До #VogueUAconference залишилось

Пісний настрій: 6 незвичайних рецептів

16 березня 2018

Піст - гарний час для того, щоби знайти баланс з собою. Це цікавий досвід, челлендж, який допомагає домовитися з собою про щось нове. Можна спробувати ставитися до цього періоду як до розвідки нових продуктів і кухонь, уявивши себе де-небудь на узбережжі індійського океану або в Каліфорнії, на півночі Африки, в колоніальних країнах або на Близькому Сході. Обмежений доступ до одних продуктів - відкриті двері в світ інших, нових. Спрінг роли, дукка, запечений фенхель, кілька видів боулів й нові види бобових. Анастасія Голобородько пропонує 6 незвичайних рецептів, які ви ніколи не пробували готувати самостійно.

Обмеження в харчуванні можуть по-різному позначитися на фізичному стані. Піст не рекомендований людям, що переживають сильний стрес, а також тим, хто піддається розумовим чи фізичним навантаженням. Не варто дотримуватися посту вагітним жінкам й тим, хто годує дитину, дуже літнім людям, людям з серцевою й нирковою недостатністю, жовчнокам'яну хворобу, виразку, гастрит, панкреатит й холецистит. Також варто поставити під сумнів дотримання посту підлітками. Організму в процесі формування необхідний весь комплекс поживних речовин і особливо білка, вітамінів групи В і заліза, яких в пісному раціоні роздобути вкрай важко. Це з одного боку, а з іншого, жорсткі обмеження можуть виливатися в розлади харчової поведінки після. І в цілому, дні без їжі, дні сухом'ятки, без жирів або теплих страв, підходять не всім.

Але є у посту й очевидно позитивні боки. Головний - те, як людина вчиться реагувати на сигнали організму про почуття голоду і насичення. Спіймати цей баланс і утримувати - дуже цінне вміння. Утримати усвідомлене і вдумливе ставлення до свого раціону - одне з ключових завдань. Крім того, раціон без м'яса, молочних і кисломолочних продуктів - той самий жаданий детокс, час відпочинку підшлункової залози. Додаємо відмову від десертів, як психологічну нагороду, прибираємо жирні снеки і вуаля. Легкий раціон, що підтримує здоров'я в тілі.

Вранішній боул

1 банан

1 склянка замороженої полуниці чи малини

½ чашки кокосового молока

2-3 ст.л. граноли

насіння льону або чіа

для топінгу: порізані фрукти, ягоди, кокосова стружка, мигдаль або фундук, гарбузове насіння

Божественний боул

½ чашки відвареної заздалегідь кіноа

½ авокадо

листова капуста або шпинат

редька

огірок

тахіні, соєвий соус, або будь-який інший допустимий

кунжут

У напівглибокій мисці викладаємо кіноа і заправляємо її соком лимона. Нарізати капусту або темні салатні листя і редьку, огірок і авокадо. Заправити тахіною та посипати кунжутом.

Всі інгредієнти - опційні і замість більш легкого варіанту для сніданку, до боула можна включати запечену в духовці в шкірці картоплю, відварну брюссельську капусту, кольорову, чи запечений тофу.

Під час посту овочі та фрукти дозволені в усі дні, крім голодування. Робіть акцент на лужних овочах (кольорова капуста, білокачанна, броколі), салати і зелень, поживні коренеплоди (буряк, батат), каші (гречка, кіноа, овес, цільний дикий рис). Отримати необхідні білки можна з соєвого сиру тофу і бобових, а також з морепродуктів. Якісні жири - з горіхів, авокадо, нерафінованої олії. Сухофрукти - смачний і поживний перекус, тільки вибирати потрібно ті, які не вимочені в цукровому сиропі. Обов'язково пийте воду і пам'ятайте, що різноманітність - це ключ до здорового харчування.

Сочевиця-табуле

200 г сочевиці пюї (чи іншої зеленої, щільної)

зелена цибуля

200 г помідорів черрі

свіжа петрушка

свіжа м'ята

½ лимона

дрібка меленого кмину

оливкова олія, коли це допустимо в піст

Сочевицю відварити до готовності. Нарізати помідори, подрібнити зелень, змішати з сочевицею і заправити сіллю, кмином, соком лимона і оливковою олією.

Простий пісний хумус

200 г сухого гороху нут

1 авокадо

сік невеликого лимона

1/2 ч. л. меленого кмину 

3 зубчики часнику

підсмажений кунжут 2-5 ст.л.

1/2 ч. л. солі

Нут промити й замочити на ніч (прискорений варіант — залити окропом на 1-2 години, але тоді хумус буде менш ніжний). Злити воду, залити свіжою і варити близько півтори години до розм'якшення гороху. Влити воду, але відвар зберегти. Змішати горох і для початку 100 мл відвару в чаші блендера з авокадо, соком лимона, часником, кунжутом і прянощами. Збити до отримання густої маси. Якщо хумус здається сухуватим, можна додати трохи більше води і авокадо. Опціонально - кінза, з якою смачніше, але не всі люблять. Накрити кришкою або харчовою плівкою і відправити мінімум на 2 години до холодильник, щоби інгредієнти просочилися ароматом одне одного.

Дал із запеченою кольоровою капустою

1 цибулина, порізати

1 ст.л. натертого свіжого кореню імбиру

3 зубчики часнику, подрібнити

1 ч.л. меленого кмину 

1/2 ч.л. меленого коріандру

1/2 ч.л. куркуми

сіль

1 перець чилі

2 чашки овочевого бульйону чи води

1 1/2 чашки червоної сочевиці 

400 мл кокосового молока

500 мл помідорів, консервованих у власному сокові

3-4 великих жмені шпинату або мангольда

свіжа кінза

сік 1 лимона

запечена кольорова капуста (рецепт всередині)

для подачі - дикий рис або прісні коржики

Замочити сочевицю у воді на 30 хвилин, поки ви готуєте інші інгредієнти. У сковороді на невеликій кількості оливкової олії (якщо допустимо, якщо немає - на кокосовому молоці) обсмажити цибулю, часник та імбир. Помішуючи, через хвилину додати всі прянощі, сіль і чилі. Влити бульйон або воду, додати сочевицю, помідори і кокосове молоко. Довести до кипіння і готувати близько 15 хвилин.

Духовку розігріти до 180С. Кольорову капусту розділити на суцвіття. Скропити оливковою олією або кокосовим молоком, сіллю, перцем та запікати 20 хвилин, поки вона не підрум'яниться. Додати листову зелень та разом готувати ще 5-7 хвилин. Заправити соком лимона, додати запечену кольорову капусту та зелень.

Картопляний салат

900 г картоплі з рожевою шкіркою

1 великий стиглий авокадо

сік 1/3 лимона чи лайма

1 ст.л. діжонської гірчиці або солодкої, з роздробленими зернами

¼ ч.л. паприки

сіль

трохи меду чи кленового сиропу (опцйно, для балансу смаку)

свіжомелений чорний перець

1/2 пучка свіжого кріпу

зелена цибуля

½ середньої броколі чи 3 стебла селери

1/3 білої солодкої цибулі

Картоплю помити, приготувати на пару або запекти в духовці. Охолодити, нарізати порційними кубиками. Змішати сіль, сік лимона, гірчицю, паприку та кленовий сироп. Нарізати селеру або заздалегідь відварену броколі, авокадо, цибулю тонкими півкільцями та кріп. Змішати з картоплею та заправити салат. Для кремового ефекту можна розім'яти до стану пюре частину авокадо для заправки.


 

здорове харчування · детокс ·

Ще в розділі Lifestyle

Популярне