До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Стів Джобс у кіно та літературі

24 лютого народився Стів Джобс – великий візіонер, підприємець і "батько" цифрової революції.

Стів Джобс

Стів Джобс був яскравим оратором, завжди перетворював презентацію нової продукції у перформанс, при цьому був схиблений на безпеці і не дозволяв, щоб в медіа витікали хоч якісь секрети про створення нових пристроїв Apple. Він увійшов у світову культуру, став героєм трохи більше десяти книжок, не менше десятка художніх і документальних фільмів, і навіть однієї бродвейської постановки. У день народження геніального винахідника Vogue.ua зібрав список з п'яти фільмів і книг, які допоможуть краще зрозуміти, ким була ця людина в чорній водолазці і потертих джинсах.

Реклама
"Стів Джобс". Біографія Волтера Айзексона

Єдину авторизовану біографію Джобса написав відомий журналіст Волтер Айзексон, головний редактор Time і CNN. Автор працював над нею більше трьох років і отримав "повний доступ до тіла": провів 40 особистих інтерв'ю з підприємцем, а також опитав 100 його найближчих родичів, колег і друзів. Ініціатором книги був сам Джобс, коли зрозумів, що вмирає. Робота над книгою тривала в атмосфері суворої секретності, а видавництва, які купили на неї права, отримували її в паперовому примірнику – у книги не було електронних копій.

"Мені ніколи не траплявся більш дієвий інструмент, що допомагає робити вибір у важливі моменти життя, ніж розуміння того, що я скоро помру. Тому що майже все: очікування оточення, гордість, страх потрапити в незручне становище або зазнати невдачі – всі ці речі просто відступають перед лицем смерті, і залишається тільки те, що дійсно важливо. Пам'ятати про те, що ти неминуче помреш – ось найкращий з мені відомих способів, щоб уникнути пастки думок про те, що тобі є, що втрачати. ​​Ти вже голий".

"Стів Джобс. Уроки лідерства"
Стів Джобс

Книга Вільямона Саймона і Джей Елліот, які спеціалізуються на текстах про Силіконову долину, фокусується на одній іпостасі Джобса – Джобс-лідер. При цьому цікаво, що Джей Елліот – колишній старший віце-президент компанії Apple, тому знає всі підводні камені. Автори акцентують увагу на одній думці: Джобса ніколи не хвилювали настрої ринку і прогнози фахівців, він був авторитарний і діяв з натхнення, робив ставку на найяскравіші таланти, яких він залучав в Apple, і на оригінальні рішення.

"Стів Джобс"
Майкл Фассбендер у ролі Стіва Джобса

Найвідоміший фільм про Стіва Джобса 2015 року зняв оскароносний режисер і фахівець з безпрограшним голлівудським сюжетом, Денні Бойл. Команда над фільмом працювала потужна: сценарист Аарон Соркін, у головній ролі – Майкл Фассбендер, а в ролі найближчої колеги Джобса, керівника маркетингового відділу Apple, Джоани Гоффман – Кейт Вінслет. Фільм зосереджений "на трьох знакових презентаціях компанії Apple, кульмінацією яких став 1998 рік – прем'єрний показ iMac". Стрічка показує внутрішню кухню кампанії, а її консультантом був співзасновник Apple, Стів Возняк.

"Стів Джобс: Хіпі на мільярд доларів"
"Хіпі на мільярд доларів"

Хороший документальний фільм про Джобса 2011 року зняв канал BBC. Режисер Еван Девіс дозволив собі подивитися на Стіва Джобса несподівано критично: його герой – хуліган і хіпі, якого виключили з університету за свободу позиції та звичаїв, і який веде бізнес досить жорстко, іноді доводить колег до нервових зривів. Відверте інтерв'ю у фільмі дає і партнер Джобса, Стів Возняк, який зізнається, що його колега часто поводився авторитарно.

"Пірати Силіконової долини"
"Пірати Силіконової долини"

Один з найпопулярніших серед незалежних фільмів про Джобса зняли ще 1999 року. Стрічка починається в 70-х роках, коли Джобс йде з Apple і закінчується 1997 року, коли він повертається в свою кампанію, щоб перезапустити її. Фільм занурює в минуле, коли Возняк і Джобс вчилися в Каліфорнійському університеті в Берклі і тільки мріяли, як вони захоплять світ і влаштують цифрову революцію. Окремий бонус фільму – схожість акторів і головних героїв: Джобса грає Ноа Уайлі, зірка серіалу "Швидка допомога", а Возняка – Джої Слотнік.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.