До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 нових детективів, щоб читати у холоди

Важко знайти людину, яка не любить детективи. Це книги, у світ яких можна втекти від дійсності; поринути з головою і забути про все — або як мінімум захопитися, на що здатна фантазія сучасних письменників. Для тих, хто любить цей жанр, vogue.ua зібрав сім нових детективів, які вийшли в українських видавництвах за останній рік.

"Загадка 622 номера", Жоель Діккер; Видавництво Старого Лева

Довгоочікуваний новий роман зіркового швейцарського автора, майстра сучасного детективу Жоеля Діккера. Дебютний роман "Правда про справу Гаррі Квеберта" (2012) приніс молодому письменнику запаморочливий, немов у кіно, успіх: книга взяла Гонкурівську премію, Гран-прі французької академії, була перекладена 30 мовами по всьому світу, а за англійський переклад автор отримав пів мільйона євро. "Загадка номера 622" — новий роман Діккера, який уперше пише про рідну Швейцарію. Якось грудневим ранком у номері 622 розкішного готелю у швейцарських Альпах знаходять труп. Поліції так і не вдається розкрити справу, а з часом багато хто забув про те, що сталося. Через багато років до того ж самого готелю приїздить письменник, щоб відволіктися від важкого розлучення, а також написати новий роман. Він навіть не уявляє, що йому доведеться розслідувати давній злочин.

Реклама

"Дівчина А", Дін Ебігейл; КСД

"Дівчина А" — дебютний роман англійської письменниці Дін Ебігейл, яка працювала юристкою у Google, а ночами писала свою першу книгу. "Дівчина А" вийшла в січні 2021 року і миттєво стала бестселером Sunday Times, а серед шанувальників дебютної книги Ебігейл — Пола Гокінс, авторка гучного бестселера "Дівчина у потягу". До слова, сюжет "Дівчина А" також звучить дуже кінематографічно. "Тридцятирічна Лекс намагається жити як усі, не згадуючи про те, ким вона була колись. Але повідомлення про смерть матері у в'язниці зводить спроби Лекс нанівець. Тому що вона та сама дівчина А, про яку колись писали всі британські газети. Дівчина, яка змогла втекти з жахливого будинку, де над нею та її братами й сестрами знущався батько. І тепер вона цей будинок успадкувала.

"Дев'ятий дім" Лі Бардуго; Vivat

Ви, напевно, чули про Лі Бардуго — її фентезі-роман "Тінь і кістка" (2012) було перекладено 38 мовами й продано накладом у 2 мільйони примірників, а в 2021-му його екранізував Netflix. Її роман "Дев'ятий дім" розповідає про таємні товариства Єльського університету. Книга наробила чимало галасу в літературних колах, а шанувальник Бардуго, письменник Стівен Кінг, сказав, що "Дев'ятий дім" — це як Гаррі Поттер, тільки для дорослих. Роман розповідає про дівчину Алекс, яка отримує пропозицію навчатися в Єлі. Але що криється за цією пропозицією? Знаменитий університет виявився осередком "таємних товариств, що спеціалізуються на окультизмі й магії, і за цим наглядає таємничий Дев'ятий дім". Алекс доведеться простежити за діяльністю Дев'ятого дому і дізнатися, хто за ним стоїть.

"Список запрошених" Люсі Фолі; Видавництво Старого Лева

На острові біля узбережжя Ірландії збираються гості, щоб відгуляти весілля. Наречений — привабливий і харизматичний, зірка популярного телешоу. Наречена — розумна й амбітна, власниця успішного бізнесу. Вишукане свято продумане до найдрібніших деталей і проситься на сторінки глянсового журналу: дизайнерська сукня, екзотичні краєвиди, гігантський намет, крафтовий віскі.

Запам'ятайте ім'я Люсі Фолі — це нова зірка детективного жанру. Вона дебютувала в 2016 році, а ось найгучнішим виявився її роман "Мисливський будинок" (2018), після якого про Люсі Фолі заговорили як про нову Агату Крісті. "Список запрошених" — її новий роман, який вийшов у 2020 році, отримав премію The Goodreads Choice Awards і був визнаний бестселером за версією The New York Times.

"Кросс" Джеймс Паттерсон; "Фабула"

Якщо ви не читали Джеймса Паттерсона, то зверніть увагу на це ім'я — Паттерсон один із найпопулярніших (і високооплачуваних) авторів детективів, відомий на весь світ своєю серією романів про інспектора Алекса Кросса. У видавництві "Фабула" вийшла його нова книга із серії про Кросса — вона називається просто "Кросс". У цій книзі детектив Алекс Кросс обіцяє своїй сім'ї відійти від справ, бо його професія створює чимало проблем для близьких. "Він повертається до приватної практики психотерапевта. Але невдовзі відбувається низка неймовірно жорстоких вбивств, і Кросс упізнає почерк серійного вбивці М'ясника, підозрюваного у вбивстві дружини самого детектива. Тоді, 12 років тому, маніяку вдалося вислизнути, та чим же завершиться протистояння детектива і кілера тепер?"

"Шифр", Ізабелла Мальдонадо; bookchef

Ізбелла Мальдонадо 20 років працювала криміналісткою у поліції — а потім стала письменницею. У книгах Мальдонадо розповідає про те, на чому розуміється найкраще — про криваві злочини й те, як поліція їх розкриває. Новий детектив Мальдонадо називається "Шифр" і розповідає про Ніну Ґерреру — дівчину, яка 16 років тому мало не загинула від рук маніяка, а коли виросла, стала спецагенткою ФБР. Через роки маніяк бачить її в одному з відео на ютубі і починає знову полювати на Ніну, вбиваючи людей і залишаючи для неї зашифровані послання в інтернеті.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.