До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пісний настрій: 4 незвичайних рецепти і трохи мотивації

Піст – хороший час для того, щоби знайти баланс з собою. Це цікавий досвід, виклик, який допомагає домовитися з собою про щось нове, – каже консультант з харчування, кулінарний журналіст Анастасія Голобородько.

Можна спробувати ставитися до цього періоду, як до розвідки нових продуктів і кухонь, уявити себе десь на узбережжі індійського океану або в Каліфорнії, на півночі Африки, в колоніальних країнах або на Близькому Сході. Обмежений доступ до одних продуктів – відкриті двері в світ інших, нових. Весняні роли, дука, запечений фенхель, боули і різні види бобових – і багато, багато нового.

Реклама

Обмеження в харчуванні можуть по-різному вплинути на фізичний стан. Піст не рекомендований людям, що мають сильний стрес, а також тим, хто має справу з надмірними фізичними чи розумовими навантаженнями. Не варто дотримуватися посту вагітним жінкам й тим, хто годує дитину, дуже літнім людям, людям з серцевою й нирковою недостатністю, жовчнокам'яною хворобою, виразкою, гастритом, панкреатитом й холециститом. Також варто поставити під сумнів дотримання посту підлітками. Організму в процесі формування необхідний весь комплекс поживних речовин і особливо білка, вітамінів групи В і заліза, які в пісному раціоні роздобути вкрай важко. Це з одного боку, а з іншого, жорсткі обмеження можуть спричиняти розлади харчової поведінки потім. І в цілому, дні без їжі, дні сухом'ятки, без жирів або теплих страв, підходять не всім.

Але є у посту й очевидно позитивні боки. Головний – те, як людина вчиться реагувати на сигнали організму про почуття голоду і насичення. Спіймати цей баланс і утримувати – дуже цінне вміння. Утримати усвідомлене і вдумливе ставлення до свого раціону – одне з ключових завдань. Крім того, раціон без м'яса, молочних і кисломолочних продуктів – той самий жаданий детокс, час відпочинку підшлункової залози. Якщо додати сюди відмову від десертів і жирних снеків, то отримаємо легкий раціон, що підтримує здоров'я в тілі.

Під час посту овочі та фрукти дозволені в усі дні, крім голодування. Є сенс налягати на лужні овочі (кольорова і білокачанна капусти, броколі), салати і зелень, поживні коренеплоди (буряк, батат), каші (гречка, кіноа, овес, цілісний дикий рис). Отримати необхідні білки можна з соєвого сиру тофу і бобових, а також з морепродуктів. Якісні жири – з горіхів, авокадо, нерафінованої олії. Сухофрукти – смачний і поживний перекус, тільки вибирати потрібно ті, які не вимочені в цукровому сиропі. Важливо пити воду і пам'ятати, що різноманітність – це ключ до здорового харчування.

Сочевиця-табуле

200 г сочевиці пюї (чи іншої зеленої, щільної)

зелена цибуля

200 г помідорів чері

свіжа петрушка

свіжа м'ята

½ лимона

дрібка меленого кмину

оливкова олія, якщо це дозволено в піст

Сочевицю відварити до готовності. Нарізати помідори, подрібнити зелень, змішати з сочевицею і заправити сіллю, кмином, соком лимона і оливковою олією.

Простий пісний хумус

200 г сухого гороху нут

1 авокадо

сік невеликого лимона

1/2 ч. л. меленого кмину

3 зубчики часнику

підсмажений кунжут 2-5 ст.л.

1/2 ч. л. солі

Нут промити й замочити на ніч (прискорений варіант – залити кип'ятком на 1-2 години, але тоді хумус буде менш ніжним). Злити воду, залити свіжою і варити близько півтори години до розм'якшення гороху. Влити воду, але відвар зберегти. Змішати горох і для початку 100 мл відвару в чаші блендера з авокадо, соком лимона, часником, кунжутом і прянощами. Збити до отримання густої маси. Якщо хумус здається сухуватим, можна додати трохи більше води і авокадо. Опціонально – кінза, з якою смачніше, але не всі люблять. Накрити кришкою або харчовою плівкою і відправити мінімум на 2 години до холодильника, щоби інгредієнти просочилися ароматом один одного.

Дал із запеченою кольоровою капустою

1 цибулина, порізати

1 ст.л. натертого свіжого кореню імбиру

3 зубчики часника, подрібнити

1 ч.л. меленого кмину

1/2 ч.л. меленого коріандру

1/2 ч.л. куркуми

сіль

1 перець чилі

2 чашки овочевого бульйону чи води

1 1/2 чашки червоної сочевиці

400 мл кокосового молока

500 мл помідорів, консервованих у власному соці

3-4 великі жмені шпинату або мангольда

свіжа кінза

сік 1 лимона

запечена кольорова капуста (рецепт всередині)

для подачі – дикий рис або прісні коржики

Замочити сочевицю у воді на 30 хвилин, поки ви готуєте інші інгредієнти. У сковороді на невеликій кількості оливкової олії (якщо допустимо, якщо немає – на кокосовому молоці) обсмажити цибулю, часник та імбир. Помішуючи, через хвилину додати всі прянощі, сіль і чилі. Влити бульйон або воду, додати сочевицю, помідори і кокосове молоко. Довести до кипіння і готувати близько 15 хвилин.

Духовку розігріти до 180°С. Кольорову капусту розділити на суцвіття. Скропити оливковою олією або кокосовим молоком, сіллю, перцем та запікати 20 хвилин, поки вона не підрум'яниться. Додати листову зелень та разом готувати ще 5-7 хвилин. Заправити соком лимона, додати запечену кольорову капусту та зелень.

Картопляний салат

900 г картоплі з рожевою шкіркою

1 великий стиглий авокадо

сік 1/3 лимона чи лайма

1 ст.л. діжонської гірчиці або солодкої, з роздробленими зернами

¼ ч.л. паприки

сіль

трохи меду чи кленового сиропу (для балансу смаку)

свіжомелений чорний перець

1/2 пучка свіжого кріпу

зелена цибуля

½ середньої броколі чи 3 стебла селери

1/3 білої солодкої цибулі

Картоплю помити, приготувати на пару або запекти в духовці. Охолодити, нарізати порційними кубиками. Змішати сіль, сік лимона, гірчицю, паприку та кленовий сироп. Нарізати селеру або заздалегідь відварену броколі, авокадо, цибулю тонкими півкільцями та кріп. Змішати з картоплею та заправити салат. Для кремового ефекту можна розім'яти до стану пюре частину авокадо для заправки.


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.