До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 поетів, за якими варто стежити в Instagram

Цифрове століття часто звинувачують у тому, що через нього менше уваги приділяють традиційним мистецтвам. Живопис, музика і література можуть перебувати у тінях fake news, мемів і блогів. Поезія ж пручається таким віянням.

@langleav

Дослідження показали, що з 2015 року продажі збірок поезії в США збільшилися на 21%, що зробило їх однією з найшвидших у зростанні категорій у видавничому бізнесі. Цікаво, що майже половина з цих збірок написана Іnsta-поетами. Аналогічне дослідження провели і в Великобританії. Стрімке зростання продажів досягло позначки в рекордні 12,3 млн. фунтів стерлінгів 2018 року. Британський Vogue розпитав шість поетів з усього світу про поезію в епоху цифрових технологій, а Vogue UA вибрав найцікавіші думки.

Реклама
@leti.sala

Летиція народилася і живе в Іспанії, вона – випускниця юридичного факультету і колишній співробітник ООН. За словами дівчини, коли вона починала публікувати свою поезію в Instagram, у неї не було ніяких очікувань. "Я подумала, що було б цікаво використовувати Instagram інакше, ніж зазвичай. Всі публікують картинки, тому я подумала: "Чому б не написати вірші?".

"Прикро, що Insta-поетів сьогодні так сильно критикують. Мені здається, що саме літературний світ більше всіх опирається цьому "новому" підходу, але я вважаю, що поезія, яка виходить з соціальних платформ, найщиріша. Вона не була відредагована. Може вона і сира, зате чесна".

@langleav

Ця дівчина відома тим, що пише про кохання, а також розширення прав і можливостей жінок. "Instagram – це прекрасний засіб для публікації фрагментів робіт, я не вірю, що соціальні мережі повинні визначати сам жанр", – говорить Ланг.

"Коли 2013 року вийшла моя перша книжка Love & Misadventure, вона лежала на полицях поруч з Едгаром По і Шекспіром. Довгий час літературний світ був чоловічим, білим і привілейованим. Не дивно, що жінки, особливо кольорові, зараз домінують на сучасній поетичній сцені. Я думаю, що все більше і більше читачів хочуть голосів, що відбивають різноманітний погляд на світ".

"Стилістично на мене найбільше вплинули Фрост, Дікінсон і Тісдейл. Вони вміють перекладати складні емоції в простий вірш. Ці поети були відомі своєю стислістю. Так сталося, що Instagram – відмінний засіб для цього".

@rupikaur_

26-річна канадсько-пенджабська поетеса Рупі Каур очолює рух Insta-поетів. Її першій книзі Milk & Honey, яку вона самостійно опублікувала 2015 року, вдалося випередити за продажами "Одіссею" Гомера 2016 року і провести понад 100 тижнів поспіль у списку бестселерів The New York Times. Тепер вона перекладена на більш ніж 35 мов. Її друга книга The Sun and Her Flowers була продана мільйонним тиражем протягом перших трьох місяців після її публікації 2017 року.

"Я вважаю, що Instagram демократизував поезію. Коли я почала користуватися Instagram, я була звичайним учнем з родини робочого класу. Моя мама не говорить англійською. Мій тато – водій вантажівки. Ніхто не міг дати мені пораду, де публікуватися. Якби не Інтернет, я, дівчина з племені сикхів, ніколи б не була опублікована в традиційному західному літературному світі".

@wilson_oryema

Вілсон – лондонський поет, модель, режисер і захисник навколишнього середовища. "Instagram – це простий спосіб показати свою роботу, але я рідко створюю вірші виключно для мережі. Здебільшого середовище практично не впливає на мене. Всі форми поезії важливі для розвитку ремесла. Неважливо, чи хоче хтось використовувати 10 рядків чи 2, щоб описати свої почуття".

@brian_bilston

Браян знаходить натхнення майже всюди: у людях, політиці, навколишньому середовищі, несправедливості, відносинах. "Я також черпаю ідеї у самих соціальних мережах: пости інших людей, їх креативність, їх коментарі, їх жарти. Instagram дуже безпосередній спосіб взаємодії з аудиторією. Я не впевнений в реальному житті. Перспектива стати і прочитати свої вірші перед аудиторією наповнює мене страхом, якщо не жахом. Але соціальні медіа завжди давали мені можливість спілкуватися з іншими людьми".

"Соціальні мережі допомагають помістити поезію в повсякденне життя людей. Вона є у вашій стрічці, коли ви дивитеся новини або просто спілкуєтеся з друзями. Вірш, який перегукується з подією або занепокоєнням, що існують у реальному світі або у вашому власному, раптово стає набагато простішим для розуміння".

@nikita_gill

"Instagram – це засіб дистрибуції, а не жанр поезії", – говорить Нікіта, якій було 12 років, коли вона вперше почала писати вірші. "Коли я почала публікувати свої роботи, 11 років тому, Інтернет був зовсім іншим. Я використовувала Wordpress і Deviantart. Соціальні медіа з'явилися пізніше і виявилися зручним способом спілкування. У результаті середовище не таке важливе, як слова. Краще просто зосередитися на власному розвитку, і не критикувати інших".

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.