До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Всього лише страхіття: чому нам сняться дивні сни під час ізоляції

Про це мало говорять, залишаючись наодинці зі своїми страхами. За період ізоляції ми встигли зіткнутися з бажанням навести лад у своїх шафах, записалися на пару-трійку онлайн-курсів і намагаємося присвячувати час спорту. Але чи можна встигати все, не отримуючи досить енергії під час сну тільки через те, що всі сили йдуть на переживання нічних страхіть? Із цим питанням американському Vogue допомогла розібратися докторка психологічних наук Гарвардського університету Дейдре Барретт.

Photo: Steven Klein, Vogue, March 2020

Переживання нічних страхіть багато в чому пов’язане зі збільшенням тривалості сну, адже ми стали більше сидіти вдома й, відповідно, більше спати. Дослідження засвідчують, що під час будь-яких великих змін у житті — позитивних чи негативних — наші спогади про сни й самі сни стають яскравішими й реалістичнішими. Це означає, що під час пандемії коронавірусу, воістину історичної події (яку хочеться назвати катастрофою), багато хто стикається з нічними подорожами вглиб своєї підсвідомості.

Реклама

Докторка Дейдре Барретт спробувала каталогізувати сни, які почали проявлятися, коли більша частина світу опинилася на карантині. Барретт розпочала свою роботу, коли 21 березня губернатор Нью-Джерсі Філ Мерфі оголосив про карантин. Професорка Гарвардського університету опублікувала опитування під назвою "Сни, пов’язані з пандемією COVID-19" ("Dreams related to the covid-19 coronavirus pandemic") у декількох групах у Facebook, пов’язаних зі снами й коронавірусом. Питання були досить простими: ваш вік? ваша стать? ваша національність? скільки снів ви вже встигли пов’язати з пандемією COVID-19? Потім треба було вибрати категорію: медичний ви працівник, чи проходили тест на коронавірус, чи є у вас коронавірус (щоб зрозуміти, чому виникла ідея про зараження вірусом). І остання графа в опитуванні: "Будь ласка, розкажіть про якийсь сон, пов’язаний з коронавірусом".

За три з половиною тижні Барретт отримала 1800 відповідей. І хоча повноцінне дослідження тільки починається, початкова картина, яка описує вплив вірусу на ландшафт снів, уже відома.

За словами Барретт, більша частина снів пов’язана з тим, щоб отримати допомогу в лікарні. Мета сну очевидна — дістатися до лікарні й урятуватися. Цікаво, що уві сні з’являються такі прояви коронавірусу, які зовсім не є його симптомами, як-от висип, наприклад. Зазвичай уві сні до лікарні так і не виходить дістатися, а якщо й виходить, то ніхто не намагається допомогти. Іноді також змінюється головний персонаж сну — заражається дитина, чоловік або дружина, літні батьки.

Photo: Irving Penn, Vogue, February 2002

Понад 18 відповідей були пов’язані зі страхіттями про отруйних павуків, коників і черв’яків, від яких неможливо врятуватися. "Наш сновидючий розум часто змінює слово на зображення. Оскільки "комахи" також означають "хворобу", то наша підсвідомість передбачає, що черв’яки, коники й таргани є синонімами коронавірусу", — говорить Барретт. Це явище також було помічено в нацистській Німеччині. У книзі The Third Reich of Dreams Шарлотт Берадт описує такий сон: 30-річна жінка бачить уві сні кілька робітників в околицях Берліна: сантехніка, газовика, молочника, але тільки поява сажотруса викликає в неї панічне відчуття страху. Все тому, що чорна форма нагадала жінці форму охорони Третього Рейху, теж чорного кольору й з буквами "SS".

Комахи — не єдині сюрреалістичні заміни. "У деяких травм є дійсно очевидний візуальний образ. Наприклад, після катастрофи з вежами 11 вересня людям почало снитися повторне руйнування. Але коронавірус для більшості невидимий. Я думаю, що людина бачить більше візуальних метафор, коли не має чіткого зображення (або подання) про страх", — пояснює Барретт. Тому їй також трапляються сни з монстрами, вбивствами, зомбі, безмовними нападниками й навіть з вибухлими коровами.

Це, до речі, "загальна вибірка" — частина населення, яка перебуває на межі, відчуває занепокоєння, залишаючись вдома. Але є група людей, для якої ворог не невидимий. У цієї групи людей є очевидні візуальні образи й цим людям не сняться тривожні сни. Їм сняться страхіття. "Вони схожі на тих, хто перебував у самому епіцентрі подій у воєнний час, і являють собою найтравмованіші групи населення, які ви тільки можете собі уявити", — говорить Барретт про відповіді, зібрані в медичних працівників.

Основна тема зазвичай однакова. Вони намагаються врятувати чиєсь життя й у них нічого не виходить. Іноді вони помиляються, але частіше за все проблема в обладнанні. Не працює вентилятор. Вони не можуть інтубувати кого-небудь, тому що дихальні шляхи пацієнта обмежені або він сам витягає трубку. Пам’ятаєте той сон, коли коронавірус виявили у вашої дитини, чоловіка або батька? У лікарів і медсестер це теж є. За винятком того, що вони автоматично думають: "У них це є, тому що вони підхопили це в мене". (Вина — потужна рушійна сила: у дослідженні про ветеранів В’єтнаму доктор Гаррі Вілмер виявив, що ветеранам частіше сняться страхіття про те, як вбивають вони, але не як вбивають їх.)

За словами Барретт, у тих, хто не отримав гострих травм через коронавірус, сни про COVID-19 поступово зникатимуть зі зниженням загрози. Так було з катастрофою 11 вересня 2001 року — зі зменшенням кількості новин про вежі-близнюки знижувалася й кількість тривожних снів на цю тему.

Однак події 11 вересня 2001 року тривали всього один день, і цього більше ніколи не відбувалося. Що сказати про коронавірус? "Це вірус, який переслідуватиме людську расу досить тривалий час", — сказав недавно спеціальний посол ВООЗ Девід Наварро на Meet the Press.

Тож навіть коли ми звільнимося від карантину, загроза другої хвилі може змінити картинки в нашій підсвідомості. "Я вважаю, що ми побачимо сни на теми повернення пандемії. Я очікувала б на сни, коли хтось веселиться в нічному клубі й раптово помічає, що в людей маски на обличчі, і розуміє, що вірус повернувся", — говорить Барретт.

Немає жодної науково підтвердженої інформації про те, що означають сни. Стародавні єгиптяни думали, що сни містять повідомлення від богів. Фрейд думав, що вони являють собою пригнічені бажання. Карл Юнг вважав, що сни розкривають внутрішні конфлікти. А деякі вчені впевнені, що немає жодного глибокого підтексту. Але є те, що здається безперечним, — страхіття нашої підсвідомості, які сплять, коли ми не спимо, потім наздоганяють нас уві сні.

"Коли це все закінчиться?" — запитання, на яке не можуть відповісти навіть наші експерти. Здається, що єдиним надійним закінченням стане вакцина, на винахід якої можуть піти місяці, а то й роки. Життя, як ми знаємо, не швидко повернеться в колишнє річище. (І навряд чи повернеться взагалі.)

І оскільки бізнес ще закритий, економіка коливається, а життя й здоров’я близьких ніколи не значили більше, ніж тепер, то, мабуть, і сенс життя становитиме щось зовсім інше.

Текст: Elise Taylor

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.