До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як випаровування від пластику спричиняють безпліддя і як собі допомогти

Професорка Шанна Свон двадцять років вивчала, як хімічні речовини в пластиці, а саме фталати, впливають на кількість сперматозоїдів (і так, вона з'ясувала, що вони навіть можуть призвести до зменшення статевого члена). Ось що вам треба знати.

Photo: Jarren Vink / Art Partner

Усі ми знаємо, що пластикова криза завдає шкоди нашій планеті: щорічно вироблються шокуючі 300 мільйонів тонн пластику, які зрештою потрапляють у наші озера, річки і океани. Але що відомо про вплив пластику на наше здоров'я і, зокрема, на нашу фертильність?

Реклама

Докторка Шанна Свон, професорка медицини довкілля та суспільної охорони здоров'я в Mount Sinai Hospital в Нью-Йорку, і авторка книги Count Down (Simon & Schuster, 2021), упродовж двадцяти років досліджувала зв'язок між хімікатами в пластику і нашим репродуктивним здоров'ям. Ключовий висновок дослідження? За останні 40 років кількість сперматозоїдів у західних чоловіків скоротилася більше, ніж удвічі, і докторка Свон попереджає, що до 2045 року більшості пар, можливо, доведеться використовувати допоміжні репродуктивні технології, як ЕКО, почасти через певні хімікатів, що містяться в пластику.

"Я сподіваюся, що люди поставляться до цієї кризи, пов'язаної з нашим здоров'ям і здоров'ям довкілля, набагато серйозніше", говорить докторка Свон Vogue через Zoom з Нью-Йорка. "Це терміново ми зобов'язані поставитися до цього серйозно, інакше буде дедалв більше пар, нездатних зачати дитину, не вдаючись до допоміжної репродукції".

Як хімічні речовини в пластику впливають на фертильність

Докторка Свон почала досліджувати клас хімічних речовин, фталатів, які додаються у пластик, щоб зробити його м'яким і гнучким, після того, як після досліджень на щурах було виявлено, що хімічні речовини впливають на чоловічу фертильність, якщо їхні матері піддавалися впливу фталатів під час вагітності.

"Фталати особливо небезпечні, тому що вони мають здатність знижувати рівень тестостерону, а все, що може знизити рівень тестостерону, може вплинути на репродуктивне здоров'я", пояснює докторка Свон. "Коли [самці щурів] народилися, їхні геніталії були видозмінені, що було названо фталатним синдромом тож були підстави прогнозувати проблеми з фертильністю і кількістю сперматозоїдів".

Результати спонукали докторку Свон замислитися над тим, які зміни чоловічої фертильності можуть виникнути у людей, якщо матері піддаються впливу фталатів під час вагітності. Вона зясувала, що хімічні речовини можуть призвести до зменшення середньостатистичного розміру статевого члена у немовлят, що може вплинути на їхню фертильність у пізнішому віці. "Що підсумовує все це аногенітальна відстань (AGD) відстань від ануса до геніталій", пояснює науковиця. З впливом фталатів пов'язано скорочення AGD. "Чим довше AGD, тим вища кількість сперматозіодов".

Проте хімічні речовини із пластику можуть вплинути не лише на чоловічу фертильність. Бісфенол А (BPA), який використовується для підвищення жорсткості пластику і зазвичай міститься в пластикових пляшках для напоїв, також впливає на фертильність жінок. "Дослідження свідчать, що у безплідних жінок BPA вище [...] в порівнянні з фертильними жінками", пояснює докторка Джоді Флос, професорка порівняльних біологічних наук в Університеті Іллінойса "Дослідження за участю жінок показують, що [...] підвищений рівень BPA може знизити ймовірність успішного лікування за допомогою ЕКО".

Photo: EyeEm
Що робити, щоб уникнути впливу цих хімічних речовин?

Вплив фталатів — переважно наслідок вживання продуктів харчування, зокрема, негативно впливає упаковка, в яку вони загорнуті, тому рекомендується уникати нагрівання їжі в пластикових контейнерах. "Найпростіший спосіб зазнати впливу взяти м'який пластиковий контейнер або пакет і покласти його в мікрохвильову піч, каже докторка Свон. Під час нагрівання в мікрохвильовій печі фталати потрапляють у їжу".

Косметичні продукти на кшталт лаків для волосся, лаків для нігтів і парфумів, також можуть містити фталати, які допомагають утримувати аромат і колір, а також покращують поглинання речовин шкірою. Проте є способи, які допоможуть уникнути цих хімікатів (як, до прикладу. пошук етикеток з позначками phthalate-free і BPA-free), а також регулювання використання фталатів, як на території Європейського Союзу.

Зрештою, докторка Свон каже, що нам необхідно усунути основну причину проблеми нашу залежність від цих хімічних речовин, що використовуються в пластику, щоб упоратися з екологічною кризою і кризою в галузі охорони здоров'я. "Якщо ви підтримуватимете чистоту довкілля наступні, то зможете змінити сьогоднішню ситуацію і відновити фертильність", підсумовує науковиця. "Я сподіваюся, що, наполягаючи на ухваленні відповідного закону, ми зможемо змусити цю криву знову піднятися".

Текст: Emily Chan

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.