До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Одним подихом: найкращі дитячі книжки українською

2 квітня — Міжнародний день дитячої книги. Долучаємося добіркою прекрасних творів українських авторів, які треба читати просто тут і зараз: ці книги змалечку вчать стійкості і гартують дух.

Володимир Рутківський, "Джури". Видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА", 2007-2015

Історична трилогія про козаків з ілюстраціями Максима Паленка відзначена Шевченківською премією 2012 року. Перша книга "Джури козака Швайки" з’явилася у 2007-му, за два роки вийшли "Джури-характерники", за ними — "Джури і козацький човен". А з романом "Джури і Кудлатик", дія якого відбувається і в ХХІ ст., серія перетворилася на тетралогію. Зі слів автора, останній роман — про те, чи можна зараз "стати таким хоробрим, як козаки-характерники. Вони такі ж, як і ми. Їм було важко, і нам важко". Завдяки захопливому сюжету — неймовірним пригодам козаків і їхніх чотирилапих помічників — книги читаються одним подихом і заслужено увійшли до сучасної шкільної програми.

Реклама
Галина Кирпа, "Мій тато став зіркою". Видавництво ВСЛ, 2015

Світла книга, написана слідами Майдану від імені дівчинки, чий тато дуже любить свою родину, йде захищати її — і гине, "стає зіркою". Складна тема втілена в простому й водночас метафоричному тексті, що вчить співчувати: з оповіді очевидно, що заподіяна смерть — злочин, який суперечить сутності людини. Але Майданом випробування не закінчуються — починається війна. Головна героїня і її друзі вражають недитячою мудрістю, міркуючи про лихо: "Війна — то не просто написане на піску слово, яке можна стерти прутиком. А потім розгладити пісок, де з часом буде видно лише сліди голубиних лапок". Променисті малюнки до книги створила львівська художниця Оксана Була.

"Листи на війну. Діти пишуть солдатам / Letters on the War. Children Write to Soldiers". Видавництво "Братське", 2015

Унікальне видання із серії книжок-білінгв видавництва "Братське", яка популяризує українську дитячу книгу в світі. Під обкладинкою цієї книжки зібрано зворушливі дитячі листи і листівки, адресовані українським військовикам. На кожному аркуші — слова подяки, надії, дитячі мрії про мир, щирі переживання за долю України і віра в перемогу. Все — зі збереженням авторської стилістики й орфографії. Поряд з оригіналами подано адаптовані переклади листів англійською. Упорядковували книжку письменниці Валентина Вздульська та Оксана Лущевська. Проілюстрована вона винятково дитячими малюнками в талановитій* обробці дизайнерки Олени Старанчук.

Романа Романишин і Андрій Лесів, "Війна, що змінила Рондо". Видавництво ВСЛ, 2015

У містечку Рондо живуть тендітні істоти, і коли в їхні двері стукає війна, хлопчик-лампочка, песик з надувної кульки і пташка-оригамі намагаються згуртувати мешканців і розсіяти темряву. Книжка дуету ілюстраторів, відомого як творча майстерня "Аґрафка", призначена насправді не тільки для дітей, а для кожного, хто відчуває крихкість у жаских обставинах. Вона увійшла до числа переможців Bologna Ragazzi Award 2015 — одного із найпрестижніших конкурсів дитячої книги. У 2019-му за підтримки Українського культурного фонду була анімована Ольгою Гавриловою. А у 2021-му американський журнал Kirkus Reviews вніс цю мальовану притчу до списку найкращих ілюстрованих видань року.

Надійка Гербіш, "Мене звати Мар’ям". Видавництво Vivat, 2017

Сильна й по-особливому актуальна сьогодні повість про 9-річну дівчинку, яка, втративши дім через війну у своїй країні, разом з родиною змушена переселитися на чужину. І волею долі цією чужиною стала Україна. Тут дівчинка хвилюється, що не знає мови, переживає, як ітиме до школи, болісно реагує на зауваження однокласника. Це історія про інакшість і турботу, стереотипи і пам'ять, втрати й віднаходження нових світів — і про саме життя. У доробку Надійки Гербіш півтора десятка книжок про пошуки добра і способи бачити його, і ця не виняток. Ілюстрації створила талановита Марія Фоя — це її роботу про Маріуполь бачить весь світ на обкладинці The Guardian Weekly у квітні 2022-го.

Лариса Ніцой "Незламні мураші". Видавництво "Саміт-книга", 2017

Казка відомої української письменниці і громадської діячки, створена у співавторстві з художницею Оленою Рибаковою, — найкращий посібник з патріотичного виховання для дітей і батьків. Написана з великою вірою в перемогу, книга розповідає про невтомних мурашок, які протистоять мурашиним левам — комахам, які не мають жодного відношення до мурах, окрім того, що мріють знищити їх і мають дещо спільне у назві. У 2019-му "Незламні мураші" увійшли до Книги рекордів України: під час флешмобу #плекаємоукраїнськумову за місяць її прочитали 12000 дітей і дорослих Хмельниччини. А в 2021 році книга отримала відзнаку у царині дитячої літератури — премію ім. Лесі Українки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.