До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія кохання: Серж Генсбур і Джейн Біркін

16 липня 2023 року не стало легендарної акторки та співачки Джейн Біркін. Vogue.ua згадує, яким був її роман з Сержем Генсбуром, яких називали однією з найскравіших пар ХХ століття.

Знайомство

"Я щойно знялася у Франції у фільмі „Слоган", головну роль у ньому зіграла людина, яку я люблю. Його звуть Серж Генсбур. Він трохи дивний, але я його люблю. Він не схожий ні на кого з моїх колишніх знайомих — досить занепалий, але водночас чистий".

Реклама
На премєрі фільму "Слоган"

Це рядки зі "Щоденників мавпочки" — мемуарів Джейн Біркін, які актриса випустила 2018 року. Оповідь у книзі починається в 1957 році, коли Біркін було 11 років (тоді Джейн почала вести щоденники, які пізніше ляжуть в основу цієї книжки), і триває до 1982 року. Для тих, хто хоче дізнатися більше про життя актриси, її стосунки з Генсбуром, і, що важливіше, про її погляд на життя, наївний і зворушливий, — "Щоденники мавпочки" — неоціненний документ. У назву винесено відсилання до м’якої іграшки — мавпочки Манки, талісмана актриси, з якою вона не розлучалася і яку 1991 року поклала в домовину до Сержа. За "Щоденниками мавпочки", крім усього іншого, легко скласти хронологію стосунків пари, як спалахувала, а потім гаснула їхня пристрасть; про що лаялися, як любили проводити час, що їх дратувало одне в одному. Біркін і Генсбур познайомилися під час знімання фільму "Слоган" П’єра Грембла в Парижі 1968 року. Актрисі було 22, і вона тільки пережила розлучення з першим чоловіком, композитором Джоном Баррі, Генсбуру — 41.

Серж Генсбур у 1960 році

Джейн переїхала до Парижу, маючи за плечима другорядну роль у фільмі Антоніо "Фотозбільшення"; не знала мови й почувалася на майданчику не дуже впевнено. З Генсбуром на зніманні спершу не ладнала: француз ставився до неї зверхньо і його дратувало її незнання мови. І якщо Біркін була 20-річною дебютанткою, то Генсбур знав собі ціну. Хоча й уважав себе невродливим чоловіком, він справляв на людей магічне враження — до цього часу за його плечима було два розлучення й двоє дітей. Своє справжнє ім’я — Люсьєн, або, як говорили близькі, Лулу, — він незадовго до цього змінив на Сергій на честь улюбленого композитора Сергія Рахманінова. До моменту знайомства з Біркін він записав два альбоми й створив десяток композицій для популярних виконавців, від Бріжіт Бардо до Фанні Ардан. З обома йому приписували романи.

"Я кохаю тебе... Я тебе теж ні"

"... Guardian назвала „Я тебе люблю... Я тебе теж ні" найсексуальнішою піснею у світі. Я ставила платівку своїм батькам, але щоразу, коли доходило до моїх зітхань, підіймала голку програвача. Слів вони не розуміли, а мелодія їм сподобалася. Але потім приїхав мій брат і програв їм платівку цілком. Батьки повелися мужньо. Тато захищав мене перед своїми друзями з адміралтейства, а мама й далі стверджувала, що це найкраща у світі мелодія".

Пісню "Je t'aime ... moi non plus", що стала культовою, Генсбур написав ще до знайомства з Джейн Біркін, і вперше записав з Бріжіт Бардо, але дует не склався. Вже пізніше, коли вони з Біркін жили разом у Парижі, він почув, як вона співає у ванній, і запропонував записати разом пісню. Актриса погодилася. Це був 1969 рік: пара поїхала до Лондону, записала там трек на студії — а потім вони прокинулися знаменитими.

Пісня "Я тебе люблю... Я тебе теж ні" стала найпродаванішою у Франції й хітом в Європі. Її обожнювали й ненавиділи — через те, що між куплетами Біркін стогнала й імітувала оргазм, пісню заборонив папа Римський, але Генсбур, як згадує в щоденниках Біркін, дивився на це прагматично й називав "найкращим піаром". В інтерв’ю Генсбур нагнітав інтригу й говорив, що звуки Джейн не імітували — мовляв, вони поставили мікрофон прямо над ліжком. З "Я тебе люблю... Я тебе теж ні" почалася музична кар’єра Біркін: наступні 12 років геніальний композитор Генсбур напише десятки пісень для її незвичайного, тонкого й зривкого голосу.

Стиль життя

"Він дуже м’який і ніжний і водночас дуже сильний, він дуже тонко все сприймає, а в плані сексу він просто диво. Проте я відчуваю, що він — щось більше, ніж сексуально привабливий чоловік. Він блискуче талановитий та унікальний. Якщо я його втрачу, для мене це буде найстрашніша втрата, тому що я ще ніколи не була такою щасливою".

У найгарнішої пари Франції були пристрасні стосунки. У щоденниках актриса згадує, що вони лаялися через дрібниці — через смак соусу, хто готуватиме вечерю або політичні питання, у яких, як був упевнений Генсбур, Джейн абсолютно не розбиралася. 1971 року в Джейн і Сержа народилася дочка Шарлотта. Пара й далі працювала разом. У 75-му Генсбур зняв Біркін в одному з найавангардніших своїх фільмів — історії про нетрадиційний любовний трикутник "Я тебе люблю... Я тебе теж ні". Зазнайомлюючи глядача з картиною, пара багато подорожувала: Японія й рідна для Біркін Велика Британія, США, Європа, Мексика. Вільний час проводили в Парижі й Нормандії, багато позували фотографам, а найзворушливіші портрети пари зробив брат Джейн Біркін, режисер Ендрю Біркін. Ендрю документував те, що було за кадром для пересічних фотографів; насамперед особисті миті — прогулянки з дітьми, зустрічі в маленьких кафе з найближчими друзями, сімейні канікули пари. На цих світлинах — щаслива сім’я: Серж, Джейн, її дочка від першого шлюбу Кейт, їхня спільна дочка Шарлотта Генсбур і собака Нана.

Розлучення

Формально Джейн Біркін і Серж Генсбур розлучилися на початку 80-х. У музиканта були проблеми з алкоголем, і саме їм приписують їхній розрив. Джейн зійшлася з режисером Жаком Двайном, а 1982 року в них народилася дочка Лу. Біографи пари пишуть, що це був класичний французький l'amour à trois, роман утрьох, і що Біркін і Генсбур завжди були близькими людьми. Так, коли народилася Лу Двайн, Генсбур надіслав їй подарунки, а пізніше став хрещеним батьком дівчинки. Згодом він одружився з моделлю Каролін фон Паулюкс, молодшою за нього на 30 років, яка народила йому сина Люсьєна. Серж і Джейн спілкувалися аж до самої смерті Генсбура від інфаркту в 1991 році, а в інтерв’ю Біркін не раз скаже: я винна в його смерті; якби ми не розлучилися, я б змусила його кинути пити й він був би живий.

Два роки тому в інтерв’ю Vogue.ua Джейн Біркін розповіла про своє ставлення до Генсбура тепер, через 20 років після його смерті. "Найкращі пісні Серж написав про розлуку. Одна з моїх улюблених — Baby Alone in Babylone 1983 (її Джейн заспівала під час показу Gucci для сезону весна-літо 2019, просто піднявшись зі свого місця в залі для глядачів. — Прим. авт.). Навіщо я випустила такий ностальгічний альбом? (ідеться про альбом „Біркін / Генсбур: Симфонізм" 2018 року. — Прим. авт.). Хотілося нагадати собі й світу, що Серж — мій найбільший друг".

У статті використано цитати з книги "Щоденник мавпочки", видавництво Sindbad publishers

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.