До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Тридцять років присутності": що треба знати про антологію українського мистецтва

У видавництві ArtHuss виходить антологія українського мистецтва. Якщо хочете дізнатися більше про українських художників, то обов’язково додайте її до свого списку бажань.

2021 рік був відзначений тридцятирічним ювілеєм Незалежності України. У мистецькій царині відбулося безліч проєктів, присвячених цій круглій даті. Серед них — виставка Futurespective, яку організував Vogue в Центрі сучасного мистецтва M17, де художники досліджували своє відчуття майбутнього; ретроспективний проєкт "30 х 30. Сучасне українське мистецтво", в Українському домі, де кожна з представлених робіт відповідала за певний рік останніх тридцяти років. Запланована ще одна подія, приурочена до річниці, — реліз антології про сучасне українське мистецтво "Тридцять років присутності".

Реклама
Книжка "Тридцять років присутності"

Все почалося у 2011 році, коли Ігор Абрамович, керівник проєкту, придумав новий формат презентації та архівації мистецтва. Перша книжка із цієї серії вийшла до двадцятиріччя незалежності України. У добірці було представлено двадцять художників покоління "Нової хвилі" (Арсен Савадов, Ілля Чичкан, Василь Цаголов, Олександр Животков, Ігор Гусєв та інші): кілька вибраних робіт, коротка біографія і невеликий опис творчості кожного з них. Попри велику кількість рейтингів вітчизняних художників у глянсових і бізнес-журналах, десять років тому це видання апріорі не передбачало порівняння. Через п’ять років книжку перевидали у двох томах. За результатами великої дослідницької роботи експерти додали в альбом імена 83 авторів.

Цього року, попри пандемію та інші біди, нібито навіть усупереч усьому, побачила світ нова книжка цієї серії — "Тридцять років присутності". Мета проєкту — показати зріз знакових, змістовних українських художників. Це найповніша, найоб’єктивніша картина того, що відбувається в сучасному художньому полі. Тритомна антологія відрізняється від попередніх версій. Кожен художник (усього їх сто) представлений одним твором або проєктом, до якого додається критична інтерпретація, історія й деталі його створення. Твори, опубліковані в альбомі, — зі значним провенансом (історією походження), відомі досвідченому глядачеві. Але є серед них і зовсім свіжі роботи. Творці книжки доклали всіх зусиль, щоб загальна картина артсцени була представлена в усьому різноманітті і художнього темпераменту, і художніх технік (а не "найпопулярнішими" або "найдорожчими"). Зокрема, в добірку ввійшли твори Олександра Гнилицького й Іллі Ісупова, Олександра Ройтбурда й Миколи Троха, Артема Волокітіна й Гамлета Зіньковського, Тіберія Сільваші й Микити Кадана, Ніни Мурашкіної й Влади Ралко, Іллі Новгородова й Віталія Протосені та багатьох інших.

Книжка "Тридцять років присутності"

"Сучасне мистецтво в Україні дуже змішане у своєму багатоголоссі, — пише у своєму вступному слові до видання мистецтвознавець і критик Олександр Соловйов. — Якщо на початку 1990-х на авансцену вийшли експресивні, барокові, чуттєві, проте аполітичні художники, то покоління, що сформувалося після 2004 року, вирізняється програмною політизованістю й стриманням почуттів. Однак в останній період одночасно визріває й інше мистецтво, яке знову віддає перевагу ідеї естетичної автономії, а не швидкому реагуванню на злобу дня. Якщо подивитися на загальну картину українського мистецтва за тридцять років незалежності з погляду розвитку різних видів, їхньої динаміки, трансформацій у часі, то вона не матиме однобічного вигляду з погляду впливу всіх цих елементів на головне — історію й особливості самого образу".

Маша Шубіна, "Flower of Power", 2015

Мистецтво, яке ми нині називаємо актуальним, в основній своїй частині відбулося вже в умовах незалежності — в останні тридцять років. Тридцять років — чималий відтинок для людського життя. У контексті історії мистецтв — коротка мить. Мить, за яку Україна віднайшла значущих авторів, цінність і ціна яких засвідчена часом, а роботи містяться в безлічі приватних і музейних колекцій.

"Тридцять років присутності" дає нам змогу побачити на єдиній площині, як дорослішає і розвивається наше мистецтво, як приходить нове покоління. Але, як у мистецтвознавстві нові знання не скасовують старих, так нове покоління художників приходить не на зміну старому, а стає рівнозначно важливим, як чергова сторінка оповідання... Наші художники дивні у своїй несхожості й так само дивовижно становлять єдине ціле мистецтва нашого часу. Його систематизація в друкованому виданні декларує ту саму присутність в українській культурі. Цей факт важливий для колекціонерів і здатний залучити нових.

Ілля Чичкан, із серії "Психодарвінізм", 2009

"Присутність тривалістю в три десятки років дає змогу говорити не лише про фіксацію поточного порядку денного, а й про те, як у режимі реального часу формується культурний архів — безцінна спадщина, призначена для її збереження та аналізу, а також для цілком заслуженої інтеграції у світовий, мистецький процес, — так розповідає про свій проєкт Ігор Абрамович. — Сформоване на зламі епох, у тому просторі пошуку людського діалогу між Сходом і Заходом, де воно досі існує на тлі соціальної та політичної турбулентності, сучасне мистецтво України не тільки потребує внутрішнього осмислення, а також є феноменом, вартим уваги міжнародної аудиторії".

"Карамельний", Степан Рябченко; 2010—2021

Сьогодні книжка як і раніше є найкращим подарунком. А книжка "30 років присутності" — це віра в ідею і справжність нашого мистецтва, в його майбутнє. У створенні колекційного тритомника брали участь авторитетні фахівці: Тетяна Кочубинська, Вікторія Куликова, Наталія Маценко, Катерина Рай, Роксана Рублевська, Галина Скляренко, Катерина Цигикало.

Книжка виходить у січні 2022 року у видавництві ArtHuss.

Текст: Світлана Старостенко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.