До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Українська поетка Любов Якимчук виступила на "Ґреммі – 2022"

Якщо церемонія "Оскар" майже проігнорувала війну в Україні, то організатори музичної церемонії "Ґреммі – 2022" виправили цю помилку. Так, окрім президента України Володимира Зеленського, гостею церемонії стала українська поетка Любов Якимчук. Перед тисячами глядачів "Ґреммі" Любов Якимчук прочитала поезію "Молитва" з власної збірки "Абрикоси Донбасу". Акомпанував українській поетесі американський співак Джон Ледженд, який, до речі, цього року мав виступати на Leopolis Jazz fest у Львові.

Любов Якимчук – українська поетеса та сценаристка родом з Луганщини. Її найвідоміша збірка – "Абрикоси Донбасу" ("Видавництво Старого лева", 2015) – перекладена багатьма мовами й стала однією з найпопулярніших книжок десятиліття – та одним з найважливіших літературних творів про Донбас. Пізніше на основі збірки було створено музично-поетичний проєкт та записано альбом. Також Любов Якимчук – авторка сценарію фільму "Будинок „Слово"" про письменників Розстріляного відродження; авторка п’єси "Стіна" про війну на сході України, кураторка й журналістка.

Реклама
Любов Якимчук у зніманні для Vogue UA, 2017

У фейсбуку Любов розповідає про свою участь у "Ґреммі". "Проєкт особливий та присвячений Україні, про яку треба говорити всюди, зокрема й під час церемонії, яку дивляться мільйони. Я ж казала, що Україну всюди люблять, і ось. Дякую всім, хто мене рекомендував, перекладав мої вірші та всіляко допомагав". За словами Любові, в США вона відчувала величезну підтримку, а на одній з репетицій музична команда "Ґреммі" молилася за Україну, сказавши про те, що Україна зараз бореться за свою та їхню свободу.

Любов Якимчук на церемонії Ґреммі, 4 квітня 2022 року

Переклад вірша "Молитва" авторка опублікувала у своєму фейсбуку. Маємо змогу прочитати ці зворушливі рядки:

отче наш, що є на небі

у повному місяці

та в порожньому сонці

захисти від смерті моїх батьків

чия хата стоїть на лінії вогню

і вони не хочуть її покидати

як домовину

хліб наш насущний віддай голодним

і нехай вони перестануть їсти одне одного

і прости нам зруйновані міста наші

хоч і ми не прощаємо цього ворогам нашим

захисти і вбережи

моїх батьків

мого чоловіка

моє дитя

і мою Батьківщину

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.