До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Wonder Mom: 4 щирі зізнання мам і дочок про виховання та любов

Якщо говорити про стосунки мам і дочок — то обов’язково відверто і з теплом. Це історії про різне: про підтримку та сумніви, про впевненість і переживання, про відкриті прояви почуттів у словах і про безмовні почуття, що проявляються в діях. Але спільне одне: всі ці історії — про любов. До Дня матері G.Bar, Oh My Look! та Lancôme створили спецпроект Wonder Mom, у якому попросили чотирьох героїнь — Валерію Гузему, Аліну Френдій, Дашу Квіткову та Дашу Кацуріну — поговорити разом зі своїми мамами про дитинство, вибір кар'єри та принципи виховання, які допомагають дитині вирости щасливою та реалізованою.

Мама Олена та її донька Валерія (засновниця ювелірного бренду Guzema Fine Jewellery)
Валерія Гузема та мама Олена

Валерія: Моя мама — це доброта, мудрість та емпатія. Навіть не знаю, як все повністю передати словами. Мама — це мама. Мені здається, цим все сказано. Виховувала вона мене досить суворо. Графік у шкільні роки був розписаний по хвилинах. Я завжди була в режимі. Постійно насичений розклад, постійно якісь справи. Але в мами виходило одночасно бути строгою і давати мені простір. Пам’ятаю, що вона, розуміючи мою завантаженість, сама часом пропонувала "проспати" перший урок.

Реклама

Мама Олена: У вихованні я завжди покладалась на свою інтуіцію. З дітьми важливо бути дуже толерантними. А найголовніше у вихованні — це завантаженість. Чим менше у дитини вільного часу, чим менша зона комфорту — тим більше вона себе проявляє. Це дає їй багато нових можливостей для самореалізації та досягнення цілей. У сім’ї дитина отримує перший життєвий досвід, робить перші спостереження і вчиться, як поводитися в різних ситуаціях. Вона повинна відчути присмак перемоги і поразки, а ми, в свою чергу, маємо підтримувати та допомагати.

Валерія Гузема

Валерія: Я дуже вдячна своїй мамі за виховання. Її тепло, підтримка і все, що вона для мене робила, безумовно вплинуло на те, якою я є сьогодні. Звісно, інколи в нашому житті були і бувають моменти, коли ми сперечаємось. Проте з кожної ситуації ми виносимо уроки.

Мама Олена: Колись у нас, наприклад, були розбіжності з приводу музичної школи. Але все можна вирішити. Ми завжди намагалися знаходити компроміс. Я вірю, що це дуже важливо прислуховуватися до думок і бажань дитини.Я дуже пишаюся Лєрою за її міцний стержень. На вигляд вона тендітна, але всередині — така сильна особистість. Завжди стоїть на своєму. Це не значить, що їй завжди все давалося просто. Пам’ятаю, коли їй було 10 років, ми переїхали до Чернігова, де вона пішла в нову школу.

Валерія Гузема та мама Олена

Деякий час Лєра навчалася в класі з дуже некомфортною для неї атмосферою. Вона проплакала цілий місяць. Але потім зрозуміла, що сльозами справі не допоможеш, взяла себе в руки і проявила характер. Її перевели до іншого класу, де за два місяці, завдяки своїй наполегливості, вона опанувала нову програму. Та й взагалі — стала справжнім лідером. Лєрі завжди вдається налагодити щирий і відкритий контакт з людьми. Правда, мені здається, інколи вона буває занадто довірлива. Але взагалі я дуже поважаю її за уміння співпереживати іншим та завжди давати гідну підтримку.

Валерія: Якщо говорити про професійний розвиток, у нашій сім’ї всі закінчили юридичний факультет — тому в першому-другому класі я була впевнена, що теж стану юристом. Трохи пізніше я пішла на танці — і думала, що стану хореографом.

Валерія Гузема

Мама Олена: А вже в 13-14 років ти зі сцени всім заявила, що одного дня ти станеш бізнес-леді! Пам’ятаєш?

Валерія Гузема та мама Олена

Валерія: Точно! Це був шкільний конкурс "Міс Золота Осінь". Я вийшла на сцену і сказала, що колись у мене обов’язково буде свій бізнес. Не знаю, чому мені тоді так подумалося. Але все так і сталося. Підліткова мрія — стала моєю реальністю.

Мама Оксана та її донька Аліна (інфлюенсер, засновниця бренду одягу TOTE та бутика COOSH)
Аліна Френдій та мама Оксана

Аліна: В моєї мами вроджене неймовірне відчуття смаку. І це проявлялось завжди і проявляється досі. В усьому — у її образах, дизайні дому, атмосфері, яка її оточує. Це взагалі про все, це про стиль життя. Я досі пам’ятаю, як мама допомагала складати шкільні образи і ретельно перевіряла, чи гарно я одягнена. А мене на той момент цікавило лише одне: як взяти з її косметички помаду так, щоб вона не помітила. Бажання пов’язати свою роботу зі стилем з’явилося в мене вже у більш свідомому віці. А до цього — я 6 років я займалась танцями, тому в усіх шкільних анкетах писала, що хочу професійно танцювати, їздити по світу і зніматись у кліпах Beyoncé.

Мама Оксана: Якби мене спитали ще кілька років тому, ким ви бачите свою дитину, я б без роздумів і вагань відповіла: юристом. Хоч і в Алі вроджене відчуття стилю, я навіть подумати не могла, що сьогодні вона буде дизайнером власного бренду, та ще й відомим інфлюенсером. До блогерства я взагалі ставилась несерйозно, вважаючи це пустим захопленням і часом, витраченим дарма. Але зараз, коли я усвідомлюю, що в моєї дівчинки більше мільйона підписників, що вона відомий лідер думок, що її впізнають на вулицях — мене розпирає гордість за свою дитину. Враховуючи особливості нашої роботи і часті роз’їзди, Аля ще з дитинства зростала самостійною дівчинкою, встигала поєднувати і навчання, і танці, і відвідування репетиторів. Ось чому вже в дорослому віці ця відповідальність і самоконтроль сформували з неї самодостатню і відповідальну особистість, допомогли їй досягнути так багато, незважаючи на молодий вік. І я цим дуже пишаюсь!

Аліна Френдій

Аліна: Я з мамою — два Овни, і це ще той випадок. Ми можемо любитись, а потім — легко через щось посперечатись. У вихованні моментами мама була строгою, а моментами дуже доброю. Але я вдячна їй за те, якою людиною я виросла.

Мама Оксана: Завжди в житті є ситуації, коли кожен має свою думку, і це — нормально. Я думаю, що спірних ситуацій ще буде немало, але, як відомо, у суперечці народжується істина. До цього часу пам’ятаю, як Аля після закінчення школи хотіла їхати на навчання до Києва, а ми з чоловіком були категорично проти. І поки ми були по роботі за кордоном, Аліна власноручно подала документи до вишу. Вже тоді вона була впевнена в своїх силах і чітко знала, що їй потрібно.

Аліна Френдій

Аліна: У спілкуванні з мамою, звісно, траплялися ситуації, коли в нас були різні погляди. Але тут один нюанс: я завжди добивалась свого. Можливо, це звучить дуже самовпевнено, але я справді шукала різні підходи, аби мама все-таки прийняла мою сторону. І в мене непогано виходило.

Мама Оксана: Мої три головні принципи у вихованні: завжди довіряти, вміти слухати дитину й прислухатися до неї, а ще — пам’ятати, що любові ніколи не буває багато. Я дуже шкодую, що приділяла мало уваги і часу Аліні, коли вона була маленькою. Часто виховання на себе брала моя мама.

Аліна Френдій та мама Оксана

Аліна: Я думаю, що у вихованні дітей головне — багато говорити, слухати і підтримувати. Ну і звісно, це правда: любові багато не буває. Це варто пам’ятати завжди. А взагалі, якщо би батьки частіше запитували у дітей, як у них справи, аніж переживали про їх оцінки — всі були б щасливішими. За що я вдячна своїй мамі? За життя, як би банально це не звучало: будучи мамою сама, тепер я розумію, як ніхто, скільки сил і турботи приділяє мама свої дитині. Я вдячна за те, що вона дозволила вирости мені самостійною: завдяки цьому я знаю, як можна дійти до своїх цілей самій.Вдячна мамі за щасливе дитинство, The Sims на комп‘ютері, їжу в ліжку і класні дні народження!Вдячна мамі просто за те, що вона є!

Аліна Френдій

Мама Оксана: Відповісти одним реченням, чим я пишаюсь в Аліні найбільше, — неможливо. Вона — нереальна мама і дружина! Вона засновниця власного бренду Tote і відомий інфлюенсер. Вона просто мега крута, і вона — просто моя дочка. Аля, я тебе люблю! Сильно-сильно.

Мама Олена та її донька Даша (співзасновниця ресторанів "Тайський привіт", "Китайський привіт" і "В’єтнамський привіт", засновниця бренду Katsurina)
Даша Кацуріна та мама Олена

Мама Олена: Питання про те, ким Даша стане в майбутньому, вона сама закрила на випускному у дитячому садочку. Уявіть собі: престижний заклад, яскраве святкування. Директорка з радісною посмішкою на обличчі запитує:

— Дашенько, а ким ти хочеш працювати, коли виростеш?

Директорка явно не розраховувала, що почує впевнену відповідь:

— Продавчинею! Я хочу продавати хлібчик.

Даша: Ні, м’ясо!

Даша Кацуріна

Мама Олена: Точно хлібчик, у мене є свідки.

Даша: Окей, нехай буде хлібчик і м’ясо. Так може бути: я пам’ятаю, що мені дуже подобалось ходити з мамою на ринок. Досі пам’ятаю тодішні запахи хліба, м’яса та інших продуктів.

Мама Олена: Зрозумівши, що в Даші є тверді наміри щодо майбутнього, ми з її татом вирішили, що тепер наш голос перейшов з розряду прямих рекомендації у розряд м’яких порад. І ми жодної секунди про це не пошкодували. Звісно, мамин погляд — необ’єктивний, але мені здається, у Дашулі фантастично сильна тренд-інтуїція. Цей термін я придумала сама, однак, думаю, його суть зрозуміла. А ще, і мабуть це головне, Дашуля дуже емпатична. Вона з дитинства розуміла і могла відчути почуття іншої людини. Це рідкісний дар. Ризикоорієтованість – сміливість в рішеннях, які ухвалює – ще одна риса Дашулі, яка в мене викликає справжнє захоплення. Моя улюблена історія з Дашиного життя — про те, як вона в 15-16 років запускала свій перший бізнес-проект. Уявіть: завершується робочий день, я повертаюсь додому раніше, ніж звичні 11 ночі. І за сімейною вечерею Дашуля ділиться своєю бізнес-ідеєю — займатись футболками.

— Круто, мені подобається, — відповідаю я.

Ну і зрозуміло, що відбувається далі:

— Мамуля, мені би добре отримати інвестиції...

А я ж топ-менеджер великої корпорації, тому не можу не відповісти:

— Не проблема! Покажи лише спершу свій бізнес-план.

Даша Кацуріна та мама Олена

Яке ж було моє здивування, коли вже через 12 хвилин цей документ був представлений. Але ще більше здивування викликав його розмір: приблизно 5х5 сантиметрів у правому нижньому куточку зошита для занять англійською мовою. Але як би там не було, економіка насправді сходилася, і тому вже вранці Даша отримала свою першу інвестицію. Найцікавіше, що проект виявився успішним. От і довіряй після цього серйозним бізнес-книгам. Мені здається, один з головних принципів виховання — завжди, підкреслюю, завжди підтримувати ініціативу.

Друге — ніколи не фальшивити. Ті принципи, які ти декларуєш, мають збігатися з тим, що ти робиш. Повторюючи слова класика: "Роби, як я".

І третє — любити дитину завдяки і всупереч. Іншими словами — завжди.

Даша Кацуріна

Даша: У мене мама достатньо своїх емоцій ховає. На перший погляд, вона дуже-дуже строга. Але насправді я не зустрічала іншої людини, яка приділяє так багато уваги різним дрібницям для близьких. Ось нещодавно тато хворів ковідом, і мама надсилала йому… Я зараз буду плакати. Коротше, мама надсилала йому листівки. Вона щодня малювала для тата листівку з побажанням, щоб він швидше одужував. Я розповідала цю історію Міші, своєму чоловіку, і згадала, як у дитинстві мама відправляла мене на три місяці до Криму. І з кожною людиною, яку тільки могла знайти, вона теж передавала мені листівки. Згадую про це, і одразу з’являються сльози.

Мама Олена: Я пишаюсь тим, що моя донька саме така, як вона є. Пишаюсь тим, що вона робить. Як сміливо вона приймає виклики і з якою легкістю іноді створює їх для себе сама. Я надихаюсь її ідеями. Раджусь із нею щодо життєвих і бізнес-питань. Я щаслива бабуся неймовірної онучки та теща прекрасного зятя. І нарешті: я захоплююсь тим, що вона справжня. Selfmade-леді.

Даша Кацуріна та мама Олена

Даша: Раніше мені завжди здавалося, що в нас з мамою складні стосунки. Вона достатньо жорстко мене виховувала: ну, змушувала багато читати, навчатися. Але зараз я говорю і розумію, що при цьому вона завжди мене підтримувала. Підтримувала максимально, в усьому. Щоб я не придумала, куди б не вирішила переїхати, про що б не попросила — вона завжди була моєю опорою. Пройшов час, і я відчуваю, що вона дала мені багато-багато любові. Коротше, класно мене мама виховувала. Дуже класно.

Мама Таня та її донька Даша (інфлюенсер)
Даша Квіткова та мама Таня

Даша: Мабуть, можна сказати, що ми з мамою подружки. Вона завжди мене вислуховувала і давала поради. І в такі моменти ніколи не змушувала робити саме той вибір, який здавався правильним їй. Навпаки, давала мені можливість набити власні шишки. У мене була і є свобода дій, і я дуже це ціную.

Мама Таня: Ну, поради я могла давати досить бурно. Але як би там не було, щось радити було марно, тому що Даша завжди робила все по-своєму. Набивала шишки, а потім приходила і говорила: "Мам, ти була права". Одна із головних Дашиних рис — це впертість. Іноді ця якість приносить труднощі, але загалом — вона дуже корисна в житті. Даша доб’ється всього, чого вона хоче. Просто йде вперед і не зупиняється. І разом з тим, вона дуже щедра і добра. Страшенно любить робити подарунки. І взагалі — робити іншим щось приємне, з приводом і без.

Даша Квіткова та мама Таня

Даша: Мам, хто з нас першим почне плакати? Мабуть, я, коли почну зараз говорити. Моя мама дуже сильна сама по собі. Вона робить все так, щоб її родина отримувала все, чого хоче. І не зупиниться, поки не досягне цього. Це також про впертість. І про справжню жіночу силу. Разом з тим, мама асоціюється в мене з ніжністю і десь навіть з чутливістю, тому що її легко поранити, образити. Знаючи це, всі завжди її оберігають. І навіть якщо ми якось намагаємось шуткувати, то робимо це дуже-дуже обережно.

Мама Таня: О, так! Вони люблять мене тролити.

Даша Квіткова

Даша: Просто легка атмосфера і постійні жарти — із нами завжди. От Нікіта часто підколює мене щодо однієї листівки-записки. Колись у дитинстві я написала на ній свою мрію тих часів: "Дорогий Діду Морозе, зроби мене, будь ласка, співачкою".

Мама Таня: Знаючи історію про цю листівку, я довгий час була впевнена, що Даша справді найбільше мріє стати саме співачкою. І тому для мене стало абсолютним відкриттям, коли я пізніше дізналася, що насправді вона хотіла доглядати за пінгвінами! Почувши це, я подумала: "Боже, як я могла виховувати дитину і цього не знати?".

Даша: Я справді про це мріяла. Мене сильно надихнув фільм "Хай щастить, Чаку!", де головна героїня, яку виконувала Джессіка Альба, працювала у зоопарку та доглядала за пінгвінчиками. Мені здалось, що це так мило! Але не будемо про це. Я краще більше розкажу про свою маму. Ще одна її риса, яка спадає на думку, — це працьовитість. Навіть якщо вона погано себе почуває, все одно йде на роботу. І взагалі: не може спокійно сидіти на одному місці, їй постійно треба чимось займатись. Раніше їй доводилося одночасно працювати на двох чи навіть трьох роботах, щоб прогодувати сім’ю. Я добре пам’ятаю момент, коли ми кілька років поспіль їли лише курку гриль, тому що мама тягнула все на собі, а крім побутових покупок, треба було заробити гроші на квартиру.

Мама Таня: А я б хотіла теж додати ще одну Дашину рису. Вона сильно любить поспішати. Навіть на цей світ вирішила з’явитись набагато раніше запланованого терміну. І на цьому все не зупинилося. Вона ніколи не брала пляшечку, вже з 4 місяців їй треба було змішувати все в блендері та годувати тільки з ложки. На п’ятому місяці в неї були чотири зуби, у 9 місяців вона вже ходила.

Даша Квіткова та мама Таня

Даша: Мама дуже часто говорить, що я поспішаю жити.

Мама Таня: Це правда. Але, мабуть, це одна з тих речей, які роблять тебе тобою.

Бренд Lancôme офіційно представлений на сайті makeup.ua.

Адреси G.Bar шукайте тут.

Над проектом працювали:

Фото: Костянтин Захарій, Марія Грицак

Текст: Ніна Коробко

Макіяж: Катя Новотарська, Олена Довгань, Діма Чернишов, Таня Федоренко, Олеся Войдюк. Для створення макіяжу використовувалась продукція бренду Lancôme.

Зачіски: Макс Нагорний, Олена Довгань, Настя Науменко, Яна Рудіч

Одяг: Oh My Look!

G.Bar x Oh My Look! х Lancôme

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.