До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Який вигляд має червона рута? – відповідь з фото

Червона рута – один із сакральних символів України. Проте дехто впевнений, що це щось на кшталт квітки папороті, якої не існує. Насправді червона рута – це реальна рослина. Розповідаємо, що треба про неї знати. Перед тим, як читати далі, ввімкніть цю пісню.

Реклама

У вересні 2020-го виповнилося 50 років з моменту першого виконання однієї з найвідоміших українських пісень XX століття — "Червона рута". Часто її сприймали як народну пісню, проте в неї був автор – Володимир Івасюк. Пісня була настільки популярна, що надихнула на створення однойменного фільму-концерту в українських Карпатах з участю Софії Ротару та Василя Зінкевича в головних ролях. У 1989 році з’явився фестиваль "Червона рута", який відкрив безліч майбутніх зірок української попсцени.

Софія Ротару та Володимир Івасюк у Карпатах, 1975

Червона рута – реальна квітка. Навіть не квітка, а чагарник, який квітне в Карпатах на висоті від 1600 метрів і вище. Сезон починається наприкінці червня та триває два тижні. Швидкоплинна неймовірна краса: квітковий килим вкриває скелі. І так, рута насправді – не червона, а рожево-фіолетова.

Червона рута, Getty

У Карпатах є легенда: якщо дівчина подарує цю квітку парубкові, то довіку полонить його серце. Не намагайтеся відтворити в реальному житті: рослина занесена до Червоної книги. Карпатський рододендрон – саме так ботаніки називають цю легендарну рослину. Щоб побачити її на власні очі, треба піднятися на Ґорґани або Чорногору.

Червона рута, Getty

Червона рута надихала не лише митців, а й дизайнерів. Так, український бренд JUL два роки тому випустив сукню, у якій представив своє бачення цієї міфічної квітки. Крім авторського принту, всередині сукні на етикетці можна було знайти рядки: "Ти у мене єдина, Тільки ти, повір".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.