riedel стали значно доступнішими за вартістю для цінителів вина по всьому світу.

Максимміліан Рідель (11-е покоління сім'ї Рідель)
Фото: @riedel_official

Почати своє знайомство зі світом винних келихів і їх правильним застосуванням можна за допомогою флагманської серії Riedel Veritas, в яку входять класичні форми, визнані в усьому світі. Їх всього шість, тому запам'ятати буде нескладно.

Дегустаційний набір Riedel Veritas
Келих для червоного вина Cabernet

Цей келих відмінно демонструє всі переваги червоних структурованих вин, таких як Каберне Совіньон і Мерло, що володіють потужним тривалим післясмаком і потужними танінами. Велика чаша розкриває всю глибину вин, дозволяє дихати як молодими, так і витриманими винами, розкриває різні шари букету, представляє повну гаму ароматів і смаків. Згладжує таніни, робить їх округлими і солодкими.

Келих для червоного вина Pinot Noir

Найкращий келих для червоних бургундських і п'ємонтських вин, таких як Піно Нуар і Неббіоло. А також чудово розкриває рожеві шампанські вина. Об'єм чаші дозволяє букету повністю розкритися, а її форма точно направляє потік на кінчик язика, максимально підкреслює фруктовість вина і згладжує кислотність.

Келих для червоного вина Syrah

Цей келих добре працює з винами з таких сортів як Сіра або Шираз, Карменер, Мальбек, Пінотаж. Його форма розрахована на те, щоб донести класичний аромат Сіра: чорниці, підсмаженого хліба, спецій і чорних маслин. Таніни розчиняються у фруктовості і стають радше солодкими, ніж терпкими, на задній частині язика.
Так само ця форма добре розкриє молодші, менш екстрактивні і квіткові типи червоних вин.

Келих для білого вина Chardonnay

Келих призначений для білих структурних вин з Старого і Нового світів, витриманих у дубовій бочці, таких як Шардоне. Для такого стилю вин характерні вершкова структура, яка збалансована дубовими, масними, горіховими ароматами, низькою кислотністю і високою алкогольністю.

Келих для білого вина Riesling

Келих призначений для білих свіжих, легких, мінеральних вин, не витриманих в дубі, і що володіють високою кислотністю, наприклад, таких як Рислінг. Також він прекрасно розкриває рожеві і легкі червоні вина. Високий стрункий келих передає свіжість і яскравість аромату і гармонію відмінно збалансованого фруктового та кислотного смаку з мінеральним післясмаком.

Келих для шампанського Champagne

Келих призначений для високоякісних ігристих вин, таких як шампанське, Кава, Креман, Франчакорта та інших. Форма келиха дає змогу виявити витончені аромати ігристих вин.
На жаль, багато любителів вин навіть не підозрюють про цей благородний букет, оскільки ігристе нерідко подають або в келиху у вигляді чаші, або в занадто малих (і тому наповнених до країв) келихах, причому ні ті, ні інші, не можуть передати всю повноту смаку.
Цей келих концентрує унікальний букет ігристих вин і підкреслює їх кремову структуру, при цьому бульбашки не домінують, вони – лише частина загального задоволення.

В Україні найповніша лінія келихів Riedel представлена в бутіку "12 персон".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.