До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Королева говорить: як змінювалися різдвяні звернення Єлизавети ІІ

Щороку 25 грудня мільйони людей по всьому Сполученому Королівству збираються біля телевізорів, щоб подивитися трансляцію різдвяної промови свого монарха. Цього року вперше її скаже король Чарльз III, а ми згадуємо, як змінювалися промови його матері королеви Єлизавети II з часів першого звернення Її Величності.

Королева Єлизавета II

1952

Королева Єлизавета II робить своє перше різдвяне звернення з Сандрінгему 1952 року

1952 рік став першим Різдвом Єлизавети II у ролі королеви. Вона сказала свою першу промову по радіо, сидячи на стільці і за столом свого покійного батька короля Георга VI. У той час промову транслювали з Сандрінгему, пізніше її перенесли в Букінгемський палац.

Реклама

"Кожного Різдва, в цей час, мій улюблений батько звертався до своїх людей у всіх частинах світу. Сьогодні це роблю я, мій народе, – почала вона. – Мій батько і мій дід працювали все життя, щоб об'єднати наших людей і підтримувати ідеали, які були дуже близькими їхнім серцям. Я буду прагнути продовжувати їхню роботу".

Свій виступ королева закінчила проханням про молитву – не за країну, а за себе, в день її майбутньої коронації у червні. "Я хочу попросити вас усіх, якою би не була ваша релігія, молитися за мене в той день – молитися про те, щоб Бог дав мені мудрість та силу для виконання урочистих обіцянок, які я дам, про те, щоб я змогла вірно служити йому і вам все своє життя".

1957

Перше телевізійне звернення королеви 1957 року

До 1957 року мова королеви транслювалась тільки в аудіоформаті, як по радіо, так і по телебаченню. Але завдяки BBC, і, можливо, просунутому "реформатору" лорду Олтрінхему, 1957-й став першим роком, коли звернення транслювали по телебаченню. Річард Веббер, глава позастудійних передач в той час, написав в The Guardian: "Ми запитали Палац, чи не хоче королева подумати про те, щоб прочитати повідомлення у прямому ефірі по телебаченню. Вона була молодим монархом, прагнула увійти в дух нової ери і схвалила цю ідею". У те Різдво, о 15:00, люди змогли побачити Королеву всередині її будинку. Цю подію часто називають одним з найважливіших шляхів, яким королева Єлизавета модернізувала монархію.

1980

Нове десятиліття принесло новий глядацький рекорд: понад 28 мільйонів людей подивилися різдвяну трансляцію Її Високості 1980 року, яка була присвячена 80-річчю матері королеви.

1992

Після розлучення трьох з чотирьох її дітей і жахливої пожежі, яка знищила більшу частину Віндзорського замку, королева назвала 1992 рік її "annus horribilis" (в перекладі з латинської "жахливий рік"). Вона розповіла про свої проблеми в різдвяному мовленні 1992 року: "Як і багато інших сімей, ми пережили важкі дні цього року. Молитви, розуміння і співчуття дуже підтримали нас".

Проте в той рік більшість людей вже знали, що збирається сказати Її Високість – британський таблоїд The Sun опублікував її звернення на два дні раніше. Королева подала до суду на видання і отримала 200 000 фунтів збитків (які вона відразу ж пожертвувала на благодійність).

Королева Єлизавета II, 1992 рік

1997

1997-й був роком смерті принцеси Діани. У зв'язку з цією трагічною подією королеву звинуватили у поганій поведінці (багато людей вважали, що їй слід було повернутися до Лондона відразу, як вона дізналася цю новину, а не залишитися в Балморалі). Її емоційна мова мала розвіяти це сприйняття. "Ми всі були шоковані і засмучені смертю Діани. Тисячі з вас висловили своє горе. Це стало втіхою для всіх її близьких", – сказала королева, коли на екрані з'явилися світлини квітів, залишених перед Букінгемським і Кенсінгтонським палацами. 9 хвилин і 50 секунд – це було найдовше різдвяне послання британського монарха. Також воно стало першим, яке було опубліковане в інтернеті.

2017

2017 року різдвяне послання було присвячене важливості сімейних стосунків та родинного вогнища в житті кожної людини. Королева Єлизавета II подякувала тоді своєму чоловікові, принцу Філіпу, з яким вони разом вже більше 70 років, за терпіння та підтримку, а також відзначила його унікальне почуття гумору.

2022

Рік тому королева Єлизавета II записала своє останнє різдвяне звернення, яку було для неї 69-м. Воно було особистішим, ніж очікувалося. Вона виголосила зворушливу промову, яку присвятила своєму "коханому Філіпу". "Хоча для багатьох Різдво — це період щастя і гарного настрою, але для тих, хто втратив близьких, воно стає важким часом, — сказала вона. — Цьогоріч особливо я розумію, чому". "Його почуття обов'язку, допитливість і здатність витиснути задоволення з будь-якої ситуації — завжди були нестримними, — сказала Єлизавета II про свого покійного чоловіка. — Ця бешкетність і внутрішнє полум'я були такими ж яскравими наприкінці, як і тоді, коли я вперше зустріла його".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.