До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

#РАКНЕВИРОК: інтерв'ю з амбасадоркою проєкту Наталією Ємченко

Vogue UA та "Фонд Ріната Ахметова" запустили проєкт #РАКНЕВИРОК. Його героїні — жінки, які перемогли онкологію, а також лікарі та психологи. У серії матеріалів наші героїні діляться своїми історіями, закликають вірити і боротися тих, хто зараз проходить лікування, та говорять про важливість ранньої діагностики і психологічної підтримки. Про цілі проєкту та вклад, який "Фонд Ріната Ахметова" вже вніс у боротьбу з раком в Україні, нам розповіла амбасадорка #РАКНЕВИРОК Наталія Ємченко.

Наталія Ємченко

Рак виліковний, ось що справді важливо. Щоб діагноз не ставав вироком, "Фонд Ріната Ахметова" вже більше десяти років крок за кроком допомагає і медицині, і пацієнтам. Якою є формула перемоги над раком: рання діагностика — ефективне лікування — психологічна підтримка тих, хто вперше зустрівся з діагнозом, і їхніх родин. Тому Фонд розпочав свою Програму "Рак виліковний" з того, щоб забезпечити державні диспансери у всій країні класним обладнанням для ранньої діагностики. Потім ми запустили мобільну жіночу консультацію, яка зробила доступною ранню діагностику там, де немає диспансерів із гарним обладнанням. Потім купили для державних клінік складне обладнання для лікування раку. І розпочали будівництво радіологічного корпусу Національного Інституту раку.

Реклама

За ці роки понад 300 000 осіб отримали допомогу й підтримку в діагностиці та лікуванні онко по всій країні. Наразі кожна четверта людина в країні має доступ до обладнання, яке в лікарні України передав "Фонд Ріната Ахметова".

Від лікарів, пацієнтів, міжнародних експертів ми дізналися: для перемоги над онкологією, крім ранньої діагностики та розумного лікування, важливим є настрій пацієнта, його віра, його готовність боротися за життя і здоров'я. Саме цьому присвячено проєкт #РАКНЕВИРОК, який ми придумали і створили разом з Vogue UA.

#РАКНЕВИРОК — це фототерапевтичний проєкт, у якому ми, передусім, говоримо про силу, життя і красу. Наші героїні на власному прикладі доводять, що можна навчитися жити за нових обставин і перемогти рак. Також ми сподіваємося, що лікарі-експерти, які співпрацюють з нами, допоможуть створити екологічний контент для пацієнток та їхніх сімей з прикладними порадами та повноцінним маршрутним планом щодо подолання цього складного шляху. Це проєкт для всіх, адже від зустрічі з онкологією у житті не застрахований абсолютно ніхто, проте від нас залежить, як ми пройдемо цей шлях.

Ми дуже хочемо, щоб #РАКНЕВИРОК став початком великої відкритої розмови про життя з діагнозом рак. І надихнув сотні дівчат та жінок розповісти свої історії життя, кохання та дружби. А головне — боротьби з раком та перемоги над ним. Колись ми допомогли державі перейти на сучасні протоколи лікування онкології у дорослих. Тепер наше завдання насправді дати старт створенню психотерапевтичних протоколів для онкології. Створити сильну підтримувальну терапевтичну практику і традицію в цій галузі в Україні.

Моя мета як амбасадорки проєкту та "Фонду Ріната Ахметова" — ініціювати дискусію, наповнену сенсами. Її головне питання — як жити з діагнозом та перемагати його? Моя відповідь — ставлення до хвороби і самого пацієнта, і його сім'ї багато в чому визначає перебіг боротьби й шанси на перемогу. А ще — показати, що діагноз залишає простір для життя, для краси, для радості. Для цього я шукатиму історії життя і боротьби. Я розповідатиму їх усіма доступними мені засобами. Тільки коли ми зробимо такі історії видимими — ми зможемо показати, що боротися потрібно і можна, і перемогти рак реально.

І що ще важливо — зробити цю тему естетичною, прибрати навколишній ореол тотальної жалості. Хочеться створити нову норму в розмові про онкологічні захворювання та наповнити її надією на краще. Це прості прийоми, але вони працюють, і я дуже вірю в успіх проєкту #РОКНЕВИРОК.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.