До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як ми недооцінювали шовковицю й у чому її суперсила

Шовковиця — плід тутового дерева, який ми знаємо як ягоду чорного кольору, хоча трапляються також білі й червоні плоди. З якоїсь причини шовковиця рідко опиняється в центрі уваги, віддаючи першість іншим сезонним ягодам. Vogue.ua розповідає, що потрібно знати про шовковицю, і ділиться рецептом освіжної граніти.

Свежая шелковица является отличным источником железа и витамина С.Photo: Getty Images

Ягоди шовковиці мають витягнену й "пухирчасту" форму і чимось подібні до малини й ожини. Абсолютна більшість напевно впізнає дерево шовковиці насамперед за темними плямами на асфальті — явна ознака того, що ягоди вже стиглі й самі осипаються.

Реклама

Так вийшло, що у світі сучасних технологій перемагає той, хто частіше майорить у соціальних мережах. Це сталося й із шовковицею: її рідко знайдеш у тарілці з гранолою або сирниками на світлинах в Instagram, де провідні позиції зберігають лохина, малина, розрізана на чверті полуниця і яскрава черешня. Шовковиця ж може похвалитися "внутрішнім світом", який дещо відрізняється від інших ягід і має чи не першорядну важливість для здоров’я людини.

Йогурт с ягодами и орехами в красивой тарелке на завтрак.Photo: Getty Images

Як і більшість ягід, шовковиця багата на антиоксиданти, на 88% складається з води та є прекрасним джерелом клітковини. Але! Крім вітаміну С, шовковиця містить залізо, яке робить цю ягоду особливим фруктом, адже саме залізо допомагає знизити ризик розвитку анемії. Ще шовковиця містить лігнін, що відповідає за підвищення імунної функції та має протиракові властивості. А вітамін К1, відомий як філохінон, важливий для згортання крові й здоров’я кісток.

У шовковиці майже немає вад. Єдине: якщо ви схильні до алергії на пилок (берези зокрема), тоді може бути алергічна реакція й на шовковицю.

Століттями шовковицю використовували китайські травники для лікування різних захворювань, але підтверджених доказів її ефективності поки немає. Проте ніщо не заважає шовковиці бути такою ж солодкою, поживною, корисною, яскравою і вартою уваги ягодою, як і тисячу років тому. Її смачно їсти сирою або сушеною, можна додавати в чай, готувати варення й пироги, а також холодливі напої.

Ось рецепт соковитого (і вельми фотогенічного) десерту із шовковицею. Насолоджуйтеся.

Ягодный сорбет в красивом стеклянном стакане на длинной ножке.Photo: Getty Images
Граніта із шовковицею по-сицилійськи

Інгредієнти

На чотири порції:

½ склянки води;

⅓ склянки меду або кленового сиропу;

2 склянки шовковиці;

сік половини лимона.

Приготування:

  1. У середньому сотейнику на невеликому вогні змішайте воду з медом (або кленовим сиропом). Щойно мед (або сироп) розчиниться, додайте шовковицю. Не знімайте суміш із вогню ще 3—4 хвилини, поки ягоди не стануть м’якими. Потім акуратно розімніть ягоди виделкою або спеціальним товкачем. Додайте лимонний сік.

  2. Процідіть отриману масу за допомогою сита. Помістіть очищену від насіння рідину в металеву миску й накрийте харчовою плівкою. Поставте в морозильну камеру.

  3. Щопівгодини впродовж трьох годин перемішуйте масу виделкою, утворюючи кристали льоду. Робіть так доти, доки текстура граніти вас не влаштовуватиме.

  4. Перед подаванням дістаньте граніту з морозильної камери й залиште її на кілька хвилин. Візьміть виделку й перемішайте граніту так, щоб вона мала гарну "сніжну" текстуру.

  5. Подавайте граніту в акуратних скляних піалах або келихах. Прикрасити можна свіжими ягодами шовковиці й листям м’яти.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.