До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто така Тайра: що треба знати про відому волонтерку та медикиню

"З полону звільнено Тайру – українську медикиню й волонтерку Юлію Паєвську. Вона вже вдома. Будемо працювати й надалі, щоб забрати всіх наших людей", – це повідомлення Президента України Володимира Зеленського миттєво облетіло мережі та викликало вир радощів. Розповідаємо, що треба знати про легендарну постать Тайри.

Реклама

Чоловік Тайри Вадим та донька Анна-Софія втратили зв'язок з нею ще 14 березня. З того часу про жінку не було відомо нічого, крім фейків, які поширювала російська пропаганда. Родина розповідала в інтерв'ю, що 53-річна Паєвська має проблеми зі здоров'ям та потребує належного лікування: так, у неї протези в суглобах – наслідок бойового поранення, а також видалена щитовидна залоза, внаслідок чого жінці потрібна гормональна терапія.

Останнє фото Юлії перед полоном, зроблене 13 березня 2022. "Вибачте, що не нафарбована", – додала іронічний підпис жінка на власній сторінці в Facebook

Тайра має звання Народний Герой України. Стрілець за гороскопом (народилася 19 грудня 1968), президент федерації айкідо "Мутокукай Україна". В 2013-му, з початком Революції Гідності, стала медиком Майдану. Вона викладала тактичну медицину в проєктах "Народний резервіст" та "Захист патріотів".

Юлія Паєвська, facebook

Згодом Паєвська організувала та очолила добровольчий медично-евакуаційний підрозділ "Ангели Тайри", який базувався під Маріуполем. З 2014 до 2018 вона була добровольцем-парамедиком. З 2018 до 2020 служила за контрактом в лавах Збройних сил України на сході України та очолювала евакуаційне відділення 61-го мобільного шпиталю в Маріуполі. Після чого демобілізувалась.

"А ми тую червону калину підіймємо! Чи буде масштабна війна? Війна уже іде і ще буде. Росія ломанеться, як тільки відчує, що зможе нас перемогти і що їй за це нічого не буде, бо війна ця точиться в різних фазах більш ніж три сторіччя. Тож наша армія гарантія безпеки нашої країни. Наші діти скоріше за все продовжать нашу боротьбу з такими сусідом спокою очікувати не варто, просто треба сприймати реальність, як вона є, мати мужність подивитись правді в очі. ЗСУ! Ти моя гордість, я пишаюсь, що була в твоїх лавах, і завжди готова зайняти потрібне місце, якщо на те буде необхідність"

Фото: facebook Паєвської

Перед самим початком повномасштабного вторгнення росії Паєвська знов приїхала на Схід України – цього разу вже як волонтерка. Вона вивозила постраждалих з Маріуполя до Запоріжжя "зеленим коридором". Саме тоді й потрапила в полон. У травні в ЗМІ з'явилося відео із нагрудної камери – запис журналістам передав співробітник поліції. Рашисти закидали Паєвській участь у військових злочинах та намагалися використовувати її в пропагандистьских роликах на НТВ.

Юлія мала виступати на Invictus Games 2022, Іграх нескорених, в Гаазі, та замість цього потрапила в полон. До речі, 19-річна донька Юлії, Анна-Софія Пузанова, виступила на Іграх Нескорених та виборола бронзову нагороду в стрільбі з лука. Дівчина використала всі можливості, щоб привернути увагу світової спільности до трагічної історії матері. А Збірна України провела кілька акцій #SaveTaira в Гаазі, аби допомогти визволити її з полону.

Юлія Паєвська вже вдома, в безпеці; вигляд, як завжди, сміливий і яскравий. Вона провела в полоні рівно три місяці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.