До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 нових книжок для тих, хто любить мистецтво фотографії

Бесіди з легендарним фотографом Анрі Картьє-Брессоном, практичний посібник з комерційної фотографії, мистецтво ню — ми зібрали кілька нових книжок, які будуть цікаві всім, хто цінує мистецтво фотографії.

"Анрі Картьє-Брессон. Інтерв’ю та розмови 1951—1998"

Перший український переклад книжки з розмовами легендарного французького фотографа Анрі Картьє-Брессона нарешті видано. Ці усні, фундаментальні міркування про роль фотографа й фотографії, про те, що означає вирішальний момент для кадру, передають стиль і дух Картьє-Брессона. У книжці він пише про те, що йому не цікаво гнатися за ефектами, через що втрачається точність реального життя. Пише, що іноді його запитують: "Яка з ваших фотографій найулюбленіша?". Але Анрі навіть про це не думає, адже найцікавіше для нього наступне фото, наступне місце, куди він вирушить знімати. У передмові до видання редактори зазначають, що зібрані під однією обкладинкою інтерв’ю дають змогу побачити еволюцію думки фотографа. Адже впродовж читання можна побачити, як фотограф повертається до своїх формулювань, змінює думку, іноді суперечить собі.

Реклама

IST Publishing

"Сторітелінг у фотографії: П’ять кроків до створення незабутніх світлин"

Фінн Білз — успішний дизайнер і фотограф, серед клієнтів якого Apple, Land Rover, Audi та Cartier. Він упевнений, що успіх комерційних світлин — у вмінні розповісти історію, і саме сторітелінгу у фотографії він присвятив свою книжку. Сторітелінг — це дар для фотографів, що дає змогу сплести разом героїв, події, локації та предмети в одну неймовірно гарну цілісність. Його книжка — воркшоп, практичний посібник, у якому автор пропонує фотографам поділити роботу на п’ять етапів — переконай, підготуйся, фотографуй, редагуй, презентуй; а також ділиться улюбленими прийомами і секретами.

Arthuss

NA4JOPM8, Ігор Чекачков

NA4JOPM8 — назва фотокнижки харківського фотографа Ігоря Чекачкова — з’явилася після того, як однойменний жорсткий диск Чекачкова з його десятирічним архівом у 250 000 світлин був випадково знищений. Цей архів містив 10 років життя і знімань. Диск був частково відновлений, а на кожній зі світлин з’явилися різнокольорові смуги. Вся ця історія стала поштовхом для створення виставкового проєкту та фотокнижки. Письменник Олександр Михед, чий текст увійшов до фотокнижки, пише про цю серію Чекачкова так: "Це історія про геніальну помилку, збій системи, що веде до створення нової системи. У світі, схибленому на перфекціонізмі й тотальному контролі кожної деталі, стається помилка, помилка неймовірної краси". Концепцію фотокнижки створила польська графічна дизайнерка Аня Налєнска-Мілах. Сторінки книжки по-різному порізані — ця ідея дуже складна для втілення, тому фотокнижку друкували в одній з найкращих типографій у Стамбулі, що спеціалізується на продакшні візуальних книжок. NA4JOPM8 вийшла у видавництві IST Publishing і була представлена на паризькому ярмарку Polycopies.

IST Publishing

I Love You, Катя Лесів

Артбук I Love You української молодої художниці Каті Лесів складається з фото, зроблених упродовж кількох днів. Між сторінками артбуку розміщені невеликі рожеві папірці з датою і точним часом знімання. Художниця фіксує життя півоній. Гортаючи видання з першої сторінки, ми бачимо, як бутони поступово розпускаються, перетворюються на пишні квіти, а потім в’януть. Драматичний сюжет полягає в тому, що в цьому життєвому циклі один бутон запізнюється, і хоч як перша півонія прагне прищепити процес і зрівнятися з іншою, у неї нічого не виходить. Кожна з півоній живе власним ритмом. Діалог між бутонами розгортався навколо двох фраз: I love you та I love you too. Втім, цей діалог мав завершитися. І сталося це в ту мить, коли зів’яла квітка вже нічого не відповіла тій півонії, яка все ще квітнула. Цей фотографічний артбук — вишукана метафора про завершення, (не)вміння закінчувати процеси і приймати те, чому настав кінець.

IST Publishing

Fundamental space exploration of naked singularity 2019–2021, Сергій Мельниченко

У незалежному італійському видавництві 89books вийшов альбом фотографа Сергія Мельниченка. Сергій Мельниченко — одне з яскравих відкриттів в українській фотографії останніх років: фіналіст премії PinchukArtCentre 2015 року, учасник фестивалів Paris Photo і Art Basel. Сергій прославився у 2017 році завдяки серії Behind the scenes, знятій у китайських клубах, за яку він здобув приз міжнародного конкурсу Leica Oskar Barnack Award у категорії "Нове ім’я". Його нова книжка присвячена дослідженню людини й "горизонту подій" кожного з нас.

89books

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.