До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ми з України: 314 років тому було прийнято Конституцію Пилипа Орлика

16 квітня 1710 року біля містечка Бендери сталася визначна подія: було прийнято Конституцію України — одну з перших у Європі. Вона ще відома як конституція Пилипа Орлика. Розповідаємо кілька цікавих фактів про неї.

Гетьман Пилип Орлик
  • Угоду уклали 37-річний гетьман Пилип Орлик, обраний після смерті Івана Мазепи, і козаки. Офіційна назва документу — "Договори та Постанови законів і вольностей Війська Запорозького" ("Pacta et Constitutiones legume libertatumque Exercitus Zaporoviensis").
  • Конституція містить преамбулу, де викладено стислу історію Війська Запорозького, 16 параграфів і присягу гетьмана. Підписано гетьманом Пилипом Орликом, з боку козаків — кошовим отаманом Костем Гордієнком, а також затверджено шведським королем Карлом ХІІ.
  • У документі було зафіксовано права й обов’язки гетьмана і козаків, основи державного устрою, стверджувалася територіальна цілісність країни, наголошувалося на незалежному від гетьмана судочинстві й незалежності православної церкви від московського патріархату.
  • Низку параграфів (6—9) було присвячено антикорупційним заходам: засудженню узурпації влади, обмеженню прав гетьмана, виборності посад, механізмам фінансового контролю тощо. Тут само був затверджений поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову.
  • Розділ 11 був спрямований на соціальний захист козацьких родин від утисків і податків: "козачі господарства і їхні дружини в час відсутності чоловіків, які зайняті на військовій службі, нехай користаються повною свободою і не притягаються до жодних повинностей"
  • Конституція укладалася в екзилі й не була впроваджена на повну силу, хоча й діяла певний час на Правобережжі України. Та, безсумнівно, вона стала видатною пам’яткою права, яка вперше в Європі обґрунтувала модель парламентської демократичної республіки.
  • Документ існує у декількох редакціях — основний та скорочений тексти латиною (зберігається у Національному архіві Швеції) та текст староукраїнською мовою (був віднайдений у 2008 році у Російському державному архіві давніх актів).
  • До 30-річчя Незалежності, оригінальний екземпляр, писаний рукою Пилипа Орлика, завдяки зусиллям наших дипломатів вперше за 311 років був доставлений зі Швеції в Україну й протягом трьох місяців експонувався у Софійському соборі.

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.