До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 творів Джека Лондона, які варто прочитати

Джон Гріффіт Чейні народився 12 січня 1876 року в Сан-Франциско і став відомий світу як письменник Джек Лондон. Незмінний успіх і популярність автора можна легко пояснити тематичним обширом і різноманітністю його праць, від пригодницьких оповідань до ідеологічних романів. Кожне покоління читачів знаходило у творах Лондона щось нове про життя й про себе, саме тому через століття більшість його творів залишаються бестселерами.

"Розкласти багаття"

Оповідання "Розкласти багаття" має дві версії: одну опубліковано 1902, а іншу — 1908 року і саме вона стала класикою, яку часто антологізують. Цей твір — прекрасна казка про холодні й зимові пейзажі, часто цитований приклад руху натуралістів, який зображує конфлікт людини й природи. У центрі історії — безіменний головний герой, який вирушає в холодний північний ліс на території Юкону. За ним прямує місцевий собака. Герой має намір відвідати друзів, але ігнорує попередження про небезпеку піших прогулянок на самоті в умовах сильного холоду. "Розкласти багаття" автор написав, ґрунтуючись на власному досвіді.

Реклама

"Поклик пращурів"

Безжальний підхід Джека Лондона до виживання найсильніших у дикій природі Аляски під час клондайкської золотої лихоманки зустріли з ентузіазмом у той час, коли західне суспільство нетерпляче інтерпретувало світ через дарвінівські очі. Історія миттєво стала класикою, і оскільки людство й далі бореться з наслідками натуралістичного погляду на людські справи, "Поклик пращурів" залишається актуальною історією. Джек Лондон виконав величезну роботу із цим романом і зламав безліч кліше й обмежень стосовно оповіді. Чи не кожен з тих, хто коли-небудь читав цю книгу, безсумнівно, вважатиме її найкращою книгою Джека Лондона.

"Морський вовк"

"Морський вовк" — справжній психологічний пригодницький роман, що оповідає про інтелігентну людину, вимушену стати жорстокою й навчитися виживати через невдалі обставини. Головний герой книги — літературний критик Гамфрі ван Вейден. Він пережив корабельну катастрофу і потрапив на мисливську шхуну аморального капітана Вовка Ларсена, де змушений повністю відмовитися від звичних переконань і принципів.

"Біле Ікло"

Цей роман-компаньйон "Поклику пращурів", описує приручення вовка і став "алегорією переходу людства від природи до цивілізації". Джек Лондон вкотре написав класичну казку з погляду тварини, що дало йому змогу дослідити жорстокий світ диких тварин і не менш жорстокий світ людей.

"Мартін Іден"

Історія про юного пролетарського самоука, який намагається стати письменником. Мартін Іден, головний герой цієї історії, — найреальніший з усіх персонажів Джека Лондона, який у чомусь подібний до самого автора. "Мартін Іден" — критика індивідуалізму. Мартін живе й бореться за такі речі, як статус і успіх, які виявляються порожніми. Не усвідомлюючи колективної потреби людини в належності, йому немає заради чого жити.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.