До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому ведична медитація – найкращий спосіб відпочити

Є курси, класи і знаменитості, які не втомлюються говорити про переваги медитації. Це гучне заняття допомагає знизити стрес, заспокоїтися і навести лад у думках. Новим (або маловідомим) відкриттям стала ведична медитація, яка крім всіх загальновідомих переваг допомагає відпочити краще, ніж сон.

Про ведичну медитацію

Ведична техніка медитації включає практику медитації двічі на день по 20 хвилин з тихим повторенням мантри (злите, нерозбірливе звучання). Мантру призначає вчитель на основі таких факторів, як локація, вік, спосіб життя і енергетичний баланс. Секрет медитації у тім, щоб не надавати значення тому, що відбувається навколо, а зосередитись лише на самій медитації і залишитись "у собі".

Реклама

Фітнес-експерт Шона Вертью (Shona Vertue) каже, що ведична медитація привнесла багато змін у її життя. "Існує сильна омана, що медитація – це про заглушення думок, коли вас накриває якась священна тиша і гармонія. Але це зовсім не так, і чим раніше ви це зрозумієте і приймете, тим легше вам буде інтегрувати практику медитації у щоденну рутину", – розповідає Шона.

Про стрес

Всесвітня Організація Охорони здоров'я визнала вигорання і стрес епідемією XXI століття. "Люди втратили здатність повноцінно відпочивати, відключатися від того, що відбувається, і просто бути", – каже Джилліан Лавендер, яка разом з Майклом Міллером заснувала Центр Медитації в Лондоні і Нью-Йорку. "Ми живемо у світі, де люди постійно "включені". Нам лише потрібно сидіти на місці, в поїзді, наприклад, і спостерігати за тим, що відбувається навколо. Коли востаннє люди сиділи і спостерігали за своїм оточенням, а не дивилися в телефони?", – запитує Лавендер.

Все більше людей шукають здоровий спосіб зниження рівня кортизолу: більше 600 мільйонів осіб по світу практикують медитацію, а Apple торік заявили, що мобільні додатки, які допомагають медитувати і знижувати стрес, займають перше місце за скачуванням. "Нам потрібен спосіб заспокоювати нашу свідомість і тіло", – каже Лавендер. "Відпочинок є антидотом для стресу, а ведична медитація сприяє глибокому розслабленню (яке в кілька разів ефективніше за сон)", – додає Джилліан.

Медитація є однією зі складових, які ведуть до здорового ментального життя, але не може бути єдиним способом, здатним змінити все. Як стверджує Шона Вертью, щоб жити з меншою кількістю стресу, потрібно приділяти увагу всім сферам життя: бути уважним до власної психології, піклуватися про себе за допомогою фізичних вправ і медитації, будувати здорові відносини з оточенням і собою, піклуватися про навколишнє середовище.

"Ще читайте наукові дослідження про медитації: вони досить ґрунтовні і мотивують", – радить Вертью.

Як медитація знижує стрес – наукова думка

Вчені називають ведичну медитацію "автоматичною трансцендентною технікою". Ця техніка дозволяє свідомості заспокоїтися, що приводить до зниження швидкості обміну речовин, також відбуваються хімічні зміни стресу (зниження рівня кортизолу, підвищення рівня серотоніну і дофаміну) і функції мозку. Спостерігається збільшення припливу кисню і крові до префронтальної кори (ділянка, яка відповідає за прийняття зважених рішень) і збільшення альфа-мозкових хвиль (характеризуються зниженням розумової активності і розслабленням). Ці зміни забезпечують ідеальний стан між пильністю і глибоким відпочинком, що називають трансцендентним станом. Думки повертаються, нейрофізіологічний стан змінюється, цикл відпочинку і розслаблення тривають.

Чи можна медитувати за допомогою мобільного додатку?

Досить консервативні наставники ведичної медитації дотримуються думки, що навчатися медитації потрібно особисто у вчителя, а мантру мають підбирати індивідуально. Але Вертью вважає інакше: "Якщо додатки допомагають вам пристосуватися до медитації – чудово".

Вілл Вільямс, творець програми Beeja, стверджує, що світу потрібні легкі і зрозумілі у використанні способи для медитації. "Вчитися особисто у майстра – золотий стандарт, але не у всіх є така можливість: чи то фінансова складова, чи невідповідне місце розташування. Ми ж намагаємося прокласти своєрідний міст доступності між цими двома підходами до практики медитації".

Джилліан Лавендер теж підтримує мобільні додатки: "Щоразу, коли хтось сідає і закриває очі – це хороший знак", – каже вона. "Якщо додатки роблять життя людей кращим, дарують задоволення і полегшення – це добре. Якщо додатки є першим кроком на шляху до прогресу в навчанні медитації, то це теж прекрасно. Якщо людина вважає, що їй не підходить медитація, бо заняття з додатком їй не допомогло, слід шукати інші способи", – каже вона.

Чи працює ведична медитація?

Працює. Кортизол залишається на нормальному рівні, у стресових ситуаціях організм плавно вибирає спосіб вирішення ситуації у "безпечному режимі", а ще, як стверджують Джилліан Лавендер і Майкл Міллер, практика медитації не мусить проходити ідеально. Просто після неї ви не можете не почуватися краще.

За матеріами: vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.